Dimridåer på fullmäktige

Tisdagens fullmäktige bekräftade vad de flesta redan visste. Försöket att ta över Rikstrafikens uppgifter och utgifter genom att bedriva flygtrafik på eget bevåg har orsakat ett jättehål i kommunens ekonomi. Kommunstyrelsens förlust på 17,5 milj under 2009 beror till största delen på den kommunalt bedrivna Rikstrafiken. Kommunalrådet Gunilla Lundgren kunde nu tala om att det förhåller sig så att flygförluster påverkar räkenskaperna precis på samma sätt som andra förluster.

Men sedan råkade kommunalrådet slira på sanningen. En fullmäktigeledamot frågade hur kommunen skulle hantera det stora underskottet med tanke på balanskravet, att återställa en förlust inom 3 år. På detta svarade kommunalrådet att det inte alls var något problem, ekonomin skulle vara återställd redan i slutet av 2011. Den kalkyl som detta bygger på är att alla kommunens verksamheter ska spara in 100 % av sina kommande löne- och kostnads ökningar 2010 – 2012. Det innebär personalminskningar på sannolikt uppåt 60 personer fram t o m år 2012 om vi antar att löne- och kostnadsökningarna blir 2 % per år. För omsorgsnämndens del ungefär hälften av dessa bördor. Ekonomin återställer sig inte av sig själv. Varenda bortsnillad miljon ska sparas in på skola, fritid, kultur, omsorg, näringslivspolitik mm mm under de kommande åren. De politiker som orsakat eländet är ganska tysta. Gunilla Lundgren var den enda som försökte förklara effekterna av det fatala beslutet i oktober 2008 att flyga på eget bevåg. Ingen av de skyldiga har ännu tagit bladet från munnen och beklagat sina ställningstaganden.

Om övriga i fullmäktige följt följande ledamöters exempel i oktober 2008 hade vi i Storuman kunnat blicka framåt med en stark kommunal ekonomi.

Ulf Vidman m

Erland Dahlberg fp

Håkan Rombe fp

Bengt-Göran Burman v

Helena Israelsson v

Henry Cruz v

Dan Frohm c

Hugg in dessa personers namn i sten! (Eller kom ihåg namnen och kryssrösta i september!) De förutsåg vad som skulle hända. Men det är inte alltid bekvämt att för det mesta ha rätt, det ska gudarna veta.

Etiketter: ,

62 kommentarer

  1. Tärnabo

    Tack Håkan Rombe för din kritiska röst och för att du berättar det här för oss som vamligtvis inte är så intresserad av vad kommunen har för sig där borta i Storuman. Känner att jag blir så arg för jag fattar att en dum prestigefråga har fått rasera kommunens ekonomi och det lär ju bli tydligt för oss vanliga dödliga hur vi får känna av det framöver.
    Jag ska också komma ihåg vilka namn du radat upp här inför kommande val!

  2. erold

    Det heter ”skrattar bäst som skrattar sist”,å minnen går tillbaks till andra kända bakåtsträvare i denna kommun!
    Detta kanske hade stått på kommunens gravsten om nu de du skrivit fått råda ”Dessa personer var grunden till Storuman kommuns död”
    Dessutom Håkan! Är 7,6 miljoner avbetalat på tre års tid en katastrof?
    Lyssnade du inte på koncernchefens talan om att Storumans kommun hade klarat sig mycket bra i förhållande till andra kommuner,och dessutom var i ”vinnarhålet” då det gällde framtid.
    Vem eller vilken kommun jobbar du för då du har hakat upp dig på att ge denna svarta bild av kommun

  3. Jimmy Lindberg

    Har läst livesändningen från kommunalfullmäktige 27/4 på vk.se, och det gör mig lite frustrerad att du som kritiker inte tas på större allvar. Det är precis som om de har taggarna utåt så fort du säger något. Namnen du skrivit som varit emot flygplatsen består mest av tärnabor vilket iof är beklagligt att vi ska behöva ha den här delningen inom kommunen, vi är 1 kommun och inte 2. Jag anser att det är icke-tärnaborna som förtjänar den största hyllningen, tyvärr kommer man inte undan kostnaderna ändå. Jag tycker att de personer som levt i en drömvärld ska fundera kring sin fortsatta kandidatur.

