Arbetslinjen

Oavsett eventuellt regeringsbyte i höst har alliansregeringen satt bestående avtryck. Från ett bidrags- och utslagningssamhälle är det nu försörjning genom eget arbete som gäller. Inte försörjning genom andras arbete. När alla möjligheter är uttömda att försörja sig på eget arbete måste det dock finnas ett skyddsnät. Solidaritet är viktig för sammanhållningen i ett samhälle.

Under gångna årtionden har det varit möjligt att sätta i system att hålla sig från försörjning genom eget arbete. När skogsbruk och jordbruk mekaniserades försvann jobb i glesbygd i rasande takt och flyttlassen gick söderut.  Uppfinningsrikedomen var stor när det gällde att hålla sig kvar. ”Vi flytt int” blev en accepterad slogan. Många myglade sig kvar och försörjde sig på andras arbete och det var inte alltid bra för den egna hälsan heller. Numera är det inte så vanligt att stanna kvar i fattigdom som någon upphöjd princip. Människorna flyttar helt frivilligt från något sämre till något bättre och det är då oftast fråga om flyttlass från glesbygd till stad. Visst finns det fortfarande dem som hävdar att försörjning genom andras arbete är moraliskt högtstående eftersom man inte deltar i det ”miljöförstörande moderna samhället”. Man glömmer då fullständigt att vår välfärd bygger på flitigt arbetande  lastbilschaufförer, vårdpersonal, hemtjänst, kontorister, lärare, bussförare, maskinförare, industriarbetare, jordbrukare, butikspersonal, ja listan kan göras hur lång som helst. Den välfärden räcker även till dem som sätter sig på sin bak och som en principsak vägrar arbeta 40 tim per vecka.

Vad jag förstår kommer även en eventuell rödgrön regering att hålla fast vid någon form av arbetslinje även om ropen på nya och högre bidrag skallar från vänster. Klarar en rödgrön regering inte att motverka återinförandet av  högskatte- och bidragssamhället lär regeringsperioden stanna vid en mandatperiod.

Etiketter: , , , , ,

10 kommentarer

  1. lf

    Vilket kvalificerat skitsnack.
    Är du den person som vill snabbast möjligt avfolka glesbygden! Om din tes är rätt så skulle du nog sitta ensam i Långsjöby om några år och titta ut över ett öde landskap.
    Jag har aldrig hört en person som sitter i glesbygd som så flagrant pläderar för att glesbygden skall försvinna.
    Vilket samhälle vill du ha för glesbygden,eller vill du vara den kämpe som nedmonterar glesbygden.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Vi lever i ett fritt land med fri rörlighet. Vill någon flytta accepterar jag det. Vill någon stanna kvar accepterar jag det. Man ska inte hindra folk att förverkliga sina drömmar, även om det innebär att glesbygden tunnas ut. Undersökningar visar att de flesta flyttar för att de vill, inte för att de känner sig tvungna Ett dynamiskt samhälle kännetecknas av rörlighet i stället för stagnation. Vi i glesbygd tjänar i långa loppet på att Sverige är fortsatt ett dynamiskt land och att t ex Umeå utvecklas.

  2. Mr Cool

    Bra analys av läget och jag brukar instämma i det mesta du skriver förutom om kungahuset som jag ser som en gammal tradition som betyder mycket för många och inte minst är positiv när det gäller turism. Kostnaden är dessutom försumbar i jämförelse med andra vidlyftiga äventyr.

    Vid ett regeringsskifte så kommer det tveklöst att bli högre skatter för de som arbetar och mera bidrag till dom som inte gör det. Motorn i hela vårt välstånd stavas EXPORT och den finansieras inte av kvällsöppna bibliotek på landsorten. Därför är det viktigt att löneutvecklingen inte skenar för då blir våra exportprodukter osäljbara. Ni som reser ibland är säkert fascinerade över billigare mat o dryck i utlandet. Betänk att det oftast är samma produkter som hemmavid men lönerna är lägre därav skillnaden.

