Sjukvårdsplanbyrån i Västerbotten

Debatten om sjukgymnasterna i Västerbotten är avslöjande. Fristående sjukgymnaster som i åratal varit till stor glädje och nytta för sina patienter (kunder) får inga remisser från landstinget utan patienterna ska tvingas till sjukgymnaster i landstingets vårdcentraler. Hela tänket liknar socialistisk planekonomi av den obsoleta sorten.

Sjukvårdsbehovet håller på att vara så varierat och komplicerat, tack vare den medicinska utvecklingen, att modellen med en planbyrå (ehuru folkvald) som uttolkar behovet och bestämmer produktionen åratal i förväg av helt naturliga orsaker krackelerar allt mer. Uppgiften är sedan länge övermäktig. Resultat blir köer och slöseri med resurser. Mixa utbud och efterfrågan exakt minst ett år i förväg är en teoretisk omöjlighet.

Fristående sjukgymnaster är exempel på ett område där marknaden styr och det medför att patienten (kunden) sätts i centrum och har makten. Resultat = nöjda patienter (kunder). Även inom sjukgymnastiken finns specialiteter som nu avses tvingas in i den planekonomiska mallen.

Landstingets bestämmelser om att vårdcentraler måste omfatta en massa specialiteter, t ex sjukgymnaster, försvårar eller omintetgör i praktiken möjligheterna att starta privata vårdcentraler. Och det är väl det som är själva grejen i det socialistiska landstinget i Västerbotten. Märkligt att miljöpartiet, som på riksplanet hyllar privat företagsamhet, ställer upp på detta.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

  1. Gunnar Andersson

    Man kan ju också se det som att bestämmelsen säkerställer att även folk i glesbygden har tillgång till fysioterapi.jag tycker den prioriteringen är bättre än att befolkningen i storstäderna får ”valfrihet” på bekostnad av landsbygden.

  2. Håkan Rombe

    Vårdvalsreformen en succé. Enligt Konkurrensverket har vårdvalsreformen kommit för att stanna. Över 1½ miljon svenskar har minst två vårdcentraler att välja mellan. I några sydsvenska län är 2/3 av de nya vårdcentralerna privata. Men här i Västerbottens län råder socialistisk skymning på området. De bland mina släktingar och bekanta som är listade på privata vårdgivare sjunger lovsånger när de ska beskriva hur nöjda de är. Konkurrensen gör även landstingets vårdcentraler bättre. Så blir det när man måste sätta kunden (patienten) i centrum i st f kostnadsbudgeten.

  3. Isak

    Inget annat att vänta än att konkurrensverket skulle lov-
    prisa reformen. För dom allra flesta så har reformen inte
    betytt något i verkligheten. Några har tillfredställts med
    blotta tanken på att dom fått en valmöjlighet. Medan andra
    har tyckt att varför skall jag behöva välja. Och många har
    inte fått någon valmöjlighet alls. Några vårdcentraler som
    trodde på stora vinster har fått stänga. Det enda jag kan hålla med dig om är att dom landstingsstyrda vårdcentral-
    erna verkar ha skärpt sig, och att servicemedvetenheten-
    nivån har ökat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.