  4. Roger Jonsson

    Konstigt att du Erold som är så positiv o frammåt strävande inte höjde rösten och hjälpte Tärna att få en pistmaskin till området som kan pista längdspår o skoterleder? Pengar verkar ju inte vara något problem,det tar vi ju igen nästa år!Så vad är problemet?

  5. Jimmy Lindberg

    Storuman kommun har många fördelar gentemot andra glesbygdskommuner. Läget är inte så hopplöst som man kan tro. Men det försämras naturligtvis av storhetsvisioner, det är inte Håkan som sätter sista spiken i kistan, snarare flygplatsförespråkarna. De agerar efter en omedvetet missuppfattad världsbild. Självklart ska man försöka vara positiv till framtiden, men man måste stå stadigt och se med ogrumlade ögon på förutsättningarna man har. Det minsta kommunmedborgarna kan kräva är att kommunen har en solid kassa avsedd för skola, vård och omsorg. Det är förstås på dessa tre det nu ska sparas…

  6. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Bra skrivet, och bra kommenterat Jimmy!
    Till dej Tärnabo och andra väljare vill jag säga att det är högst osäkert om det finns några Vänsterpartister att rösta på i kommunvalet till hösten!
    Det är dags att börja engagera sig i kommunpolitiken!

  7. Tärnabo

    Ja du Marianne, det är ju allvarligt om det är som du menar att det inte finns människor i Tärna som vill engagera sig politiskt. Vad beror det på? Jag vet inte. Det är ju inte lätt heller för vem som helst att bara ”utbilda” sig till politiker, om man inte brinner för uppdraget eller tror sig kunna. Men det kanske är dags att tänka om nu känner jag, för egen del i alla fall, när våra ledande politiker tar så katastrofala beslut att det drabbar de svaga grupperna så här hårt. Har ni i vänstern dörren öppen?

  8. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Vi i Vänstern har dörren på vidgavel!
    Som läget är nu har vi för lite engagerade människor på våran lista för att kunna ställa upp i höstens val! Så det brinner i knutarna! Vi är det enda parti som är helt eniga i flygfrågan.
    Du är hjärtligt välkommen att kontakta mig, Bengt-Göran eller Helena!

  9. Ture Rönnholm

    I Långsjöby har det blivt rest en sten för byns tillblivelse.
    Jag har ibland undrat vad kommer att stå på stenen efter bya avecklingen

  10. Håkan Rombe

    Har Bagdad-Bob flyttat till kommunen och bytt namn? I alla fall har Bagdad-Bob fått ett ansikte. I Storuman!
    (Bagdad-Bob var ju den Saddam-minister som stod i Bagdad och skrek att slutet var nära för USA-alliansen samtidigt som amerikanska stridsvagnar susade förbi i närheten).

  11. Erold

    Håkan &Jimmy….Bra att ni vet vad som är bra för kommunen!
    Förrutom att putta in mer pengar i omsorgen ,vad hade ni tänkt vi bör veta isåfall?
    Och Håkan ,förklara gärna det där med Bagdad-Bob?
    Har du sett nåt annat i spalterna som inte vi ser?
    Och jag har sparat 60 personers avgång på 2 år inom omsorgen på min minnesbank,så får vi se…
    Vilka är det enl. dig som har ”ställt till det” och var ser du dessa problem nu?
    Omsorgen gick ju plus 2,9 mille och Skolan 2,6 plus!

  12. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Bara en fråga Erold. KS gick back med 17 miljoner, hur ska de tas igen?

  13. Erold

    Marianne….17? Det är 7,6 miljoner på 3 år,det sas åtminstone på KF,och det är i sammanhanget marginellt på våran årsbudget…dvs. inte ens 0,3 %/år.

    Och Roger Jonsson,eftersom kommunen har avtal med Strömma med spårkörningen,så är det väl upphandlingen som måste ses över och ha krav på entreprenören ?
    Tycker du att vi bör köpa pistmaskiner för flera miljoner,om det finns entreprenörer som har tagit på sig uppdraget att dra upp spår?

  14. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Ja, Erold, nu var ju inte jag på KF i tisdags, men i KS årsredovisning kan man läsa att man för 2009 gjort ett minusresultat på 17 1/2 miljon kronor!
    Och än hur man lyckas bolla med siffrorna, så är det väl dessa som gäller?! Och det kan knappast ses som marginellt.
    Och vad det gäller pistningen av spåren här i Hemavan-Tärnaby, så är det ju så att det inte fungerar tillfredsställande med den enda entreprenören som äger en pistmaskin i området! En pistmaskin som dessutom inte passar för uppdraget! En pistmaskin till Hemavan- Tärnaby behövs och är en hållbar investering!