    Vi har också en situation där många nyanlända skall dela på välfärden utan att ha bidragit med en krona. Det kommer att medföra standardsänkningar i bl.a. vården om inte drakoniska skattehöjningar införs vilket inte kommer att vara möjligt. Sverige kan inte ha väsentligt högre skattetryck än övriga EU för då flyttar företag såväl som kompetens utrikes.

    När det sen gäller att leva på andras arbete så återfinns en stark tradition och det finns mindre byar i regionen där i princip ingen arbetar. Jag har själv bekanta som är s.k. lönebidragare som skryter om att ingen märker om de stannar hemma en dag från jobbet. Andra är sjukskrivana med defekter som man inte märker av och som är rent påhitt men hängivenheten för det röda laget är massiv bland de som gnäller över RUT men som gärna fifflar med samåkning till och från jobbet. De skyddsnät vi har skall givetvis vara värdiga för de som har det svårt och man skall komma ihåg att kostnader för att ha anställda leder till en hänsynslös utslagningen av de som inte är högpresterande. Alla kan inte vara det och det måste finnas ett värdigt liv för dessa också. Avlutningsvis så är det enda som leder till ett bra samhälle en sund ekonomi där man inte lånar pengar till reformer eller ger bort pengar som man gör nu till Kina och Ryssland via flumorganet SIDA. Denna organisation är inte med i granskningen när det gäller oskäliga löner.

  3. Sunt förnuft

    ”Människorna flyttar helt frivilligt från något sämre till något bättre” Det är ju det som är själva problematiken!
    Jag hoppas verkligen att vi kan vara överens om att den främsta orsaken till att man flyttar inom Sverige bör vara att man flyttar till något annat än just ” från något sämre till något bättre”.
    Att du så lätt sätter likhetstecken mellan sämre och glesbygd förvånar och gör mig bekymrad. Att du dessutom lättvindigt (min tolkning) sätter likhetstecken mellan de som ” vägrar arbeta 40 tim per vecka ” och glesbygdsbor gör mig faktiskt förbannad.
    Vad gäller Mr Cool. Ja du går ju faktiskt ännu längre. Blir alltid misstänksam när man medvetet bara lägger fram subjektiva fakta, brukar finnas en agenda bakom sådant.
    Ett ex. varors pris i Sverige och i andra länder, ja de är i princip alltid högre i andra länder men, om nu varan inte är tillverkad i det landet, i vissa fall till och med tillverkade i Sverige. Beror då skillnaden i pris till största delen på den lägre lönekostnaden i det landet?
    Utspelet att framtida standardsänkningar i Sverige i första hand skulle bero på nyanlända som ej har bidragit med en krona till välfärden är så lågt att det tänker jag inte ens kommentera.

    • Mr Cool

      Beträffande varors pris så påstår jag att även svensktillverkade varor är billigare utomlands behäftade med vad man kallar för marknadspris d.v.s. vad kunden i respektive land är beredd att betala beroende på löneläge. IKEA finns ju i många länder så gå gärna in på olika länders IKEA-webb så kanske du förstår vad jag menar, Att sen taxi ofta kostar en tiondel utomlands mot i Sverige beror till största delen på löneläget lokalt.

      Att sen nyanlända i tiotusentals som inte arbetar inte skulle kosta något är så lågt och okunnigt så det tänker jag inte kommentera.

  4. Sunt Förnuft

    Tror det är dags med läsglasögon eller möjligen en noggrannare läsning av vad andra skriver. Jag skrev ”Utspelet att framtida standardsänkningar i Sverige i första hand skulle bero på nyanlända som ej har bidragit med en krona till välfärden är så lågt att det tänker jag inte ens kommentera” Hur du kan tolka det som att jag påstår att dessa stackare inte skulle kosta något skulle vara kul att få veta.
    En utmaning, vågar du anta den?
    När har jag påstått att invandrare/nyanlända/flyktingar eller vad vi nu väljer att kalla dem inte skulle medföra kostnader?
    Vad gäller skattetryck, ja du vi ligger inte högst i skattetryck i Europa, vi har inte gjort det på ett par år och till din glädje (antar jag) så sjunker vi så sakteliga på den listan.
    En ny utmaning.
    Hur ser priserna ut i de länder som ligger nära oss i skattetryck?
    Till sist, IKEA, har du verkligen koll på var deras deras produkter tillverkas?

