20% tror på spöken

Enligt en undersökning tror var femte svensk på spöken. Skolan måste ha misslyckats i sin uppgift på det här området.  Men skolan har ingen lätt uppgift när en del massmedia vräker ut budskap om horoskop, stjärntydning, ufon, rymdvarelser, talande andar, kungligheters mytiska egenskaper, osv.

När jag var liten skrämdes jag av historier om "Vittra" så jag knappt vågade sova. Då var tron på Jultomten angenämare.

Etiketter: , ,

5 kommentarer

  1. B-G. Burman

    Hej Håkan. Intressant det du skriver, jag har en bestämd känsla av att du platsar bland dom 20% som tror på spöken. Nämligen kommunistspöket, det värsta av alla fasor i Fp ögon där även vi icke kommunister med jämna mellanrum får en känga. Fobi eller ?

  2. Mr Cool

    Vittra var snäll i jämförelse med GANTON som enligt sägnen bodde med sin familj i bergen inte långt från Grundfors.

  3. Håkan Rombe

    Svar till Mr Cool (2012-02-13 14:48)
    Jag har också hört positiva saker om vittra men de flesta var rädda som jag minns. Det fanns inga gatlysen och före elektriciteten kom till byn var det mörkt och hemskt överallt. Och då fanns inga andra nöjen än att berätta spökhistorier för varandra och barnen lyssnade med ögon stora som dasslock.

  4. Håkan Rombe

    Svar till B-G. Burman (2012-02-13 12:23)
    Jag hade väl inte nämnt kommunismen som spöke. Men Lenin, Stalin och Mao var nog värre än alla spöken tillsammans. Hitler har också sin givna plats i mänsklighetens värsta mardrömmar. Kan hålla med om att jag är som en obehaglig enveten igel på en del ismer och det är monarkism, kommunism, nazism, konformism m fl. Delvis beror det på ivrig läsning av böcker som skrivits av dem som överlevt ismerna i Sovjet, Östtyskland, Kina, Nazityskland och länder som levt under ockupation av nämnda skräckvälden. Garanterat mardrömsalstrande litteratur. Jo Bengt-Göran jag vet att många som blev vänsterpartister t ex under Gudrun Schyman absolut inte vill förknippas med kommunism. Men som jag skrivit tidigare, det finns passusar i V:s partiprogram som inger betänkligheter. Det handlar om planekonomiska tankegångar.

  5. B-G. Burman

    Med tanke på att du i en tidigare bloggkommentar citerade Marx bevingade ord ”enade vi stå söndrade vi falla” hyser jag ett litet hopp om att du i grunden är litet till vänster. Marx och Engels kanske inte var några dumskallar om man tänker efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.