Bunta o slå ihop småkommunerna

Hopslagning av kommuner är ett ofta återkommande ämne och nu är det dags igen. Och om något år kommer frågan upp på nytt. Både jag och andra förståsigpåare, t ex CERUM, har tidigare redovisat skälen för att det inte håller att behålla nuvarande kommunstruktur i inlandet. En stor gruva öster om Tärnaby kommer i och för sig att innebära att mycket folk vistas i kommunen Storuman för arbete men något större lyft för den skattebetalande folkmängden kommer det knappast att bli. De flesta kommer att vara inpendlare.

Argumenten för sammanslagningar kvarstår, Ett antal kommunpolitiker har i dagens V-K luftat sina argument emot. Stora kulturskillnader mellan kommunerna säger en. Är vi stackare som bor i olika miniatyrkommunen boende i olika världsdelar?!! Jag baxnar. Stoltheten och identiteten säger en annan, som inte är SD:are. Konstigt nog.  Andra är bara emot allt vad förändring heter och det är dock en form av kultur som inte är ovanlig och som råkar vara ganska gemensam för inlandskommuner.

En mycket viktig orsak kan också vara att det är många som har kommunpolitikens olika syltburkar som levebröd. En sammanslagning skulle obönhörligen minska antalet syltburkar att gräva med sina fingrar i. En del uppdrag är så välbetalda att en återgång till förutvarande arbete skulle innebära en rejäl inkomstminskning.  Men en börda mindre för skattebetalarna. Större konkurrens om de politiska uppdragen skulle inte skada.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Jag är emot kommunsammanslagningar av två olika orsaker, dels kan jag inte förstå vitsen med det? Det blir ju inte mer pengar per person! Det enda jag kan gissa mig till att man tänker är att det blir bara en enda större administration av den, och är det där man tänker att det ska bli billigare? Jag tror att administrationen i små kommuner kan bli betydligt effektivare och billigare, och det är bättre att jobba på det än att slå ihop små kommuner! Andra anledningen till att jag är mot, är att jag själv lever i en sammanslagen kommun, och ser problemen!

  2. Håkan Rombe

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-11-21 07:19)
    De flesta sammanslagningar som skett har varit nödvändiga och säkert positiva för skattebetalarna. Tärnas 1600 invånare är för litet för att driva en kommun med dagens krav på kompetens inom en massa specialiteter på tjänstemannasidan. Vi och dom-tänket är inte fruktbart.

  3. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Nej, i dag är det som det är med vår sammanslagna storkommun, vi kan inte dela på den nu. Men hur ska vi komma över vi och dom tänket? Det finns där, tyvärr!
    Storumans kommun kan aldrig utvecklas till den kompletta kommun som vi faktiskt kan bli, så länge det ligger till grund för allting! Det är ett misslyckande i vår kommun som står oss dyrt, och det kan mycket väl drabba andra sammanslagna kommuner också!

  4. Håkan Rombe

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-11-21 17:52)
    Så mycket har jag hört och sett att jag kan konstatera att det sällan är ens fel helt och hållet när två träter. Kommunen består inte bara av Tärnaby och Storuman-Stensele utan också ett antal större och mindre byar. Icke att förglömma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.