Landstingspolitiker borde åtalas!

Återigen larmas det om orimliga väntetider på behandling av cancerpatienter. Skillnaderna mellan landstingen är också mycket stora. I TV får vi höra hur en människa med hudcancer fick beskedet att vänta 3 månader på behandling. Tack vare personlig fighting spirit lär hon ha fått behandling fortare. Det borde vara lätt att tänka sig den ångest som uppstår när man vet att man har allvarlig cancer med bl a risk för metastaser och ska vänta veckor och månader på start av behandling. Som läkarna säger, risken är stor att tillståndet försämras och metastaser uppstår så att sjukdomen tack vare det omänskliga sölandet blir obotbar. Vore det djur som plågas på detta sätt vore det fråga om åtal för djurplågeri. De landstingspolitiker som är ansvariga för detta borde då i rimlighetens namn åtalas för människoplågeri!

Överlevnad beror på i vilket landsting man bor. Rankar man efter den sammanvägda  väntetiden hamnar Västerbotten på 13:e plats av 21 landsting. Norrbotten ligger på 2:a plats och Värmland är sämst på 21:a plats och ett skräckexempel.Väntetiden för t ex tjocktarmscancer är i Dalarna 29 dagar och i Värmland 69 dagar. Så är det för samtliga cancerformer. Oacceptabla skillnader och de landsting som har kortaste väntetiderna har trots det oacceptabla väntetider. Väntetiden borde röra sig om 1 vecka för allvarlig cancer. Max!

Hur kan det nu bli på detta sätt? Svaret är att landstingen, 21 st, själva bestämmer sig för att ha dessa orimliga väntetider och dessa orimliga skillnader. Att besluta sig för att inte göra något är också ett beslut!! Staten kan utreda och avslöja orimligheterna och olikheterna och påtala dem och kanske använda morot och piska men är ganska maktlös eftersom sådana här galenskaper pågår i årtionden och sekler. Den rimliga slutsatsen är naturligtvis att landstingspolitikerna är inkompetenta att ansvara för specialistsjukvården. Bocken till trädgårdsmästare med andra ord. Den naturliga följden av detta är att avskaffa landstingens ansvar för specialistsjukvård och överföra den till staten.

http://www.svt.se/nyheter/val2014/har-ar-cancerkoerna-langst-i-hela-landet

Etiketter: , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.