Kultur är utveckling

Kulturakademin i Storuman lever i en pressad ekonomisk situation. Instrumentundervisningen i byarna dras in vilket är bara ett exempel på följderna av den pressade kommunala ekonomin. Och varför den är särskilt pressad nu har naturligtvis att göra med de 23 miljonerna som slösats bort på att leka Rikstrafik i statens ställe, ett synnerligen misslyckat och inkompetent sätt att skapa förutsättning för utveckling. En hundradel av den summan skulle betyda enormt mycket för Kulturakademin. Men som ett f d kommunalråd sa, "skogsarbetare behöver inte kunna sjunga för att vara skogsarbetare". Har man den synen då sitter kulturen trångt.

Kultur hör till de säkraste korten när det gäller att skapa miljöer för utveckling. Så har det varit ända sedan människan började traska omkring i upprätt ställning. Inom kulturområdet finns mycket att förbättra. Samemuseet i Tärna är lagrat i en källare. Studieförbunden har fått se sina kommunala anslag minskas. Vår lokala historia borde utforskas mera och dokumenteras. Gamla foton bör letas fram innan de hamnar i återvinningen,digitaliseras och identifieras. Detta är dock på gång tack vare enskilda entusiaster som lägger ned årsverken och tack vare Länsmuseet som engagerar sig i vår kommun. Hembygdsgårdsfrågan i Storuman bör få en lösning etc etc. Mycket av de här sakerna ökar upplevelsevärdet hos tillresta turister. Den samiska kulturen är mycket intressant för turister från när och fjärran. Samemuseet i Tärnaby brann ned för ett antal år sedan och i Storuman finns vad jag vet inget man kan tipsa en frågande turist om när det gäller det samiska. Åtminstone en mindre utställning av något slag borde kunna åstadkommas.

Men som sagt när vi i stället för att satsa på andlig odling (kultur),  använder 23 miljoner under 2 år för att sponsra flygbiljetter för resenärer som flyger till och från Gunnarn då är slutet nära.  Det mesta får av just denna anledning mindre resurser, inte minst utbildning och omsorg om de äldre.

2 kommentarer

  1. Stefan

    Det finns gott om kultur och musik i både Vilhelmina och Lycksele.
    Lägg pengarna på bra kommunikationer i stället för de som vill åtnjuta denna vara. Det blir antagligen en hel del pengar över till annan kommunal verksamhet.

  2. Erold

    Håkan!
    Vi som försöker att göra nåt utanför bloggarna,har nog redan kunnat fixa denna fråga,men det måste finnas drivkraft att göra detta konkret,och inte göra som dig ,att bara upprepa dina klagovisor.
    Och det måste finnas de som håller budgetramarna också.!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.