Kommunerna i balans?

Enligt Kommunförbundet och regeringen har kommunerna en stark ekonomi och har klarat krisen bra genom att hushålla klokt med pengarna. Det finns tyvärr undantag och jag råkar bo i ett undantag. I detta undantag bor dessutom 6100 andra själar som inget annat ont gjort förutom att välja en kommunledning som raserat ekonomin genom att leka Rikstrafik på flygets område.

Som jag tidigare visat på denna blogg har 23 miljoner till onödigt flyg orsakat ett stort hål i kommunens ekonomi som kommer att stå oss dyrt de kommande 3-4 åren. Personalminskningar måste genomföras i kommunens kärnverksamheter i en omfattning som jag inte begriper hur de ska gå till utan allvarliga skadeverkningar. Till den som tycker att allt är frid och fröjd vill jag säga att eländet knappt har börjat än. Men det kommer. Var så säker!

Med andra ord. När media basunerar ut hur bra kommunerna klarat krisen och hur bra kommunernas ekonomi är så finns det beklagliga undantag och ett sådant är Storuman. De goda nyheterna gäller inte oss. Och det är Storumans politiska ledning som är huvudorsaken till denna självstympning..

Etiketter: , ,

10 kommentarer

 1. Jimmy Lindberg

  Hoppas gemene man tänker sig för den 19:e september, eller är det socialdemokraterna som gäller till varje pris? Vi vet ju vad det kostar, det är bara en fråga om betalningsvilja. Tyvärr tror jag inte att det spelar någon roll för vissa ”frälsta väljare”. Tron är det religion och politisk övertygelse har gemensamt. Tron på en förbättring som aldrig kommer. Det behöver den inte heller, för folk är blinda och de ställer heller inga krav. Kommunmedborgare, visa ert missnöje den 19:e och rösta (c+m+fp+kd)!

 2. Marianne Johansson

  Ja, vill man ha flyg på Gunnarn så är det nog inte så dumt att rösta C,FP,KD eller M ! Men om man INTE vill satsa mer kommunala medel på Gunnarn?

 3. roger jonsson

  Besparingarna har redan drabbat skidgymnasiet o skidhemmet
  i tärnaby med indragna träningsläger på hösten!Nog hade
  ungdommarna hellre åkt på träningsläger änn åkt flyg
  från gunnarn!

 4. Jimmy Lindberg

  Absolut kan det ligga sanning i det resonemanget Roger. Men vad är kärnfrågan? Ska vi ha en kommun anpassad för ”ungar som åker slalom”? Jag tror inte det ska vara prio ett, det måste vara att fixa förutsättningar för ett gott näringslivsklimat, att attrahera satsningar inom kommunen istället för att använda pengarna där de har minsta möjliga avkastning. Slalombackar kommer efter människor och jobb i prioriteringshierarkin. Det är inte besparingarna som är boven, det är något som hänt före detta, via personerna som styr detta skeende.

 5. Roger Jonsson

  Tärnaby skidhem +Skidgymnasiet har ca 18 årsanställda som genererar skattepengar! Om dom inte kan erbjuda bra villkor
  för eleverna så väljer dom andra skidgymnasier i andra kommuner.Sedan får kommunen betalt för elever från andra kommuner.18 årsarbeten är väldigt mycket i Tärnaby eller vad tycker du? Är 10 årsarb.i Gunnarn värt mer?

 6. Gunnar Andersson

  Jimmy ! i den här kommunen är det faktiskt så att slalombackarna är en stor del av näringslivet eftersom dom är motorn i turismen,skidgymnasiet är en satsning som är tänkt ge vinst till kommunen och med inställda träningstillfällen kommer eleverna som skulle ge vinst söka till någon annan ort.

 7. Håkan Rombe

  Skidgymnasiet ger värdefulla marginalintäkter eftersom kommunen har fasta kostnader för det egna gymnasiet som inte ökar nämnvärt pga satsningen i Tärnaby. Det här fikonspråket förstår ekonomer. Snart kommer löneuppgörelse för kommunal och jag tror det kan röra sig om 2 % per år pga ”kommunernas goda ekonomi”. Storumans urusla ekonomi tar man inte hänsyn till. Minst 2 % ska alltså sparas in enbart pga löneökningarna. På personalbudgeten rör det sig om 4 milj. Minst 12 anställda ska bort varje år och då är inte minskningen pga flygförlusterna beaktade. Men vi har luftherravälde sa Churchill!

 8. Håkan Rombe

  Kommunen har gjort sig konkursmässig med 23 miljoner till en obehövlig flygplats. Ett enda parti, vänsterpartiet, har mangrant 3 st röstat emot miljonrullningen. Kommunlistan för hela tiden. Folkpartiet är fifty-fifty. Jag och Erland Dahlberg röstade emot hela vägen. Hos moderaterna har alla utom en, Ulf Vidman, röstat för miljonrullningen. Hos centern på samma sätt, alla utom en, Stig-Harry Johansson, röstat för. Samma med KD, alla utom en, Allan Forsberg, röstat för. Soc dem mera splittrat, återkommer om dem. Det enda raka= KRYSSA EN VETTIG ANSVARSFULL PERSON vid valet i höst oavsett parti.

 9. Erold

  Håkan.. då kan de ju räkna bort dig som ANSVARSFULL..eller hur?
  DÅ röstade du bort Stefansgårdens äldreboende-NU skall vi bygga ett äldreboende i stensele
  DÅ röstade du att lägga miljoner på att köpa gunnarns Flygplats-NU skall vi kasta bort även den satsningen.
  Då det gäller flyget så är det bara framtiden som kan utvisa vem som satsat rätt,men att vela hit å dit verkar lite ogenomtänkt,och tvivelaktigt.
  Är det sådana politiker kommunmedborgarna vill ha,för då ligger du bra till Håkan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>