Bortmotad från akuten

Trodde jag skulle få hjärnblödning i går morse. I TV-soffan diskuterade man fallet med den man i 50-årsåldern som dog i svinflunsan bara timmar efter att han blivit bortmotad från akuten i ett tillstånd där han sittande i familjens bil knappt kunde säga sitt namn. Hans fru hade sökt vård totalt 5 gånger varav den sista gången skedde genom påringning på klockan vid akutintaget. Där fick de vänta i 10 minuter innan man öppnade och då var maken redan halvdöd. Fruktansvärt uprörande men tyvärr sådant som händer alltför ofta d v s mottagande sköterskor som ibland uppträder som landstingets målvakter. Och som vanligt ligger ansvaret högre upp än hos den mottagande sköterskan. Är det inte läkarens uppgift att ställa diagnoser? Jag har sagt det förr. Med ett samhälleligt vårdmonopol riskerar vi att få fokus på vårdgivarens budget i stället för fokus på patienten/kunden.

Min adrenalinnivå höjdes ännu mer av "den automatiska telefonsvararen" från SKL (Sveriges kommuner och landsting). Trots försök från den anhörige till den döde mannen och programledaren var automatsvaret, " måste utredas först, kan inte uttala mig om det specifika fallet".  Till slut lät han som en gammal grammofonskiva som hakat upp sig.

Han kunde väl åtminstone ha gett försvararna av det samhälleliga planstyrda vårdmonopolet något att glädja sig åt. Men icke. Han kunde väl ändå ha kläckt ur sig rent allmänt att det inte är acceptabelt att nästan medvetslösa patienter avvisas från sjukvården. Han kunde ha kläckt ur sig att sådana här händelser inte är unika utan ett strukturellt problem som SKL måste ta itu med. I det aktuella fallet funderar jag om inte åtal borde väckas mot personal som avvisat. Om ett antal avvisande budgetmålvakter straffades för brott tror jag att vi skulle ha ett betydligt säkrare läge för hjälpsökande patienter. Om vi nu ska ha kvar den planekonomiska modellen för nästan all sjukvård.

6 kommentarer

  1. Peter Åberg

    Hej Håkan.

    Du har lagt mycket vikt vid att skylla händelsen du refererar till på driftsformen, alltså att akutmottagningen var landstingsägd. Eftersom jag sitter i patientnämnden i Västerbotten vet jag att missförhållanden finns även på privata vårdinrättningar. Du säger även ”samhälleligt vårdmonopol”. Ja på mindre orter finns kanske inga privata alternativ men i alla större städer finns det (Undrar varför???, det är ju fri etableringsrätt). Där det finns privata alternativ är det upp till var och en att välja var man söker vård.

  2. Håkan Rombe

    Hej Peter! Privata företag som missköter sina kunder ska enligt den marknadsekonomiska läroboken rensas ut i det ”naturliga urvalet”. Privata serviceföretag som lever på intäkter från kunder gör ju självmål om de avvisar en kund som ser ut att behöva mycket service (= möjligheter till bra inkomster). Drivkrafterna för ledning och personal i privata företag och planekonomiskt styrda företag är ganska så olika vilket ofta visar sig i kundbemötande. Visst har jag rätt i det i alla fall?

  3. Jimmy Lindberg

    Det finns problem med privat vård också, man vill ha vinst och kommer således söka sig till lukrativa områden (städer)för att få den. Ett annat problem är att icke önskvärda ”kunder” kan komma att sållas bort, då de kostar mycket pengar att behandla. Effektiviseringar går före kvalite heter det… Men visst stör man sig något så guds förbannat på dessa händelser, det har ju hänt i Storuman också. Kunkurrens tror jag är bra för att höja kvaliten inom den svenska vården, pengar måste kunna användas bättre än idag.

  4. Lotten Lindström

    Håller med, Jimmy, dock blir problemen mer uppenbara när man börjar tala om de kritiserade friskolorna, där eleverna mutats med bra betyg ifrån obehöriga lärare, och vinstintresset står i opposition till skolans uppdrag att förmedla och bedöma ungdomars kunskap. Det är dålig reklam att underkänna… Även där förekommer det att man sållar bort kostsamma kunder, så nog finns det nackdelar med privatisering. Fördelar också, naturligtvis, men uppdraget går inte alltid hand i hand med vinstintresset.

  5. Gunnar Andersson

    ”privata serviceföretag som lever på intäkter från kunder”?Är det inte våra skattepengar som går till dom privata vårdföretagen? ”marknadsekonomiska läroboken” ? vad hände med den för ett år sedan? Jo storföretagen begärde att staten skulle gå in och betala när kunderna svek, vad gör vi om vi sålt ut sjukhusen och plötsligt begär företaget dubbla bidrag för att driva vidare?”Drivkraften”? inom vård och omsorg bör det vara empati som är drivkraften inom det privata är det (med vissa undantag)girighet!tror du ”budgetmålvakterna” blir mer empatiska om dom får bonusar om dom håller budget?

  6. Gunnar Andersson

    Varför måste vi göra om alla misstag som USA gjort? nu har ju dom insett att den modellen inte fungerar!deras sjukvård är nästan dubbelt så dyr per innevånare än den i sverige, den har gett landet en medellivslängd som barna dödlighet som liknar dem i u-länderna.låt det privata sköta bröstförstoringar och dyl om någon vill betala ur egen ficka men sjukvården den bekostar och sköter vi bäst tillsammans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.