  15. Erold

    Då kan jag ju skriva,Vad gör vi med alla 3 miljoner som vi gick plus på omsorgen!
    För visst räknar vi med totalbudgeten..eller skall vi bara se minussiffrorna?
    Skall vi börja plocka fram alla minusposter så såna som du och Håkan får må gott?

  16. Liz Stenmark

    Det är jättebra att vissa nämnder gått pluss, all heder åt dom som lyckas med det. Jag hoppas bara att dom pengarna som ”finns över” i vissa nämnder får vara kvar där och satsas inom det området. Även om saker är bra kan dom bli bättre.

    En tanke som hela tiden gnager är – tänk vilket resultat som kunnat visas upp om det inte satsats dessa miljoner på flyget….

    Då kanske det nya demensboendet i Storuman varit påbörjat/klart tex

    Du får förlåta Erold, men vi är många som verkligen ser dessa flygsiffror i rött i dubbelbemärkelse.
    För tänk OM kommunen haft dessa kvar…

  17. Håkan Rombe

    Min blogg handlar om hur kommunen ska klara åren 2010, 2011 och 2012 med svaga inkomster och återtagande av flygets jättehål i ekonomin på 14 milj.Det är inte bara fråga om balanskravets krav på återställande inom 3 år. Kommunen har också struntat i det egna överskottskravet på 2 % av nettomsättningen under 2009 – 2011.Det är 7,5 milj varje år bara det.Operation mörkläggning inför valet pågår! Erold har ännu inte en enda gång kunnat hålla sig till ämnet på min blogg så det tjänar nog inget till att föra en diskussion när det hela tiden kommer hurtfriska utrop om helt andra saker. Som i Bagdad.

  18. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Så det är det du menar Erold, vi ska ta av Omsorgsnämndens, FKUNs och MSB nämndens överskott till att täcka KS förluster?Men det täcker ju inte allt!!
    Och kommunens egna överskottskrav???
    Jag tror tyvärr att Håkan har rätt, det blir en mycket kärv ekonomi i kommunen, tack vare satsningarna på Gunnarn!
    Och hur detta ska klaras av utan att man säger upp folk återstår att se!
    Jag hade mycket hellre sett en utbyggnad av Blåsippan!
    frågan är ju hur man tänkt klara av den??

  19. Gunnar Andersson

    Jag tycker att du gör det bra som skriver om ekonomin i kommunen det är dock inte lätt att hänga med i svängarna (22,17 eller 14 miljoner back pga flyget?)Vad som dock framstår allt klarare med hjälp av din blogg och dess kommentarer är att vissa kommunpolitiker gör sig bättre på öde öar än som ansvariga för hur våra skattepengar används.

  20. F d Långsjöbybo

    Hej Ture!
    Nog har väl ditt inlägg i den här debatten ändå hamnat lite fel?
    Ett förslag till text på din tilltänkta sten kan dock vara:
    Denna sten är rest som minne över den sista Långsjöbybon som drunknade i ett avloppsdike år 2010.

  21. erold

    Håkan (FP) som nu gör reklam för andra partier verkar ha majoritet (7st) för sin syn på utveckling i denna kommun!
    Lustigt nog så är engagemanget på sidan om bloggningen skralt för dessa 3.
    Marianne har ”inte tid?” att vara med,men andra bör ställa upp?
    V har ingen lista?
    Håkan lägger ner mycket tid på bloggar ,så därför kommer han inte på möten ang. flyg och oväsentliga näringlivsmöten?.
    Och sen att likställa mig med Bagdad-Bob.
    Vad är syftet ???
    Att sen Gunnar försöker förnedra mig genom Robinsonhänvisning är väl moget!
    Kan ni inte bättre?
    Men VI kämpar vidare med det vi tror på.

  22. Gunnar Andersson

    Förtydligande: det var inte din insats i Robinson som jag kritiserade Erold,det är din ansvarslösa inställningen till kommunens ekonomi som jag är emot.och eftersom du själv aldrig kommer med någon förklaring på hur dina ”satsningar” skall finansieras utan i stället angriper den som ifrågasätter dig bemödade jag mig inte att vara ”mogen”. angående Mariannes ”tidsbrist”är det kanske som du tidigare sagt -frun får ta hand om allt i hemmet-och då räcker kanske inte tiden till, inte ens om man får 3000/månad .

