Radio Nord 50 år

Jag gick militär skola i Stockholm då Radio Nord drog igång i ett "piratfartyg" utanför vår territorialvattengräns våren 1961. Under helgledigheterna sommaren 1961 solade vi med Radio Nord i transistorradion. Tidigare hade staten bestämt vad vi fick lyssna på och Sveriges Radio hade en enda monopolkanal. Rena Sovjet i etern alltså. Vilket liv det blev! Man får vara glad för att inte staten  skickade ut krigsfartyg mot hotet. Efter 1½ år lyckades regeringen (s) stoppa Radio Nord men segern var högst tillfällig. Tack och lov och ske pris!

Följden blev dock att vi snabbt fick en ny radiokanal med populärmusik och senare blev det totalt 4 kanaler. Jag kanske överdriver men Radio Nord kanske blev startskottet för nedrivningen av den socialistiska staten som pågått intill våra dagar. Kanske Radio Nord symboliserar rivningen av vår egen berlinmur, statsmonopolet i etern. Nu har vi Public Service radio-TV som vi betalar licens för och dessutom hur mycket som helst att välja på på kommersiella sidan. Den lilla nackdelen är att  man ibland blir trött på reklaminslag men nu finns också tekniska hjälpmedel att slippa reklam genom inspelning och uppspelning av program. Eller så leker man med hundvalpen under reklaminslagen.

Men det finns säkert personer och kanske politiska partier som drömmer sig tillbaka till det "idealtillstånd" som rådde före våren 1961.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.