Sorsele gör rätt

Sorseles kommunledning gör en rekryteringsresa till norra Ryssland för att locka folk till kommunen som kan klara den annalkande arbetskraftsbristen. Bland inlandskommunerna ligger Åsele och Sorsele sämst till men problemet drabbar även Storuman, Vilhelmina, Dorotea och andra kommuner. Detta har AF:s experter förutspått i minst 10 år och nu börjar vi vara där. Arbetskraften kommer inte att räcka till för att klara samhällsservice och annan service t ex handel och transporter. Pensionsavgångarna överstiger den tillkommande arbetskraften.

Jag har länge kämpat för att lapplandskommunerna ska göra gemensam sak när det gäller rekrytering från utlandet eftersom samarbete om rekrytering, utbildning mm innebär kostnadsfördelar och effektivitetsfördelar om man samarbetar. Nu drar Sorsele iväg i ensamt majestät och lika bra är väl det om övriga kommuner föredrar att blunda för det som kommer. Sorsele har kommande behov av arbetskraft i bl a omsorgsverksamheten. Eftersom Storuman försatt sig själv i det ekonomiska läget att allvarliga personalminskningar måste ske i skola och omsorg de närmaste 3-4 åren kanske vi kan hjälpa Sorsele med friställd arbetskraft. Med tanke på nedskärningarna som kommer i Storumans kommun kanske vi också blir tvungna exportera ett antal av våra äldre till Sorsele om vi ska klara acceptabel kvalité på vård och omsorg. Men som Ekman i Jönssonligan sa: "Jag har en plan!" De politiker som skjutit kommunens ekonomi i sank med sitt fanatiska miljonrullande till "egen Rikstrafik i Gunnarn" kanske har en plan. Fram med den "planen" innan valet om jag får be!

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Stefan

    Storuman avvecklar infrastrukturen och signalerar till övriga landet att kommunen inte kan/villl utvecklas. En ”arbetskraft” kommer att prioritera Vilhelmina eller Lycksele, som sänder helt andra signaler.
    Därför ska Storuman gruppera sig med Sorsele (som inte heller har flygplats) och attrahera arbetskraft från Ryssland.
    Är inte det ett ganska mystiskt strategiskt val?

    budskapet kan uppfattas så här.
    Vi kan inte konkurrera med andra kommuner i sverige om arbetskraft men vi kanske kan konkurrera med vladivostok, eller nån annan rysk republik.

    Höj ribban lite.

  2. Ronny fick rätt

    Kommer ni ihåg Ronny Erikssons sångtext ”Skicka faster Aina till Ukraina” ? Det verkar vara enda lösningen om miljonrullningen i Storuman får fortsätta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.