  23. erold

    jag trodde var tydligt vad som Jag/Vi satsar på
    1.Infrastruktur/flyg,järnväg,buss,turism snabba resemöjligheter för industriservicefolk och den framtida chartern för att hålla turistföretag med resenärer,som ger kommunkassan intäkter bl.a
    2.Satsningar på familjer att bo kvar i byarna och klara sig även om de får barn(vårdnadsbidrag)
    3.Ändra flygningen till Hemavan/Tby över Gunnarn,så vi kan serva fjällföretagen fullt ut med turister
    4.Satsningar på byaskolorna
    5.Glesbygdsmed.center för utveckling av inlandet
    6.Omlastningsterminal.
    7.Fortsätta få igenom våra tankar och ideer!mm mm

  24. Gunnar Andersson

    Det var inga dåliga visioner det, har du hört uttrycket ”gapar efter mycket mister ofta hela stycket”? och var är finansieringen? 1. Flyg, järnväg och vägar satsar du/ni på, hur skall ni få dom statliga myndihetarna att bekosta detta? eller tycker du att kommunen skall börja bygga järnväg i hopp om att staten senare skall gå in och betala?jag tror att om man skall få igenom något av dessa miljardprojekt skall man nog rikta in sig på ett (i taget).

  25. Gunnar Andersson

    2 Vårdnadsbidrag,passar bra om man i familjen har väldigt många barn (genomsnittet i sverige ligger på 0,7 barn tror jag),om man har sin inkomstbringande verksamhet i hemmet som tex lantbrukare,Eller om den ena i familjen har mycket höga inkomster och kan därmed försörja resten av familjen med en lön.är detta den typiska bilden av en storumanfamilj?Jag tror mer på att bevara den barnomsorg som finns i dag samt när ekonomin tillåter erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid så att det passar även om man arbetar inom vård/omsorg,turismen eller har skift arbete inom industin samt för ensamstående.

  26. Gunnar Andersson

    3.Turisterna efterfrågar direktflyg och har ingen önskan att mellanlanda i Gunnarn.(eller tänkte du att det är storumanbor som skall flyga upp till fjälls).

  27. Gunnar Andersson

    4. Tanken är god det medges, Tyvärr är verkligheten den att det ställs högre och högre krav på dagens utbildning.Små byaskolor har redan idag svårt att nå upp till de krav som ställs på kvaliteten kontra kostnaden,Jag tror att man i bästa fall kan behålla undervisningen i byarna under det eller dom första läsåren.Alternativet är ju som du föreslagit ,bussa ut barnen från tätorten men vad vinner man på det?

  28. Gunnar Andersson

    5. Om jag har förstått rätt skall detta center vara en ny sjukstuga i storuman som även skulle inrymma diverse lokaler för privata aktörer som kan tänkas vilja nå sjukstugans ”kunder”. Någon ny glesbygdsmedicins läkarutbildnings centra kommer det vad jag förstått inte bli,den utbildningen finns redan och den kommer inte att ge storuman någon särställning som obligatorisk utbildningsort.Jag tycker inte att kommunen skall satsa 100tals miljoner på ett shopping center med vårdcentral då det skulle endera stå med tomma lokaler eller ödelägga nuvarande centrum i storuman.forts.

  29. Erold

    Det verkar vara en stor skillnad mellan oss i tankar…,men det har jag redan förstått.
    Dvs att det spelar ingen roll vad man kommer med för förslag så är det nåt att gnälla på!
    Nu då jag har kommit med mina förslag,så väntar jag med spändhet på Ditt(Gunnar),Mariannes och Håkans bidrag till visionsdokument för att öka kommunens inkomster och befolkning.
    Dessutom Är det Håkans blogg så han kan väl inte missa denna utmaning,å du hoppas jag inte jag behöver påminna om svar, då du själv har kritiserat mig om att jag inte kommit med svar ?
    ps,Går inte flyget via Wilhelmina längre? ds

  30. Gunnar forts.

    Gmc forts. OM landstinget skulle gå med på att hyra nya lokaler vad Gör vi då med dom ”gamla”?OM landstinget är beredda på att spendera mer på läkarbemanningen i storuman vad händer då med resurserna på andra ställen (tex tärnaby) Jag vet att landstinget har ansträngd ekonomi så att tro att dom satsar några stora belopp inom närmaste framtiden, Det är inget jag gör.Jag tycker att man renoverar/bygger om de befintliga lokerna där behovet är som störst (Tärnaby?)och när ekonomin tillåter bygger nytt åt den patientkategorin som ökar mest dom gamla och dementa.

