Teaparty i soppkök

Nedgraderingen av USA:s kreditvärdighet av S&P, ett stort kreditvärderingsinstitut, chockar världen. Kommer inte kloka politiska signaler innan måndag kan det bli ett nytt rally nedåt på börserna. Inflytelserika ekonomer, t ex nobelpristagaren Paul Krugman, ger republikanerna huvuddelen av skulden för de aktuella stora skadeverkningarna för världsekonomin. Det är lätt att hålla med. Republikanska senatorer och kongressmän känner flåset i ryggen från Tea-partyrörelsen och törs inte ta ansvar för landets och världens ekonomiska utveckling utan stirrar in i sin egen navel efter goda tecken på sitt eget omval inför nästa val. Det blir fråga om en suboptimering som leder helheten i fördärvet. Tea-partyrörelsen, som fått sitt namn från den ärorika skattebojkotten mot den brittiska drottningen för ca 250 år sedan, kännetecknas av ett patologiskt och föga ärorikt skattemotstånd. Särskilt månas om låga skatter för höginkomsttagarna i USA. Härvidlag är Sverige och USA helt olika världar. Medel- och överklass i USA tjänar dubbelt och mångdubbelt mer än i Sverige och skatterna i USA är mycket lägre än hos oss. Till problemet Teaparty hör även isolationistiska tankegångar som är illavarslande för världen i övrigt. För världen behöver USA. I detta sammanhang kan vi ju dra oss till minnes hur president Roosevelt fick "lura" senat och kongress för att få med det isolationistiska USA i andra världskriget vilket räddade Europa och även oss i Sverige från barbariet.

Det kostar på att ha politiker som har sin världshorisont vid kommungränsen eller delstatsgränsen och med sitt eget omval som högsta mål i jordelivet. Och väljarna får som alltid lida pin för hur man röstar. Tyvärr får även vi i Sverige lida pin för hur amerikanen i gemen röstar. Det visar kursrasen den senaste veckan.

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

  1. Aroon

    Det kostar ligga på topp. Krigsherraväldet och rymdprogrammet kostar säkert några extra spänn. Till råga på allt satsar man nu på att nå Mars och utforska denna som jag ser döda planet. Det finns bara ett ord, madness.

  2. Håkan Rombe

    Svar till Aroon (2011-08-06 17:46)
    Jag tror knappast att rymdprogram mm är det som får omvärlden att tappa förtroende för USA:s ekonomi. Det är republikaner som prioriterar navelskådandet i stället för att sanera ekonomin med bl a högre skatter för välbeställda. Jag tror att Teapartyrörelsen har skrämt upp många republikanska förtroendevalda så att de klivit minst 2 steg åt höger. Men man kan väl göra som Sverige 1990. Införa en tillfällig värnskatt som alla utom FP glömt att den var tillfällig.

  3. Aroon

    Jag tänkte närmast på man borde vara mera intresserad lösa de jordiska (Tellus) problemen innan man börjar satsa på Mars. Eller har man redan planlagt jordens undergång och tänker packa ihop och dra till Mars då det är så dags? Problemet blir då de som tänker ta med sig sina förmögenheter är värdelösa. Kanske något att tänka på om man tänker skapa någon typ av ekonomiskt system i den nya planeten. Trögtänktheten är enorm, starkare än gravitationen inom rådande marknadsekonomi.
    Varför så förvånad över rådande situation? En outbildad luffare hade väl kunnat förutspå vad som sker.

  4. Aroon

    Du har ju gjort en ganska bra beskrivning i ämnet genom lite historik bakåt i tiden. Jag är faktiskt inte så insatt i det här av två skäl. För det första faller det mig inte i smaken hur börsen fungerar och inte fungerar. Jag gillar inte systemet helt enkelt. För det andra har jag inga stora förmögenheter och håller ej på med aktieköp eller spekulationer. Jag är nöjd om jag har mat för dagen, en varm säng och tak över huvudet. Jag anser mig leva i överflöd i jämförelse med alla svältande runt om i världen. Borde inte fler vara nöjda över det?
    Så till en fråga: Var får man pengar ifrån då man exempelvis höjer lånetaket?

    Övrigt måste det väl vara läge med spekulationer då börsen sjunker. Men bör nog vänta tills den gått ner sådär 35-40%. Då alla investare och kapitalägare fått stora självan och sitter på toan med ständig diarre.

  5. Håkan Rombe

    Svar till Aroon (2011-08-08 08:29)
    Över hälften av de svenska löntagarna har besparingar i aktier och aktiefonder, mest de senare. Besparingarna används ofta till köp av bostad, bil, frididshus mm. När börsen störtdyker slår det hårt mot köplusten överhuvudtaget. Därför är det obra även för sysselsättningen. När USA höjer lånetaket skaffar sig staten pengar genom att ge ut obligationer mm s k statspapper som köps av amerikaner, kineser, svenskar etc. Oftast är den egna befolkningen staternas största långivare så statsskulden är inte detsamma som utrikesskulden.
    Helt riktigt om när det är bäst att köpa aktier eller spara i aktiefonder. Har man slantar på banken så är det optimalt att pricka in aktiesparandet när aktiekurserna är i botten. För den som inte vill sitta och bita på naglarna kan ett månatligt sparande vara långsiktigt fördelaktigt. Det kan röra sig om små eller stora summor. Sparar man 400 kr per månad i 30 år kan det ha blivit en ansenlig slutsumma. Kanske någon miljon?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.