Bankunionen och Sverige

Sverige är inte med i eurosamarbetet och har därför ingen talan när eurosamarbetet  snart beslutar om en bankunion som ska hålla tummen i ögat på bankerna inom eurozonen i stället för ländernas egna bankinspektioner. Länder som inte är med i zonen får ansluta sig till bankunionen om man vill. Det ska snart hållas ett möte om ett förslag och till det mötet är alla länder i EU inbjudna och alla har vetorätt. Om förslaget då faller blir det möten senare mellan euroländer och länderna utanför har då ingen vetorätt vad jag förstår. Och det är väl högst rimligt.

Nu basunerar Anders Borg och andra ut att "vi stoppar bankunionen" tack vare vetorätten och då förutsätts förstås att alla applåderar. Senare fattas ändå ett försenat beslut om bankunion av euroländerna. Frågan är om det blir en bättre bankunion pga det svenska motståndet. Det får framtiden utvisa.

Sverige är alltså som katten som möter en stor och övermäktig motståndare. Det gäller att göra sig så stoooor som möjligt. Jättestoooor! Och väsnas och fräsa ska man!

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Erold

    Eu unionen är ett gissel för oss i Sverige,och kommer att ställa till mycket trassel. Tysklands befolkning håller på att få nog också,och dett blir nog bara du Håkan som kommer att hålla fast vid denna stormaktsidioti . Skulle det vara demokrati som fick råda i Sverige ,så skulle 2/3 rösta för ett utträde ur detta idiotiska maktförbund.

  2. B-G. Burman

    Erold har kvar en del vänsterdrag ännu, fast i den politiska verkligheten helt osynligt. Tänk hur det kan bli.

  3. Håkan Rombe

    Svar till B-G. Burman (2012-11-30 23:54)
    Man får skilja mellan medlemsskapet i EU och i valutaunionen. Erold kan ha rätt i att en majoritet svenskar i denna stund inte vill vara med i valutaunionen. Men rätar allt upp sig om några år kan det bli ett annat läge. Vad beträffar medlemsskapet i EU är en majoritet för att vara kvar och den andelen ökar sakta men säkert. Vi kan gärna haka på Tyskland som är vår största handelspartner och som är ett synnerligen demokratiskt land med en president som statschef i stället för en figur som är ett avelsresultat. Tyskland vet vad splittring av Europa innebär. In på bara skinnet!

  4. Gräsrot

    Jag är inte för EU, men vete katten om inte det vore bättre slå ihop hela bankväsendet till en Europabank. Nu som det är måste det förhandlas om och om igen när det gäller låna ut pengar mellan länderna. Vi ser ju bara vilket trassel med Grekland. Nu har vi ju de här ”småpåvarna” inom bankväsendet i Sverige som ingen knappt kan kontrollera. Bankinspektionen? Ta mig i arslet vilket fjanteri. En gammalt ”mossigt” inslag från när Sverige mestadels bestod av okunniga arbetare och pengarna förvaltades av en arbetarregering som var enväldig. Situationen är idag mera komplicerad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.