Vänstervriden syn på privata aktörer

Som man ropar får man svar. När vänsterpartiet lutar sig mot en ”folkopinion” som är emot vinster i privata företag inom välfärden är man ute och cyklar. Ställer man t ex frågan till allmänheten, ”är du för eller emot att företag inom välfärden tar ut vinst?” ska man ju inte förundras över att en majoritet svarar att de är emot vinst. Frågan om vinster i välfärden är för komplicerad för att ställa enkla frågor i en opinionsundersökning. Jag har ofta försökt få svar på frågan varför kommun/landsting inte också då anlitar/köper bara från företag som går jämnt upp eller går med förlust när det gäller upphandling av lokalvård, snöröjning, dataapparater, trygghetslarm, fastighetsskötsel, hyrbilar, sjukhussängar etc etc inom välfärdssektorn. Offentliga sektorn i Sverige borde med det tankesättet bara ha Saab-bilar eftersom Saab gick med garanterade förluster varje år. Ett fantastiskt företag att handla från till välfärdssektorn med vänsterns sätt att se? Större delen av kritiken mot vinster i välfärden är alltså rent snömos. Kontrollen av att inköpta tjänster håller måttet har däremot i en del fall varit bristfällig eller t o m obefintlig. Det är kommunernas och landstingens ansvar och vi väljare utkräver ansvar vart fjärde år eller kanske bara röstar som den egna familjen gjort i generationer.

200 000 elever går i friskolor och antalet vårdnadshavare är kanske 300 000. 4 av 10 patientbesök i primärvården görs på privata vårdcentraler. 125 000 anställda arbetar i privata företag inom vård och omsorg. Kunder och personal trivs ofta bättre i den privat drivna välfärden. Ca 50 % av de privat anställda i vård och omsorg anser att ledningens förmåga att leda och utveckla verksamheten är god. Bland offentligt anställda är motsvarande siffra 20 %. (Källa: DN).  Alla dessa människor har anledning hålla sig klarvakna tills höstens val är över.

De privata konkurrenterna sporrar naturligtvis de offentliga aktörerna att bli bättre. Jag tycker personligen att det märks mycket tydligt. De tillfällen på senare år jag haft att göra med vård och omsorg i offentlig regi har bemötandet i regel varit mycket bra. Mina erfarenheter härrör sig från Storuman, Lycksele och NUS i Umeå. Väljarna har all anledning att titta på vilka regeringsalternativ som finns i höstens val och även granska de olika partiernas inställning till de här frågorna i landstingsvalet. Västerbottens landsting är väl bland de sämsta i landet när det gäller andelen privata aktörer i sjukvården.

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/ingen-forhandlingsfraga/

Etiketter:

3 kommentarer

 1. Marianne R Johansson

  kommuner och Landsting lyder under vissa regler för offentlig upphandling när de ska ha städning, om och ut byggnad, och all vad du räknar upp. Vad som är viktigt att veta är att dessa företag som utför dessa tjänster till kommuner och Landsting INTE är ansvariga för vården eller utbildningen! Någon sa någonting i stil med att förstår man inte den skillnaden så är man riktigt fel ute!
  När kommuner och Landsting inte längre har hand om verksamheten själva, ökar byråkratin för att kontrollera det man ändå har ansvar för! Verksamheter splittras och insynen och demokratin blir sämre.
  Klassklyftor och segregation ökar. Hur det går till inom skolan har vi sett , inom vården startas privata mottagningar i städernas innrekärnor, där de yngsta och friskaste befolkningen bor!
  Att personalen i privata vård och skolföretag har en bättre arbetssituation, tror jag inte ett dugg på. Men man kanske har lika lätt för att klaga på sin arbetssituation!!
  Nej. privata skol och vård företag sporrar inte offentliga skolor och vårdinrättningar till att bli bättre! Däremot urholkas de offentliga skolorna och vårdföretagen genom att skattemedel och resurser ska gå till vinster i dessa privata företag!
  De sjukhus du har besökt konkurrensutsätts ju inte av privata alternativ i nån större utsträckning, det säger du ju inledningsvis själv,därför kan de, så länge inte Alliansen får styra, förfoga över resurserna själv!

 2. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Man får nog faktiskt tro på de undersökningar som är gjorda då det gäller personalens och patienternas nöjdhet. Ingen (nästan) startar företag som inte får gå med vinst. Förbjuder man vinster avskaffar man privata alternativ. Sunda och välskötta företag ger vinst. Dåligt skötta företag ger förlust. Det är dynamiken bakom mycket av vårt framskridande. Vårdpersonal som satsar på privata företag inom vårdsektorn gör det knappast av ideella skäl.

 3. Marianne R Johansson

  Vet du, om det nu är så viktigt med den här ”valfriheten” att man av ideologiska skäl ska kunna välja privata skolor och privat vård, då tycker jag att då kan de som vill ha detta också betalar för det! Då kan de som driver dessa företag göra vinst, utan att skattemedel är inblandade! För det är klart att företag måste göra vinst, bara inte på bekostnad av andra offentliga välfärdsverksamheter, som ska vara till för ALLA!
  Att kunder, som av sin ideologi väljer privat skola och vård, är nöjda med det är inte så konstigt! Men nää, det är inte säkert att personalen som jobbar inom de privata välfärdsföretagen är så nöjda, men säger man något kan man ju förlora jobbet! Det är faktiskt så arbetsmarknaden i stort ser ut i dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>