    • Mr Cool

      Min tolkning var att du ansåg det lågt att ens påstå att om fler skall ta del av välfärden av en summa skatt så leder det till standardsänkningar vilket är en ekonomisk självklarhet. Men detta är alltid minerad mark så inget nytt under solen.

      Beträffande skattetryck så är det enda rättvisa en platt procentuell skatt som är lika för alla och avsaknad för möjlighet att gör avdrag.

      När det sen gäller priser i länder med liknande skattetryck så förstår jag inte vart du vill komma eftersom det inte finns någon direkt koppling mellan storlek på lön samt skattetryck/prisnivå och vi ligger ännu högt över OECD-snittet. Länder såsom England, Tyskland och Schweiz har väsentligt lägre skatter men nästintill likvärdig välfärd och tillika gott löneläge. Tyskland och England har mycket lägre konsumentpriser än Sverige medans Schweiz ligger något högre än oss.

      Har en hyfsad uppfattning om var tillverkningen av IKEA:s produkter sker men vill erinra om att själva produktionskostnaden bara utgör en delmängd av produktpriset. Det är mestadels den högre lönekostnaden i Sverige som gör att det blir dyrare här. Utomlands har stora varuhus ofta öppet dygnet runt vilket skulle vara ogörligt i Sverige p.g.a. personalkostnader och det är därför det mesta är stängt i Storuman en sen vinterkväll (förutom Statoil) och denna negativa företeelse kan vi tacka maktfullkomliga fackföreringar för.

      Avslutningsvis så har jag svårt att greppa vad dina ”utmaningar” egentligen bestod i.

  5. Sunt Förnuft

    Bara att konstatera att vad du skriver och vad du menar inte alltid är detsamma. Du skrev ”Att sen nyanlända i tiotusentals som inte arbetar inte skulle kosta något är så lågt och okunnigt så det tänker jag inte kommentera”. Kan bara tolkas på ett sätt!!!
    Utmaningarna, ja den ena (att förklara när jag jag skulle ha påstått ovan citat) fixade du ju inte. Anledningen är ju ganska enkel, jag har ju aldrig skrivit det, enda sättet att misstolka det hela är med vilja.
    Den andra utmaningen gällande konsumentpriser så är vi ju överens, du skrev ju själv ” förstår jag inte vart du vill komma eftersom det inte finns någon direkt koppling mellan storlek på lön samt skattetryck/prisnivå”. Att du sedan undviker länder som Frankrike, Danmark och kanske även Finland i din tes kan man ju sedan fundera över.

    Vi måste resa i helt olika länder du och jag. Jag har sällan stött på butiker som är öppna dygnet runt, visst finns de men inte är de så många. Vad gäller nattöppet generellt så är ju sanningen den att lönenivån inte!, jag upprepar inte! är den största orsaken till öppettiderna i Sverige. Visst finns löneläget i vågskålen men upprepar igen, är inte den största orsaken. Tror du verkligen själv att till ex. ICA i Lycksele skulle gå runt ekonomiskt nattetid ens med 50% lägre löneläge???
    Till slut, ska jag vara lite putslustig, Storuman sedan rätt lång tid inget Statoil 😉 Däremot finns både SO-macken och krysset (visst heter det så?!) båda har öppet rätt länge sena vinterkvällar.
    Fackföreningar, ja de kan vi diskutera en annan gång.

    • Mr Cool

      Det är helt ok att vara putslustig eftersom det lättar upp debatten och jag kan glädja dig att du har helt rätt denna gång. Tror inte vi kommer längre när det gäller löne/skatte/kostnadsdebatten eftersom det i exempelvis Europa finns exempel som stöder olika teser. Bl.a. i Frankrike så nästan fördubblades priserna för turisterna i samband med införandet av Euro.