  31. Erold

    Punkt 5.
    Okunskapen och avundsjukan lyser för tydligt igenom i dina kommentarer.
    Varför tror du landstinget har satsat mycket pengar i detta projekt,om det skulle bli ett ”köpcenter”?
    Är det fortfarande ett jantekomplex du/ni lider av?
    Illasinnat skvaller å ”hoppas det går åt h-vete”syndromet verkar vara inne i denna blogg,och jag väntar på eran framtidsvision ,om ni tar över kommunalpolitiken !

  32. Gunnar Andersson

    6 omlastningscentral.ja,jag får väl erkänna att det vet jag ingenting om och nåt bra skall man väl kunna vaska ur era tankar och ideer (7)så kör på det.Mina framtids visioner får du nog vänta lite på då jag till skillnad mot dig gärna ser att dom är genomförbara innan jag ger löften om satsningar.

  33. erold

    Säg hellre som det är :
    Ni har inga!!
    Eller menar du att det finns inget att genomföra då ni inte kan komma på nåt ,så därför hoppas ni på att andra fixar det?
    Har ni varit företagare med eget kapital som insats,eller försökt klara er på egna initiativ och ideer?
    Och om inte ,hur kommer det sig att ni inte har gjort det?
    Med er kunskap och 0-riskförmåga vore det kul att se på resultaten?
    Enl. Håkan så har han provat,men varför fortsatte han inte?
    Det kanske är lättare att gnälla på andras tankar på utveckling,än att bli ifrågasatt, om ni nu har nån vision.
    Ta steget att ”tyck till”!

  34. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Som jag ser det måste vi först inrikta oss på att få kommunens ekonomi i balans!
    Kommunen har utvecklingspotentialer, inte minst inom turismen i Hemavan-Tärnaby!
    Visioner är bra att ha, men sedan måste det finnas möjlighet och utrymme att förverkliga dem!
    Vad är det för pengar som Landstinget satsat på ett GMC i Storuman?

  35. Erland östman

    Nog borde vi satsa på att förlänga tunnelbanan från Akalla vidare till hemavan underjord ända till ica parkeringen där stockholmarna kunde kliva i en vindkrafts driven kabinbana direkt opp på fjället,som man skulle kunna höja med ett par tusen meter eller så (tunnelborrmassorna från t-banan)sen skulle man kunna behandla molnen kemiskt natte tid från luften så att det snöa varje natt och det vart sol varje dag, å kemikalierna skulle omvandla snön till brännvin till våren som vi skulle kunna sälja till norrmännen å vi skulle bli miljonärer allihopa, om vi bara våga satsa alltså…

  36. Gunnar Andersson

    Ursäkta mig Håkan att jag använder din blogg som arena för att påvisa bristerna i de icke invaldas partis visioner. Erold! hur kan du som är given en förtroendeplats i kommunfullmäktige av kamrater som röstade på dig då du var vänsterpartist.Denna dag,Arbetarnas dag, påstå att den som inte drivit företag inte har i politiken att göra.Du har själv myntat uttrycket som passar för ett sådant beteende

  37. Håkan Rombe

    Konstigt att den som berömmer sig själv för att vara företagare inte tycks ha minsta begrepp om hur en kommunal ekonomi fungerar. Våra inlevererade skattepengar är inget riskkapital som illiterata byapolitiker ska leka Monopol med! Nya stora kommersiella ytor i Storuman? Vad jag vet står stora ytor nu tomma i Storuman centrum. Vad händer då ökar på ytorna? Luftslott i den pågående Monopolleken! GMC behöver väl inte omfatta ett jättekomplex där Storumans centrum flyttar upp i berget. Rulltrappa dit för handikappade? Jag är fullständigt häpen över alla verklighetsfrämmande önskedrömmar jag hör.

