En bro som till himmelen bär

Följer med intresse tankarna på en bro Umeå-Vasa. Nog kan man ha visioner, men om man hoppar ned på moder jord igen finns det vissa saker att fundera över. Öresundsbron är kortare än den tilltänkta och förbinder södra landshalvan med kontinenten. Hit får vi även räkna södra halvan av Norge. Dessutom Danmark, Tyskland etc etc. Det är alltså fråga om ett befolkningsunderlag på flera 10-tals miljoner på ömse sidor bron. Ändå har kalkylen varit svajig för denna bro. Umeå-Vasa kan räkna in ett befolkningsunderlag på några hundra tusen. Att räkna in S:t Petersburg och Moskva i underlaget verkar en aning fantasifullt, lindrigt sagt. Är den förväntade trafikmängden ens en tjugondel av Öresundsbrons? Skulle vara bra om det blandades in lite vetenskaplighet i visionerna för att balansera de lokalpatriotiska entusiasterna.

Kommer mig att osökt tänka på den kommunpolitiker som i undervisande stil drog ut linjer på en världskarta från den egna kommunen till jordens alla metropoler och till sin förtjusning fann att den egna kommunen var världens medelpunkt.

En kommentar

  1. våga se framåt!

    Visioner… Vi glömmer så lätt att vi lever här och nu. Tiderna förändras, gränser dras om, nya generationer med andra krav föds och verkar. Det vi idag ser som en utopi kommer i framtiden att ses som självklart. Vi glömmer att folk i alla tider blivit ”tokförklarade” när de vågat se in i framtiden. Vi sätter gränserna men tiden suddar ut dem. Tack och lov går utvecklingen framåt annars hade vi ännu suttit och åkt häst och vagn. Eller ve och fasa, inte ens uppfunnit hjulet….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.