Omsorgsnämnden i morgon.

På omsorgsnämnden i morgon ska vi behandla en skrivelse undertecknad av alla enhetschefer inom omsorgen jämte medicinskt ansvarig sjuksköterska, totalt 9 st ledande personer. De skriver bl a så här:

"Vi ser med oro på hur Storumans kommun skall kunna tillgodose den kommande efterfrågan på vård och omsorg för personer med demenssjukdom. Vi vill ha svar på vad Storuman kommuns ledande politiker tänker om den framtida demensvården. Vi ser i vårt arbete dagligen att demenssjuka och deras anhöriga far illa när vi inte kan tillgodose de behov dessa människor har av vård och omsorg".

De skriver även att det på kort tid har skett nästan en fördubbling av behov av demensboende hos personer som bor i särskilda boenden eller i korttidsboende. Dessa 9 st chefer inom äldreomsorgen frågar alltså vad Storumans ledande politiker tänker om den framtida demensvården. Jag måste tyvärr konstatera att hittills tänker de inte alls med några få undantag. Däremot får jag på skallen för att jag inte begriper det himmelrike som följer av att satsa 23 miljoner av pengar vi inte har på ett flyg som inte löser några problem men som drar kommunen ned i fördärvet. På ett möte med anhöriga till dementa i höstas försvarade "ledande politiker" att den av fullmäktige beslutade utbyggnaden av demensvården i Storumanområdet skulle stoppas och "ledande politiker" försvarade även att inte en krona av regeringens 4 milj till Välfärdens Kärna skulle gå till demensvården eller något annat inom skola och omsorg. Pengarna till välfärdens kärna skulle m a o stoppas i det ofantliga underskottet för flyg i Gunnarn. En ledande centerpartist sade i anslutning till sitt försvar för att 23 miljoner gått upp i rök samtidigt som vi har dessa behov inom äldreomsorgen att "det går att effektivisera"! Var det en ny ännu ej upptäckt stjärna som föddes? På frågor hur välfärdens kärna ska klaras de närmaste svåra åren med sjunkande kommunala inkomster och 23 bortflugna miljoner till flyg har jag hittills fått noll svar.  Och att dessa "ledande politiker" inte har något vettigt svar förstår jag. Summan motsvarar nämligen vad det kostar att driva äldreboendet Vikbacka i nästan fyra (4) år! Det verkar som en del "ledande politiker" har ryckt alla säkringar!

2 kommentarer

  1. Piff och Puff Tallegren

    Menar du att budgeterade investeringar stoppats med sparargument på grund av flyget?
    Den andra funderingen är vart har de 4 miljonerna från staten som är ”öronmärkta” tagit vägen?
    Är det fakta eller en uppfattning?

  2. Marianne Johansson

    Planerna på att börja bygga ut demensplatserna på Blåsippan i Stensele har stoppats p g a pengabrist, samtidigt beviljas mer pengar till flyget i Gunnarn.
    De öronmärkta pengarna från regeringen, hamnade i Kommunstyrelsens kassa istället för ute i nämnderna. Och KS budget är nu överskriden! Det borde inte vara svårt att via bokföring/ ekonomiska rapporter se var pengarna tagit vägen! Enligt min mening måste man först och främst se till att ha råd med de lagstadgade verksamheterna innan man lägger pengar på lyxflyg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.