  38. erold

    Är du trängd Håkan genom att försöka med ”illiterala byapolitiker”,och hävda att du som har varit rektor skulle ha bättre förstånd än vi”lågutbildade byapolitiker”.
    Mobbing?
    Kunskap är inte synonymt med förstånd ,om du nu har ”läst” det nånstans !
    Det om GMC bevisar DIN läsförståelse om vem du inriktar dina Monopolspelsbeteenden efter.
    För var har du läst om Rulltrappor osv i mina skrivelser?.
    Och Gunnar!
    Vilka dagar är det förbjudet att tycka,och läs du också vad jag skriver….finns det nåt förbud mot icke företagspolitiker i mitt skrivande?
    Ps GLÖMT…Var är era visionstankar????? Ds

  39. Erold

    Håkan!
    Vilka tomma ytor är möjliga GMC ytor?
    Och menar du att lediga ytor i centrum går använda till vad som helst,varför behöver vi isåfall bygga ut vid blåsippan ,då du har denna syn på ytor?
    Eller har du andra luftslottsytor i din fantasi?
    Kommer du att visa dina ”litterata” kunskaper på utveckling i dina bloggkommentarer,eller är det som jag säger,”du har inga förslag att komma med som bevisar din pålästa skicklighet för en utveckling!

  40. Gunnar Andersson

    Förstånd kan tex vara att man förstår budskapet i en text utan att det är skrivet i klartext. Motsatsen, Oförstånd kan tex vara att ställa sig på Karl-johan den sjuttonde maj och skryta om att man är en quisling.

  41. Håkan Rombe

    Förståndet sitter inte i utbildningsnivån, det finns det otaliga bevis för. Inte minst i kommunfullmäktige. Men det finns alltför många som överlåter till sina partiledningar att utföra ”tankearbetet”. 22 miljoner till egen Rikstrafik går inte att förklara på annat sätt än att man i många fall överlåtit åt andra att tänka. Det följande ekonomiraset för kommunen är ett klockrent bevis på brist på klokhet. GMC. Är det inte en verksamhet? Det behövs väl inte något byggnadsjättekomplex för att öka antalet landstingsanställda med ett par personer? Ytterligare ett monument? Behov: Sunt bondförstånd!

  42. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Erold, Hur mycket pengar har/ska Landstinget satsa i ett GMC i Storuman!

  43. Lea

    Sluta spekulera om GMC – ta reda på fakta i stället. Ett bra sätt att göra det kan vara att söka kontakt med Peter Berggren.

    Håkan!
    – Om du inte vet vad ett GMC är så tycker jag att du måste ta reda på det. Du om någon som vurmar för att ta reda på fakta borde väl även söka fakta i detta ärende? Jag förstår av dina inlägg om GMC att du inte har tillräckligt med information i ärendet…

  44. Gunnar Andersson

    Lea! lustigt att du säger detta, Efterson det är från honom jag fått uppgifterna som fick mig att ändra uppfattning i frågan.

  45. Håkan Rombe

    Jag erkänner direkt att jag inte vet allt om GlesbygdsMedicinsktCentrum. Det jag sett handlar om att bygga ett jättekomplex inhysandes bl a Arbetsförmedling, Försäkringskassa, Apotek och förhoppningsvis även Psykiatrimottagningen. Det senare åtminstone behövligt. Apoteket kan rätt vad det är flyttas in en dagligvarubutik så det kan vi nog glömma. Flyttar AF och F-kassan till nybyggda lokaler späs överskottet på kommersiella lokaler på ytterligare. Överskottet är nog snart ett problem för kommunen. Ett forskningscentrum borde kunna inhysas i befintliga byggkroppar, kanske mindre tillbyggnad?

  46. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Jag efterlyser fortfarande Erolds svar på hur mycker pengar Landstinget har/ ska satsa i GMC i Storuman?
    utbildningen som man åsyftar med ett GMC, alltså att utbilda glesbygdsläkare finns tydligen redan, varför satsa på en likadan utbildning i Storuman? Finns verkligen det behovet?

  47. erold

    Jag vet vad det är ,men du får själv ta reda på vad de har betalat för detta projekt.
    Jag har redan kommenterat detta ,men Vk verkar ha raderat detta.
    Ni kan väl göra nåt själv för en gångs skull..
    Peter Berggren har varit och haft info om detta projekt,och det är upp till var o en att engagera sig!
    Min fritid är lika dyrbar som er…
    Dessutom har ni inte presenterat era förslag på vad vi skall satsa på i denna Storumans kommun.
    Och era påståenden om ”finns tydligen redan” och ”finns verkligen behovet”
    Varför tror du det satsas för?
    Jantepolitiker som ni kommer aldrig att utveckla nåt

  48. Håkan Rombe

    Marianne efterlyser lst:s satsning och det är befogat. När jag satt i lst:s tekniska nämnd i Norrbotten byggde lst alla vårdcentraler och lasarett. I Storuman hyr lst av kommunen. Egentligen ska kommunen inte behöva göra annat än att tillhandahålla lokaler och håva in hyra som täcker alla utgifter. När vi nu sett vad som händer när kommunen tar över statens utgifter för rikstrafik blir man skraj när samma personer är ute i lst:s ansvarsområden och härjar.Varning utfärdas! Ska kommunen ta över del av lst:s ansvar är det lika bra att vi kommunaliserar vårdcentralen helt. Exempel finns.

