Rökning ökar bland ungdom

Rökningen ökar återigen bland 15-åringar enligt en undersökning. Tobaksbolagen lyckas därmed också ta livet av fler människor i framtiden och skada foster och små barn.

Något som också tycks öka är den synnerligen effektiva reklam som s k produktplacering i TV- och filmproduktioner. I TV- och filmproduktioner röks det utav bara den och denna rökreklam gör produktionsbolagen och regissörerna  knappast gratis.  I den svenska befolkningen som helhet är bara 10-12 % rökare men tittar man på TV- film tycks 80-90 % vara rökare.

Vad jag inte begriper är att 3:e statsmakten inklusive Public Service inte gör avslöjande reportage om den massiva rökreklam som pågår dygnet runt så fort man slår på en TV. Upp till kamp mot tobakskapitalet!

3 kommentarer

 1. Isak

  Men bästa Herr Rombe! Tror att du har lyssnat för mycket
  på Jonas Sjöstedt i helgen. Du har ju tidigare sagt att
  marknaden och konsumenten aldrig kan ha fel. Sen verkar
  det som du tittar på lite gamla filmer.

 2. Håkan Rombe

  Svar till Isak (2012-01-10 20:16)
  Samhällets uppgift är att bestämma spelreglerna för marknaden. Om nödvändigheten av detta finns ingen diskussion bland borgerliga politiker. Beroendeframkallande droger hör till produkter som måste omgärdas av sträng lagstiftning. Vi har förbud mot alkoholreklam t ex och åldersgränser. Det har tyvärr varit så under lång tid att ungdomsidoler i pop och rockbranschen rökt, knarkat och supit med mål att dö i överdoser vid 27 års ålder. Ett slags antiföredömen. Ett civiliserat samhälle kan inte tillåta att ungdomen fastnar i starkt beroende av tobak, knark och alkohol. Hur den kampen ska föras kan vi skriva om och diskutera i veckor och år.

 3. Aroon

  Hej på er alla glada! Idag var jag uppe tidigt och satte igång motorvärmaren för att sedan bege mig till fotvården senare. Jag är så glad jag varken röker, dricker eller snusar numera. Som jag sagt tidigare har jag prövat på alla tre. Inom familjen var ingen rökare när jag växte upp. Pappa snusade (vanligt då). Man köpte sånadär förpackningar i papper som man packade snusdosan med. Pappa var en beroende snusare liksom nästan alla ”gubbar” var med några få undantag. Hedersamt nog slutade han snusa nån vid 55-60 årsåldern, det tyckte jag var strongt gjort. Mamma däremot var absolutist och jag tror beroendet av droger skapas redan i moderslivet. Jag har alltid varit emot knark och liknande droger och medvetet har jag aldrig prövat (en tabletter är ju rena knarket). Tittar man på gamla filmer är det ju rent förfärligt hur det röks och groggas titt som tätt. Usch, vad hemskt då människor måste leva i en sån miljö och framförallt växa upp i den. Förutom rädda hälsan slipper kostnaden också. Tänk vilka skatter det blir alkohol och tobak. Först betala skatt på inkomsten och sedan skatt igen på tobaken/alkoholen. Det tråkiga i kråksången är än hur mycket man höjer hjälper det inte nämnvärt för den som är beroende sluta. Lite kanske. Rökning dessutom förstör ju både inredning (hus, bilar) som inte går att vädra ut. Jag vet om man var ute efter en beg bil köpte man ju aldrig en som var rökt i. Bilen är ju i det närmaste förstörd. En sak till i det sammanhanget också. Hundar är ju både trevliga och trivsamma (de flesta i alla fall, har haft många)men vilket otyg det också med allt hundhår. Men vad offrar man inte för en riktig kompis och trogen vän?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>