Lagändring mot telefonterrorn?

STV:s granskning av företagen som lurar gamlingar att teckna avtal med oseriösa teleoperatörer börjar få resultat även på riksdagsnivå. Jag har skrivit till riksdagsmän som hanterar lagfrågor och fått välvilliga svar att man ska "titta på frågan". Vår egen konsumentminister säger i dag till STV att hon "noga följer frågan". Det är handlingskraft så man hukar sig i stormen. Nu får jag uppleva att den första som tar tag i frågan är en socialdemokratisk riksdagskvinna. Det är inte bra att lämna frispel till sina politiska motståndare.

Mitt förslag går i huvudsak ut på att ett "telefonavtal" inte är giltigt förrän efter skriftlig bekräftelse i pappers- eller mailform efter en lämplig betänketid. Detaljerna måste naturligtvis utredas. Lagändring bör även täcka in lurendrejerierna mot företag, kommuner, landsting, stat som t ex handlar om "beställda" reklamplatser i reklamkataloger.

I Tyskland har man lagstiftning som sätter stopp för telefonskojare av den sort som härjat och fortfarande härjar i Sverige. Det gäller bara att få tummen ur röven!

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Mr Cool

    Gamlingar skändas inte bara med telefonförsäljning. Mina gamla föräldrar bor i bostadsrätt och en lördagskväll så försvann strömmen i lägenheten. De behövde återfå den för att se och laga mat så därför ringde de ett angivet telefonummer vid felanmälan som fanns uppsatt i portgången. Efter ett par timmar kom en herre och slog om en strömbrytare (automatsäkring) som satt vid entredörren. Insatsen på plats tog sisådär 30 sekunder.

    Men sen kom räkningen som innehöll helgutryckning och andra faciliteter som inalles blev dryga 3600 kr.

    Personligen tycker jag dom kunde fått detta råd vid felanmälan med ett val om dom ändå ville att någon skulle komma och slå om automatsäkringen. Men nu valde man att skinna mina föräldrar på en stor del av den månatliga pensionen. Eftersom mannen vid utryckningen inte hade någon teknisk utrustning med sig för åtgärd så begrep man mycket väl vad problemet bestod i vid felanmälan.

  2. Håkan Rombe

    Svar till Mr Cool (2012-11-28 12:29)
    Verkligen osmakligt agerat. Priset förefaller synnerligen oskäligt. Naturligtvis skulle samtalet också handlat om priset för åtgärden. Eftersom det fanns hänvisning till detta telefonnummer måste föreningens styrelse vara inblandad. Har de godkänt en prislista som rättfärdigar denna utsugning av hyresgästerna? Föräldrarna bör skriva till denna styrelse och kräva en förklaring. Dessutom ta upp det på nästa årsmöte. Usch hur folk kan bära sig åt!

  3. Taskmörten

    I dagens samhälle gäller det vara smart, det har den här regeringen inte bara en gång påpekat utan ett flertal ggr. Man uppmanar till eget företagande, vad det sedan går ut på verkar spela mindre roll. Man får vad man förtjänar, inget konstigt alls egentligen. Taskmörtar som taskmörtar!

  4. DKockens hörna

    Hej Håkan!
    Inte bara gamlingar bliver lurade!
    sjäv vill jag gärna sluta röka,och beställde ”fantasitiga”(x-smoke) fick 2 packet med äppelcider vinäger ,na, ringde fanskapet,och frågade vad meningen var ?
    SVAR.skick tillbaka,och alt är ur värden!
    Hör o häpna.
    fick först en ”reminder” från firmat,då jag bestridde det,fick jag en till från nästa ”incassofirma” bestred den!! fick en ny från ett tredje så kallat ”incassofirma”
    Då gick tillbaks till första firman och hotade med media,polis,jurist/advokat.
    just för tiden är där frid;men hur länge ??
    Lagomt roligt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.