Köttskatt

Jordbruksverket föreslår i en utredning en köttskatt för att minska mängden temperaturhöjande gaser i atmosf’ären. Trodde först att det var en felstavning och att man menade "köttskott". Det fanns nämligen en gång i tiden en man i mina hemtrakter som brukade kommentera skott under älgjakten (och ibland utanför densamma) med att han hörde att det var "köttskott". Skatt på köttskott under älgjakten skulle drabba bl a mig men nu gäller frågan kött från jordbrukets köttproduktion. Skatt på kött från jakt och rennäring måste väl ligga utanför denna diskussion.

Om vi snart är uppe i 9 miljarder människor på denna planet får vi nog se över vad vi äter och dess klimatpåverkan. Här har Jordbruksverket träffat mitt i prick. Problem uppstår om Sverige ensidigt skulle införa en sådan skatt. Jag förutsätter att detta blir en fråga för EU och hela världen. Våra ynka 9 milj invånare är snart endast en tusendel av jordens befolkning och det är till föga hjälp för klimatet  att vi begår jordbruksharakiri i Sverige genom en ensidig svensk skatt. Anders Borg säger blankt nej och vi har ju ett val som närmar sig….

En fundering. Hur mycket växthusgaser producerar det vilt som utgör mat åt 400 vargar och 3000 björnar?

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Isak

    Och varför får inte bilförarna själva betala för kött-
    värdet på alla djur som dom kör ihjäl eller skadar. Och
    avskaffa möjligheten att försäkra sig mot sådana kost-
    nader för djurkollisioner. Alla skulle tjäna på detta
    och människoliv skulle sparas.

  2. Håkan Rombe

    Svar till Isak (2013-01-23 12:48)
    Har samma tankar som du även om varje ihjälkörd älg minskar fisandet och rapandet som orsakar växthuseffekt. Djurrättsaktivisterna är av någon anledning knäpp tysta inför slakten på våra vägar. Det är ju inte bara älgar, renar, rådjur, vildsvin och harar, orrar, tjädrar, ripor, sjöfåglar, ekorrar som körs ihjäl i hundratusental varje år. Till dessa kommer vargar, lodjur, björnar, rävar, grävlingar, igelkottar, råttor, möss etc etc.

    Dessa massakrer skulle minska väsentligt om alla höll hastighetsgränserna. Men djurrättsaktivisterna har så konstiga hjärnor att de knappast begriper att man är effektivast om man städar trappan uppifrån.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.