Krisen i äldreomsorgen

Sveriges bästa äldreboende finns inte i Lycksele men enligt utvärderingen är man på god väg. Vi lever allt längre och medelåldern på våra äldreboenden ökar och därmed skörhet och vårdtyngd. Många boende är multisjuka med över 10 mediciner. Återstående livslängd när man äntligen får plats på äldreboende minskar vilket är en illustration till vårdtyngden Det rör sig idag om 2-3 års återstående livslängd. Hur många kommunstyrelser har mer än rudimentär kunskap om tillståndet i kommunens äldreboenden?

I många kommuner råder ekonomisk anorexia inom äldreomsorgen. Större behov möts med mindre resurser. Under denna mandatperiod har t ex Storumans kommun budgeterat oförändrad ram för varje nämnd vilket innebär att verksamheten måste bantas med löneökningarna på ca 3 % varje år. Och minskningen 3 % per år sker huvudsakligen på personalen. Trots fler äldre-äldre och ökad vårdtyngd. Budgetberedningarna har då inte överansträngt sig. Säga att ”ni får samma nominella pengar varje år” kan väl skötas av en tioåring i grundskolan på 5 minuter. I Lycksele som har högre personaltäthet än Storuman ska man nu dra ned på personalen i äldreboendena i den ekonomiska kris som råder.

Stora kunskapsbrister finns hos läkarkåren om medicinering av äldre enligt geriatrikprofessorn Yngve Gustavsson (Årets Västerbottning 2012). Det är särskilt allvarligt i glesbygd med mycket hög medelålder på befolkningen. Jag känner till åldringar som varit på väg att dö men piggnat till och levt många år efter medicingenomgång. För glesbygdsläkare borde krävas extra kurser i medicinering för äldre. Men det är inte bara kunskaper det är fråga om. Ska läkare kunna följa upp given medicinering krävs återkommande utvärdering och då kan väl knappast de fåtal timmar per vecka som anslås för äldreboendena räcka till. Pengar igen!

Utveckling av arbete och arbetsmetoder ska självklart äga rum. Härtill behövs kompetenta chefer och väl utbildad personal. Cheferna ska också ges förutsättningar genom att inte ha för många direkt underställda. Här finns väl ingen solklar sanning men 20-25 direkt underställda brukar anges som max i ledarskapslitteraturen. Inom omsorgen är det inte ovanligt med 50 – 60 direkt underställda och då kan man glömma att chefen ska kunna bidra till att utveckla varje anställd.

Inom omsorgen finns anställningsvillkor som ingen mansdominerad arbetsplats skulle godta. Deltidsanställningar är mycket vanliga, t ex 68 % undersköterska. Det innebär en månadslön på¨kanske 13500 kr. Dessutom har kommunernas lönekostnader minskats genom s k delade turer. T ex följande arbetstider varje dag: 0700 – 1100 och 1500 – 1900. Vilken mansdominerad arbetsplats skulle finna sig i detta? Månadslöner för heltidsanställning på 18000 – 20000 per månad. Inom vilka mansdominerade yrken skulle man finna sig i detta?

Vi står inför stora rekryteringsbehov till omsorgsyrkena men ungdomarna flyr undersköterskeutbildningarna. Sitter ansvariga kommunpolitiker och gäspar tillräckligt länge är en personalförsörjningskatastrof på gång. I stort sett är katastrofen redan här.

Delade turer skulle kunna vara en rättighet men ingen skyldighet. Det är beklämmande att tvinga anställda till detta! Om man tycker, och många män i kommunstyrelser tycker uppenbarligen det, att omsorgsarbetet kan inskränkas till väckning, matning, medicinering, toalettbestyr och nattning då sparas pengar på delade turer. Om man tycker att det är viktigt med aktivering, utevistelser, ångestlindring genom närhet och samtal, bekämpning av svält är det hur enkelt som helst att fylla ut en normalt sammanhållen daglig arbetstid på 8 timmar. Men det försvinner nu i snabb takt. Först var det fotvården, sedan rök terapin, kontinuerlig nedmontering av meningsfull tillvaro för våra äldre med andra ord.

Och var ska pengarna tas? Det kan vara idé att se över behovsutvecklingen inom olika sektorer. Vi måste få en budgetprocess värd namnet, något som kräver mer än en tioårings förstånd. En vanlig upp- och nervänd budgetering kan t ex vara att man först avsätter pengar till grabbarnas favoriter, gubbdagis, flygfält och flygmaskiner, subventionerade hyror, sälja elektricitet till skåningar och stockholmare med förlust etc etc. Sedan avsätts pengar där stora protester och demonstrationer kan väntas vid neddragning, t ex att rationalisera skolstrukturen. Det som blir över får äldreomsorgen.  En kommunbudget innehåller tusentals poster. Allt som vi haft förut behöver inte vara kvar i evärderlig tid.  Sedan kan man fråga sig om skatteutjämningsbidraget är nog stort men först måste kommunerna ta sig i kragen och ta bort extravaganserna. Minns Leksands storsatsning på ishockeyn!!

