Och dessa kamphundar

I Sverige verkar det stört omöjligt att komma åt problemet med kamphundar som biter ihjäl andra hundar och dessutom vuxna människor och barn. Kennelklubben vill ha full frihet för kreti och pleti att skaffa sig kamphundar trots att de hundar som bits ihjäl oftast har husse och matte som är medlemmar i just Kennelklubben. Lagstiftaren gör inget åt det tilltagande problemet. Det båtar föga att ta upp hundägarens ansvar. När det är kriminella som skaffar sig kamphundar saknas ju den där förmågan att ta ansvar som ett redan etablerat faktum. Man kan diskutera i det oändliga varför vanligt folk köper kamphundar. Det kanske känns upplyftande och stimulerande för det egna självförtroendet att människorna i omgivningen känner fruktan för liv och hälsa för sig själva, sina barn och sina vanliga hundar när man uppenbarar sig med sitt blodtörstiga djur.

Vi har minst 600 registrerade raser som inte betecknas som kamphundar. Vilken förlust för mänskligheten skulle det vara om några enstaka hundraser med våldsam meritlista helt enkelt förbjöds? Vi får inte gå omkring, nyktra eller onyktra, med laddade skjutvapen eller långa köksknivar. Jag kan inte se varför inte våldsamma hundraser också skulle kräva licens för innehav. Jag kan inte begripa vad det är för grundläggande skillnad. Någon som vet?

http://www.expressen.se/kvp/ny-brutal-hundattack-nisse-2-bets-till-dods/

Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. honkan

    Få tillfällen jag håller med en folkpartist då de för det mesta är onödiga…;)..men jag håller med dig i denna fråga…

  2. Thorleif Wallqvist

    Vad är en kamphund, enligt Håkan Rombes förmenande? Det är ingen ras, utan ett negativt begrepp.
    Med de få rader som här står till buds, vill jag enklast hänvisa till min del av Svenska Terrierklubbens
    hemsida: http://www.terrierklubben.se/klubben/medieinformation/informator.php särskilt
    ”Vad är en kamphund?” http://www.terrierklubben.se/klubben/medieinformation/svtek-TF-2012-04-21.pdf
    I Sverige finns 359 registrerade raser, hos SKK.. Inte minst 600 som artikelförfattaren hävdar!
    Det har inget med sakfrågan att göra, men det är klädsamt med fakta i stället för påhittade siffror.

    Jag välkomnar gärna en kontakt. Uppgifter finns på den hemsida jag refererar till ovan.

    Thorleif Wallqvist
    Medieinformatör
    Svenska Terrierklubben .

  3. Ewa Larsson

    Hej!
    Jag kan inte påstå att jag är för ”kamphundar”, i den mening jag antar att du avser. I min tanke så finns det flera raser som kan bli eller rent fostras som kamphundar och får därigenom ett rent dåligt rykte.
    Förr så hade en viss grupp av folk schäfer och min egen upplevelse av denna ras är katastrof. Jag är livrädd för denna typ av hund, men med tiden så har min rädsla för vissa raser utökats. Har aldrig varit direkt utsatt för något med just ”kamphunden”, utan där är det nog rent media och dess utseende som fått mig att förskräckas över den. Å andra sidan använder man tuppar i rena styrkedemonstrationer också och jag kan inte påstå att jag inte känner viss rädsla för dessa heller.
    Små hundar ”brukar” bitas fortare och vara mer ”farlig” än större hundar. Stora hundar kan man i regel läsa av och förhoppningsvis varnar de innan de går till angrepp.
    Men saken är den att man skulle försöka komma åt hundägaren eller blivande hundägare genom kanske ev. licens eller bättre utbildning?
    Många gånger vill ju jägaren också ha ett rent aggressivt beteende på sin hund och då gäller det ju ”vanliga” raser eller så lyckas de få till det genom alltför många jakthundar och med ett icke socialiserat beteende och det genom att de ställs ute mer än halva året i en hundgård! En trängd hund blir också snabbt aggressiv.
    Jag är uppvuxen med jakthundar och har genom åren haft några hundar själv, därför vet jag att det helt och hållet beror på ägaren eller fostraren vilken typ av hund du får. Många ”vanliga” hundägare tycks glömma att hunden är ett flockdjur, till skillnad från katten, och att den ska vara en del av familjen.
    Jag tror också att man avlat sönder vissa raser så att de blir mentalt skadade och lättare aggressiva och därigenom fel redskap för vissa människor.

    Jag håller med dig i tanken att ”kamphundar” ska totalförbjudas, men att även hundägare ska genomgå vissa grundläggande utbildningar eller helt enkelt prövas som hundägare.
    Vi försöker att ”förmänskliga” djuren till de syften som passar oss och då får vi det vi förtjänar.

    Sen tror jag att många som skaffar hund för att de är ”gulliga och söta” som valpar, glömmer att de snabbt växer upp och ska följa med under många år.

    Men visst är det en glädje med hund som sällskap oavsett vad den ska ha för uppgift i ens liv!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.