      När det sen gäller citat har du ordagrant skrivit detta ” Utspelet att framtida standardsänkningar i Sverige i första hand skulle bero på nyanlända som ej har bidragit med en krona till välfärden är så lågt att det tänker jag inte ens kommentera”. Utifrån detta citat har jag dragit slutsatsen att du anser att inte invandringen kostar något och att det inte på något sätt kommer att påverka vår välfärd negativt. En inte särskilt djärv slutsats tycker jag eftersom kostnaden för välfärdssystemen ökar och intäkter som helt ut betalar detta lyser med sin frånvaro förutom skattehöjningar eller omprioriteringar.

      Fundera sen historiskt varför varvs och tekoindustrin försvann från Sverige. Det var inte för att båtarna sjönk eller för att det syddes krokiga sömmar utan därför att det var FÖR DYRT att driva personalintensiv produktion i Sverige p.g.a. löneläget. Denna nackdel har också över tiden delvis lösts med att devalvera kronan. Nyligen har produktionen av Husqvarna motorsågar flyttas till Italien och Volvo i Umeå står inför kraftiga förändringar. Vi har idag call-centers ända borta i Indien som levererar tjänster och denna verksamhet skulle lika gärna kunna vara i Storuman men återigen, det är för dyrt. Om ett företag uppvisar dålig lönsamhet så är den första åtgärd man genomför är att reducera personalstyrkan ibland också med fiktiva organisationsförändringar så man kan hävda övertalighet (för att blidka facket). Jag inser att nattöppet för ICA-Renen inte skulle vara möjlig även med 50% lägre lönekostnad mest beroende på kundunderlaget men också att personalkostnaden redan är hög dagtid. Ett svensktillverkat järnspett har inte en chans att konkurrera i pris mot ett motsvarande tillverkat i Lettland och järnspettsfabrikerna och liknande produktion (bilproduktion) kan spås en lysande framtid bara dom inte finns i Sverige.

      Beträffande resvanor så har jag besökt eller arbetat i över 50 länder och bott över 7 år i utlandet. Det jag vet utifrån detta är att öppettiderna alltid är generösare i länder utanför Skandinavien och jag tror mig förstå varför. Det jag försöker säga med allt detta är att vi i Sverige skall vara försiktiga med att höja löner och låta prisutvecklingen skena eftersom det ofelbart har en negativ effekt på vår välfärd. Avslutningsvis så är det kul att debattera med någon som utifrån eget perspektiv har ett logiskt resonemang. Hoppas din julledighet varit god……

      • Sunt Förnuft

        Du har nog helt rätt i att vi inte kommer längre i debatten ang löne/skatte/kostnadsdebatten för som du säger det finns flera teser/teorier kring detta. Nationalekonomi är inte lätt.
        En reflektion ang kostnadslägen dock. Du har helt rätt i att flera av våra gamla industrier flyttade till andra länder pga kostnadsläget i Sverige men, det jag skulle vilja lägga in i vågskålen är hur det ser ur i de länder dit flertalet av dessa företag flyttade (alt delar av verksamheter).
        Är länder som de baltiska länderna, Indien eller Portugal verkligen föredömen för oss?
        Italien sticker ut bland dessa nämnda länder och Indien som land skulle behöva en egen diskussion då landet är komplex på flera sätt än ett.
        En annan fråga som har att göra med grunddiskussionen. Om nu lönenivåerna skulle vara alenarådande för hur utvecklingen ser ut, varför ser inte glesbygdens framtid ljusare ut då? Lönenivåerna i glesbygd är ju faktiskt lägre och i vissa fall betydligt lägre än i våra större städer.

        Till sist, alltid kul att debattera när man utgår från fakta och egna uttalade perspektiv. Målet för mig är sällan att vinna något men alltid att lära mig något, lyckas jag på vägen lära någon annan något så är det bara grädde på moset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.