 

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

  1. maritha lundström

    Äntligen händer det nåt, efter Tv-serien, Sveriges bästa äldreboende, där Yngve Gustavsson geraiatrikprofessor hade synpunkter om hur dom gamla vårdades och blev medicinerade. Blev så glad att det kom ett inlägg från Håkan Rombe som tydligen gått i pension men orkar ta tag i debatten. Har jobbat inom äldreomsorgen i dryga 25 år, har varit med om ädelreformen, där landsting och kommun skulle ha olika huvudsysslor.

    I efterhand absolut ingen bra lösning. Tanken var god, men var är utvärderingen månntro??
    Är ledsen att tala om att jag har gjort mitt i omsorgen, tråkigt då jag har trivts jättebra. Mitt jobb numera är att till största delen städa boendets rum, tvätta kläder, förbereda (gfp) dokumentera toabesök, renbäddning, dusch och förhoppningsvis utevistelse.

    Tiden finns knappast till för detta, vart finns då tiden till för dessa gamla ??
    Undrar verkligen vilka som orkar tycka till, stå för saken och argumentera för hur verkligen bedrövligt allt är. Tack till Er modiga män Yngve och Håkan som ställer upp och står för saker och ting. Lova att Ni fortsätter så.

    Mvh. uska med framtidsdrömmar,

  2. Fd Uska

    Den viktiga terapin togs ju bort redan under 90 talet, vävstolarna och träverktygen samlade damm under några år tills kommunen sålde ut dem till allmänheten.

    Nog förstår man varför ungdomar flyr vården, dessa delade turer är ett gissel, att jobba 7-12.30 och börja om igen 16-21.30 gör att hela dagen är förstörd. På sin höjd hinner man handla och laga sig en matbit innan nästa pass startar, dessutom får man inte den dygnsvilan man ska ha när man sedan måste börja om igen kl. 07.00 nästa dag. Är det inte delade turer så är det för korta arbetspass som gör att man måste vara på arbetet fler dagar än de som jobbar på kontor, som alltid har halv dag före röd dag och är helt lediga alla röda dagar. Dessutom jobba man i vården varannan helg!!!…Jag vet de som bara har fått en 25 % tjänst som de ska klara sig på. Det är ju helt omöjligt när man dessutom inte får stämpla upp till heltid mer än under 75 dagar. Klart att ungdomar flyr vården när de inte kan klara sig ekonomisk.

    Om alla visste hur mycket tid det går åt för personalen att själva ska lägga sitt schema och sedan diffa med andra kolleger och byta pass så att bemanningen är tillräcklig osv innan ett 4 veckors schema är klart. Vore det inte bättre att den tiden lades på omvårdnad av de äldre istället, som det gjordes på 80 & 90 talet. Då hade man ju samma schema som rullade på året runt…. man visste precis när man skulle jobba om 9 månader, och kunde planera sin egen privata tid utifrån det, nu vet man endast 4 veckor framåt när man ska jobba.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Bra med information från dem som vet! De som dagligen ska uppfylla kommunernas sparplaner!

  3. Marianne R Johansson

    Ja, med lite mer vilja och förstånd från politikerna, så kan man skapa ett bra äldreboende, där de äldre i mycket stor utsträckning kan välja aktiviteter och vård utifrån sitt eget behov, Utan att vi riskerar att pengar försvinner i privata vårdföretagares fickor!
    Då får vi en verklig valfrihet för alla, oavsett var man bor.
    Jag ser ingen omöjlighet att skapa valfrihet i den ofentliga Landstingsvården heller. Men då kan vi inte samtidigt skapa vinster i privata vårdföretag och sänka skatter i raketfart!

  4. G E Abrahamsson

    Tror du det blir bättre med ett femte jobbskatteavdrag? Det finns ju pengar men man väljer bort dessa för vården och inför stora skattesänkningar för de som har råd med privat vård. Det är där skon klämmer, man vill på sikt få bort nuvarande system. Till det är Kd ett av de partier som går i spetsen för detta. Nyss hörde jag på radion att både C och Kd ligger under fyra procent. Jag tror knappast Folkpartiet på regeringsnivå bryr sig särskilt mycket om det här, det är nog bara du som Infödd Norrlänning och Inlandsbo som har något hjärta. Du pratar som en gammal sosse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.