  49. Håkan Rombe

    Den trista sanningen är att de politiker i Storuman som flygstörtat kommunen ned i den ekonomiska avgrunden inte har en femöring att satsa på något annat än välfärdens kärna de närmaste åren. Framtidssatsningarna får ersättas med hurtfriska utrop och här finns talanger! Hur välfärdens kärna ska klara besparingar motsvarande 10-tals anställda de närmaste 2½ åren har jag inte sett tillstymmelse till svar på. Det borde brinna under fötterna. En ledande centerpartist sa ”tror någon att någon flyttar till den här kommunen för att vi har bra grundskola och bra äldreomsorg”? Vilken utveckling nedåt!

  50. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Erold, om nu VK ”suddat bort” din redovisning, hade det inte tagit mindre av din dyrbara fritid, att bara skriva ner den och skicka in den igen, istället för det tomma svar jag nu fick?

  51. Partilös kille

    Erold! Hur ska ni kunna spara då ni fortfarande flyger och går back flera miljoner? Det pratas aldrig om detta? För visst är det så att flyget går än och med förlust? Så då ska det sparas in både fjolårets OCH årets förluster för flyget? Du kommer aldrig med något konkret och undgår alltid frågorna du får! Har du inga svar eller inser du att du inte har någon lösning? Och räkna gärna upp vad ni gått plus genom flyget ifjol, var märkte ni det? En lokal företagare jag pratat med sa att det bara flygs mindre och mindre folk nu och han tyckte själv det var vansinne att bekosta själv!

  52. B-G. Burman

    Hej Håkan och grattis, du har ännu en gång åstadkommit en välbehövlig debatt där den gode Erold sprattlar som en hornsimpa i nätet utan att komma med några svar.
    Gunnar A:s inlägg var väldigt träffsäkert citat” Oförstånd kan t.e.x. vara att ställa sig på Karl Johann och skryta med om man är en quisling. Slut citat. Ska bli kul att se valresultatet i september, Som v-partist måste jag erkänna att Håkan R är mera trovärdig än min f.d. partikamrat Erold.

  53. erold

    Sprattlar bäst som sprattlar sist..
    Å för vårat engagemang FÖR kommunen så var det nog tur att vi inte följde med er ,då vi nu ser att V inte får ihop personer som vill lägga ner tid i politiken,utan vissa verkar försöka vara lustig på bloggar istället!
    Jag har svarat på frågor om vad jag vill och SKALL göra,men det är istället från eran sida som bara kritik kommer ur det skrivna,inga förslag på utveckling!
    Svara på vad som vi lovat ,men inte hållit ,eller jobbat för med de tre mandat vi ”vildingar” har att bestämma över?
    Vi KL ställer upp för kommunen,men vart tog erat engagemang vägen?

  54. Politiskt oengagerad

    Men Erold du kommer ALDRIG med några svar utan bara mothugg precis som ett litet barn! VAR har ni märkt att det varit värt dessa 22 miljoner som flyget kostat? Var har ni fått någon plussiffra undrar jag? Eller är det i Kramfors ni försöker gå plus då ni betalat deras stolar med våra skattepengar? Tycker du själv att ni gjort ett kanonjobb som ”bara” gått 22 miljoner back av våra skattepengar? Tycker det måste va svårt att försvara men gissar att du inte tänker svara utan leka barn igen och bara göra mothugg, det har ju liksom blivit din stil tyvärr!

  55. erold

    Politiskt oengagerad
    Tyvärr måste jag bemöta alla era löjliga kommentarer likt”ett litet barn” och hänvisningar med mening att förlöjliga mig!
    Skrolla ner så kan du läsa på om tex 5 punkterssvar,men jag kan inte hitta nåt konstruktivt i dina rader,utan bara ”leka barn igen” kommentarer..
    Jag är faktiskt ganska less på att svara på dessa intetgivande kommentarer från såna som dig ,då det verkar mer ligga på det personliga planet,men fortsätt göm dig !
    Och jag kan ju undra vem som är vuxen sina kommentarer?

