Navelskådarna i Schweiz

Har lite svårt för det lilla navelskådande landet i mitten av Europa. Trots sitt läge är Schweiz inte med i EU och nu tycker jag att de lika gärna kan hålla sig utanför. Ett sådant land platsar helt enkelt inte i det demokratiska, toleranta och frihetsälskande EU. I en folkomröstning!! om det ska vara tillåtet att bygga minareter har 57 % av de röstande tackat nej till minareter på Schweizisk mark. Kan över huvud taget sådana regler tvärs emot religionsfriheten i EU tillåtas i ett EU-land? Kan inte tro det. Då känns Turkiet som ett bättre alternativ för utvidgning av EU. Nä låt det lilla Alplandet joddla i  sin ensamhet. Jag stryker landet i min lista över anständiga nationer.

Inte ens FN har dugt för dessa knätofsar. År 2002 röstade en mycket knapp majoritet för att Schweiz skulle bli medlem i FN. Då hade landet vid otaliga folkomröstningar röstat nej.  Schweiz förste ambassadör i FN kände sig snart mobbad och utfryst av de övriga länderna. Hur kul är det att ha ett land i FN som ställer sig neutral till precis allting, folkmord, brott mot mänskligheten, ja allt man kan tänka sig. Ambassadören fick uppsöka sjukan för han kände sig så utanför och ensam. Han sitter väl nu förhoppningsvis på ordentligt säkerhetsavstånd från närmaste minaret. Annars får han väl nya besvär.

Tyvärr så har jag inga undangömda pengar i Schweiziska banker. Annars hade jag tagit ut dem på studs och placerat dem i ett modernt och anständigt land.

8 kommentarer

  1. fjällräven

    Kan det vara så att islam inte bara är en religion utan även har en dold politisk agenda. Vad säger isf vår västerländska religionsfrihet om detta?
    En eller hundra minareter är inte mer farlig än ett eller hundra vindkraftverk, farligare är då de tankar som styr denna 1300-tals religion och hur det ska leva i samklang med den västerländska humaniteten och dess grundbalk om allas lika rättighet, kvinna som man?

  2. Håkan Rombe

    Jag tror inte att det finns en dold agenda hos den dominerande mängden muslimer. Däremot finns det extremister och de är ju inte speciellt blygsamma. De talar om precis vad de har lust att göra med oss otrogna. Men vi måste värna de oförytterliga rättigheterna som står över alla religioner. T ex jämlikhet mellan man och kvinna, yttrandefrihet och en sekulariserad stat. Se t ex det jag skrev i förra bloggen om kvinnoförtryck hos en del utövare av islam. Men att förbjuda de typer av lokaler som olika religioner och samfund har får mig att tänka på stenåldersvildar.

  3. Erold

    Håkan.
    Vad har du för rätt att förtrycka ett minoritetsland ,bara för att de inte vill vara med i nåt som de inte tror på.
    Yttrandefrihet kallas det!
    Uttalanden som:
    ”Nä låt det lilla Alplandet joddla i sin ensamhet” och ”Inte ens FN har dugt för dessa knätofsar.”
    Likabehandlings och mobbingplaner gäller visst inte för en gammal rektor?
    Eller gäller inte det ”den som känner sig kränkt ÄR kränkt”
    T.ex:
    ”Ambassadören fick uppsöka sjukan för han kände sig så utanför och ensam. Han sitter väl nu förhoppningsvis på ordentligt säkerhetsavstånd från närmaste minaret. Annars får han väl nya besvär.”

  4. Andreas

    Hur resonerar du när du säger att landet inte platsar som demokratiskt trots att denna fråga har avgjorts genom en folkomröstning?

  5. Agdor

    ”Kan över huvud taget sådana regler tvärs emot religionsfriheten i EU tillåtas i ett EU-land” skriver du. En demokrati bygger på väl ändå på vad en folkomröstning säger? Du skriver tillåtas. Var går din gräns för vad EU tillåter?. Det är så här EU,s överstatlighet vill att vi ska resonera. Jag kan hålla med om att det ska finnas möjlighet för muslimer i Schweiz att bygga Minareter likväl som att olika trossamfund under det kristna korset får härja fritt. Men en folkomröstning är ändå det optimala verktyget i en demokrati. Svårigheten är att vissa har så svårt att kunna acceptera den.

  6. Håkan Rombe

    Folkomröstning och demokrati är inte lätt. Troligen gick de främlingsrädda i S man ur huse. Det tyder opinionsundersökningar och valresultat på. Hitler röstades till makten av en stor majoritet och sedan avskaffade han raskt rösträtten. Röstar man fel får man lida pin. Folkomrösta om religionsfrihet tycker jag är direkt olämpligt om man har denna frihet. I detta fall gjorde man om frihetsfrågan till att gälla för eller emot minareter. Skickligt utnyttjande av en demokratisk rättighet av mörkrets makter. För att få bli ett EU-land måste man uppfylla många krav t ex mänskliga rättigheter. Fel?

  7. Jimmy Lindberg

    Schweiz är sinnebilden för en demokrati, ingen styr dem och folket i landet folkomröstar om diverse frågor som centralmakten ibland anser vara obekväma. Detta har sitt ursprung från tidiga Schweiz med sina kantoner ömsom sida om de höga alptopparna. Säga vad man vill om beslutet men detta är folkstyre när det är som bäst. Valdes Hitler av folket eller av folkvalda? En omskrivning precis som den du gör mellan religionsfrihet och omröstning om minareter.

  8. Håkan Rombe

    Jimmy det här är en för omfattande fråga att klara på 600 tecken. Vad jag minns gjordes en omröstning om Hitler efter att han blivit rikskansler och han fick någonstans 80 – 90 % av rösterna. Med det i bagaget gjorde han sig snabbt till diktator. Valkampanjen om minareter i S innehöll så många främlingsfientliga inslag att massor av humanistiskt inriktade människor världen runt reagerat. FN, EU och massor av s k kristna stater reagerar. Förslag på krusifix i italienska flaggan, minaretförbud etc. Är vi på väg bakåt till korstågstiden? Även islamska länder måste börja fundera över färdriktning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.