Det Jamaicanska undret

Det Jamaicanska "undret" är kanske inte något gudomligt underverk när allt kommer omkring.  Det är 100 m herrar i VM som får mig att undra lite extra. Undrat över de övernaturliga prestationerna i fri idrott har jag gjort i snart 40 år. I 100 m finalen i VM slår Jamaicas tredjeman hela övriga världseliten med nästan 2 meter, en evighet i sammanhanget. Nummer ett Bolt och nummer två Powell deltog inte i finalloppet. Vi ska då komma ihåg att 100m-fältet bestod av f d dopade och dopade som ännu ej åkt fast.

Jamaica är ett litet lilleputtland motsvarande landskapet Skåne i Sverige. Jamaica är helt överlägset på den manliga sprintsidan och delvis även på den kvinnliga i en värld med snart 7 miljarder invånare. Skåne mot övriga världen, det vore nåt! En av Jamaicas fördelar är att landet inte har någon landgräns mot övriga världen. Dopingkontrollanter måste komma med flyg eller båt. För övrigt är dopingkontrollen förödande ineffektiv. Marion Jones, Dwain Chambers m fl dopade sig systematiskt i 10 år innan de åkte fast. Dock inte i en dopingkontroll utan via åtal och dom i civil domstol. I vissa fall avslöjar man sig själva genom egna bekännelser efter stora samvetskval.

En numera nedtystad?? doktorsavhandling visar att effekten av dopning med anabola steorider finns kvar i minst 5 år. Förmodligen ännu längre. De som "sonat" sitt straff efter 1-2 års avstängning har fortfarande stor fördel av sitt tidigare dopande. D Chambers är ett talande exempel. Men varför sluta dopa sig? Medel och taktik finns för att fortsätta med dopningen och göra det lite smartare fortsättningsvis.

Stackars journalister som trots förmodade starka tvivel på äktheten i skådespelet ändå måste spela spelet och delta i liturgin runt "superidrottsmännen". Egentligen är många VM-finaler ett enda stort förljuget spektakel. Tyvärr.

Etiketter: , , ,

7 kommentarer

  1. Fjällbo

    Dom kanske inte är dopade bara har rätt miljö för att springa sprint? Ungefär som att alla alpin åkare från Tärnaby har hittat nån doping som ingen annan vet om eftersom dom med några 100 invånare slår hela värden med häpnad gång på gång….

  2. Håkan Rombe

    Din jämförelse haltar nog en del. Dopning förbättrar klockrent prestationerna i explosiva grenar som sprintlöpning, hoppning och kastgrenar. Det går nästan att beräkna resultatförbättringarna med hjälp av tabeller, så starkt är sambandet. Nästan varenda mänsklig varelse av oss 7 miljarder på jorden har någon gång sprungit och hoppat för att klå kompisarna. Fri idrott är alla idrotters moder som man brukar säga.

    I teknikidrotter som utförsåkning är sambandet mellan dopning och prestation inte alls klockrent. En störtloppsåkare kan kanske ha lite nytta av dopning men knappast övriga. N´Ingemar
    var totalt överlägsen i sina grenar ganska så säkert helt utan varje form av dopning.

  3. Mr Cool

    Dopingproblemet kommer vi nog aldrig ur eftersom de som tar fram preparaten alltid ligger steget före de som söker metoder att avslöja dessa. Att släppa dopingen helt fri känns ju heller inte som något önskvärt scenario och att ha dopade och odopade i skilda tävlingar är ju heller ingen lösning.

    Sen finns det ett fysiologiskt gränsland där man känner sig tvingad att ta till könstester för att utröna om det verkligen är man eller kvinna. Vi som är lite äldre minns säkert ”bröderna Press” som tävlade för Sovjetunionen under namnen Tamara och Irina. De slutade då man ville könstesta dessa. Många liknande fall främst från östblocket har passerat genom åren.

    ”Alla människor är lika” hävdar många men inget kan vara mer fel eftersom ingen eskimå någonsin kommer att vinna 100 meter sprint p.g.a. fysiologiska skillnader. I både dam och herr så är det överlag färgade idrottsmän på startlinjen och jag fick en gång lära mig att just dessa har kortare muskelfibrer som anses mer eplosiva. Det skulle förklara dominansen av färgade boxare men mot den teorin talar ju givetvis alla duktiga långdistanslöpare från exempelvis Etiopien. Men en sak är klar och det är att människor uppväxta i olika miljöer och världsdelar har lite olika fysiska förutsättningar. Nya mätningar av exempelvis intelligensen påvisar också skillnader beroende på ursprung och de som är födda i vår region var inte bäst.

    Jag vet att ovan stycke kommer att skapa rop om skallmätningar och rasism. Kom bara ihåg ni som då kommenterar vilka kriterier ni kanske hade då ni skaffade ny häst eller hund rörande dess egenskaper.

  4. Aroon

    I hastigheten och sugen på något gott slängde jag i mig ett halvt paket GB-kex som legat i skåpet, jag vet inte hur länge. Tro det eller ej, men jag bövde inte sova på tre dygn och var ständigt överaktiv. Varför köpa dyra steroider när det går lika bra med gamla Göteborgs-kex?

  5. Håkan Rombe

    Svar till David (2011-08-30 15:16)
    Per åkte aldrig fast för dopning. I längdskidåkning är det fråga om bloddopning och vad jag minns hade Per låga blodvärden men Mühlegg jättehöga på OS. I vintras var det flera skidåkare som stoppades tillfälligt p g a för ohälsosamt höga blodvärden. Bevisfrågan tycks vara mycket svår. I skidåkning är det också fråga om stora pengar och många faller för frestelsen. Trist och tråkigt för oss åskådare och för ”rena” medtävlare.

  6. Håkan Rombe

    Svar till Mr Cool (2011-08-30 17:00)
    Visst finns det vissa skillnader på makronivå men Jamaicas dominans är svårförklarlig i sprint. 1½ miljoner invånare mot resten av världen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.