  56. erold

    Politiskt oengagerad
    Dessutom har vi en del engagerade politiker jobbat några timmar idag,för att hitta möjligheter,istället att spy galla över kommunen!
    Som sagt…vi jobbar med det vi tror på,och är fokuserad på att vi skall lyckas,oavsett vad ni olyckskorpar kräks upp!

  57. Politiskt oengagerad

    Du svarade som vanligt inte alls på frågan utan bara mothugg, precis som jag befarade! Eller glömde du svara? Det är nog så enkelt som att du har ingenting att komma med som verkar vettigt i den frågan jag ställde sist! Men jag har aldrig trott heller att du har något att komma med som är vettigt så jag är absolut inte förvånad! Tur att alla andra också kan få se att du inte har några svar, det blir som ett kvitto på att ni inte har lyckats!

  58. Politiskt oengagerad/Partilös kille

    Svar A.Vi flyger men går inte back på de pengar som är beslutade för en nedläggning
    svar B.Vi satsade dessa pengar för att vi vet att Gunnarn är den bästa inlandsflygplatsen.
    Svar C. Vi ökade mycket mer än andra inlandsflygplatser under kristiden,och var på väg att komma igång,då oengagerade politiker röstade för en nedläggning.
    Svar D.Inte undra på att det flygs mindre då vi har dragit ner turerna,då pengarna och framtiden röstades bort.
    Svar E:Det märks att vi satsat rätt då det är såna krafter både från andra kommuner och bl.a dig,för att svartmåla Gunnarn.
    Svar F. Plussiffror =Framtid

  59. Erold

    Partilös kille/Politiskt oengagerad
    Svar G .Kanonjobb hade vi gjort om inte denna kommun har varit splittrad av andra anledningar,så att det inte var två frågor i en.
    Svar H.Mothugg= Nu är det upp till dig att svara på frågor:
    Fråga 1. Är du från kommunen?
    Fråga 2. Vad heter du?
    Fråga 3. Vill du ha flyg i denna kommun,å isåfall vart och varför?
    Fråga 4.Vilka områden bör vi satsa på i denna kommun och varför?
    Fråga 5.Var har du fått information om flyget,och isåfall har du kritiserat denna information ?
    Svar på sista frågan:
    Slutsats:Jag har svarat på dina frågor,alltså har vi lyckats!

  60. politiskt oengagerad

    A: Går inte back? Hade ni alla miljonerna över sedan tidigare?
    B: Om gunnarn är bäst varför har vi då haft sämst statistik genom åren gämfört med omkringliggande flygplatser?
    C: Vi ökade för att vi hade uruselt resultat året innan så det var inte så svårt att öka, vi hade ju bla stängt ett tag!
    D: Tur det finns dom som vill RÄDDA kommunen från konkurs!
    E: Andra kommuner? Krafter? Det dom har kraften i är sitt samarbete mellan varandra för att göra något stort tillsammans, vilket verkar fungera bra för deras del!
    F: Jag frågade var ni MÄRKT plussiffror? Du har alltså inte märkt några än?

  61. Politiskt oengagerad

    1: Självklart är jag från kommunen, annars skulle jag inte bry mig om våra skattepengar!
    2: De du 🙂
    3: Jag vill ha samarbete med södra lappland om EN flygplats och att vi flyger hemavan/tärnaby!
    4: Satsa på ungdomar och äldre i storumans samhälle samt i hemavan/tärnaby men satsa även mycket på turismen i hemavan, det är där vi har våran kärna i kommunen, våran stolthet!
    5: Googlat bla plus hört mig för! Vill du tex ha länken till var man kan se utbildningar ända in i november som ärbokade för storumans flygplats? Inte tänker dom lägga ner i maj som det var sagt. För ni oss bakom ryggen?

  62. Inger

    Tänk om Sverige gick ur EU, då skulle Sverige gå 34 miljarder plus efter ett år. Då skulle kommunen få pengar över, förhoppnigsvis skulle regering eller riksdag dela ut de pengarna till kommunerna… Då skulle vi kunna ha flygplats, större Blåsippa (eller ännu bättre ännu en blåsippa i Storuman där alla har sina nära och kära), mm,mm. Det skulle jag kalla framtidsvisioner!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.