Fredspriset borde Malala fått

Nobelpriset i olika ämnen brukar aldrig gå till ”den rätte” enligt alla oss tyckare.  Särskilt fredspriset brukar kritiseras varje gång och Norges Nobelkommitté brukar överraska, t ex när presidenter för mäktiga stater erhåller priset. En som INTE lär få detta pris är Nordkoreas kung av Marx nåde Kim Jong Un men osvuret är bäst. Jag måste deklarera som min åsikt att fredspriset inte borde gå till stora internationella organisationer hur duktiga de än är. Och fler kvinnor borde få Nobels fredspris.

Moder Teresa fick priset 1979 och blev till och med saligförklarad av påven. Hon var delvis kontroversiell genom abortmotstånd och religiös aktivism. En kandidat som absolut inte är kontroversiell enligt de mänskliga fri- och rättigheterna enligt FN-stadgan är Malala , denna tonårstjej som nästan fick sätta livet till för sin kamp för att flickor har rätt till utbildning. En sådan mänsklig rättighet som att utbilda sig förmenas flickorna av extrem islam som idisslas på diverse koranskolor. Det var talibaner som försökte döda henne när hon åkte skolbuss hem från skolan en solig eftermiddag. Malala är ett föredöme för miljarder flickor och kvinnor över hela världen. Men att vara kvinna och dessutom ung, som 2-3 miljarder människor på denna planet är, kanske är en nackdel för dem som avgör var fredspriset ska hamna.

Min slutkläm är under alla omständigheter att presidenter (och kungar som vissa begränsat demokratiska stater håller sig med) och stora organisationer borde vara diskvalificerade från att erhålla Nobels fredspris. Fredspriset bör ges till enskilda personer som med stora uppoffringar och stora risker för sin egen person gör banbrytande insatser för demokrati och mänskliga rättigheter. Malala är klockren kandidat utifrån de synpunkterna.

Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>