Äntligen NATO-frågan på bordet

Äntligen har frågan om NATO-medlemskap blivit en angelägenhet för våra politiker. Folkpartiet har länge drivit denna fråga och nu hakar övriga allianspartier på. Viktigast är att det stora moderatpartiet ändrat sig sedan partiet fått en ny ledning. Bakgrunden till denna omsvängning är naturligtvis att det svenska folket gått före sina politiker och att det finns idag en stor övervikt för ett svenskt NATO-medlemskap. Det som fått det svenska folket att ändra sig är främst framväxten av ett aggressivt Ryssland  som erövrar landområden likt gamla tiders imperiebyggare och uppträder som gangstrar till havs och i luften i vårt närområde. På bara drygt 10 år har Putin och hans väl betalda drängar (ja det är oerhört lönsamt att ingå i drängstallet) nedmonterat den bräckliga demokrati som växte fram under 1990-talet. I praktiken fungerar Putin mer och mer som en diktator med hjälp av nationalistisk retorik, homofobi, statliga massmedia, förföljelse av och mord på journalister etc. (Ja den ryske utrikesministern marscherade tillsammans med demokratiska ledare i Paris igår för pressfrihet!! Att han inte snavade omkull! Han borde ha hukat sig av skam!)

Den svenska s k neutraliteten har varit en lögn i 70 år. Den närmast religiösa besvärjelsen ”neutraliteten har tjänat oss väl” har proppats i halsen på det svenska folket av alla socialdemokratiska regeringar, ja lögnen har t o m proppats i halsen på eleverna i de svenska skolorna i nästan 70 år. Jag vet! Svenskarnas inställning för eller emot Natomedlemskap är alltså grundad på avsiktlig desinformation. Som man ropar får man svar!

När frågan togs upp på konferensen Folk och Försvar i Sälen genom krav från Jan Björklund på en Natoutredning  kom genast den socialdemokratiska ryggmärgsreflexen att det inte skulle ske. Utrikesminister Margot Wallström hade inte något bättre att komma med än den urgamla besvärjelsen ”neutraliteten har tjänat oss väl”. Plattare än platt! Totalt intetsägande! Ställd inför en enig allians och en stark folkopinion gör socdem nu en helomvändning och kan gå med på en utredning. Det är nog säkrast för oss om den utredningen snabbt blir klar för vad hittar Putin på de närmaste åren? Natomedlemskap är en försäkring mot en aggressiv och oberäknelig granne. Brandförsäkringar kan man teckna före det brinner. När det redan brinner är det för sent. Baltstaterna tecknade sin försäkring för 10 år sedan. Idag har det nog varit för sent. Det är bara att titta på Ukraina, där brinner det redan och Natomedlemskap är idag uteslutet.

Vi måste teckna vår egen försäkring, ett Natomedlemskap, snarast. Vi kan hamna i en situation när det är för sent!

Tillägg!

Enligt senare uppgifter blir det ingen socialdemokratisk vändning i Natofrågan. Ryggmärgsreflexen har blivit en kronisk åkomma! Socdem är emot varje form av utredning. Sossarna är skiträdda för att svenska folket ska få veta. Bäst att behålla det svenska folket i okunskap och dessutom desinformerade. ”Neutraliteten har tjänat oss väl”. Pyttsan! För det första har vi inte varit neutrala och för det andra är det bara Putin som tjänar på strutsbeteendet! Jag yrkar på att Alliansen nu sätter hårt mot hårt. Vår framtida säkerhet är för viktig för att schabblas bort av de politiker som hittills inte kunnat hantera det parlamentariska läget på ett vuxet sätt utan bråkat i sandlådan. Vill regeringskonstellationen gå emot en stark folkopinion i vår kanske viktigaste fråga är det ett bra sätt att bli pensionerade i nästa val! Vi kan bara hoppas på att vi är fria att bestämma i Natofrågan om fyra år! Putin hinner mycket på 4 år när han nu har fria händer att hitta på precis vad som helst!

Etiketter: , , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Peter Åberg

    Hej Håkan

    Tycker ofta att du haft tänkvärda och väl underbyggda inlägg på din blogg men i detta inlägg har kvaliteten som jag ser det sjunkit till en nivå långt under vad man kallar lågvattenmärket.
    Du påstår flera gånger att Sveriges neutralitet inte varit till nytta för Sverige utan att med ett enda ord ge exempel eller på annat sätt konkretisera varför så skulle har varit fallet. Det är en retorik som mer liknar den hos företrädare för Sverigedemokraterna när de säger att stoppad invandring skulle lösa alla Sveriges problem.
    Om man nu lider av ”rysskräcken” som du tycks göra kan jag bara undra om du tycker att Vietnam-kriget som bedrevs av USA och dödade och lemlästade miljontals människor i Vietnam, Laos och Kambodja var ett bra ingripande av Natos ledande nation. ETT KRIG SOM VÄRLDENS STARKASTE KRIGSMAKT ÄNDÅ TILL SLUT FÖRLORADE.
    Undrar även om du tycker att Irak-kriget som initierades av USA och stöddes av Nato med lögnen om Iraks kärnvapen som argument för att gå i krig.
    Vad gjorde USA i Nicaragua?
    Guantanamo kan nämnas om vi ska diskutera mänskliga rättigheter som vissa anser bara upprätthålls i västvärlden.
    Tittar man tillbaka i historien tycker jag att man finner en hel del att klandra även hos vår store granne i väster.
    Jag tycker, om man försöker granska båda sidorna i världspolitiken, att även vi i väst har trampat snett väldigt ofta och definitivt inte kan slå oss för bröstet över hur klanderfria vi är.
    Med detta sagt försvarar jag inte Putins och tidigare Sovjetunionens agerande på något sätt.

    För att återgå till neutralitetsfrågan så anser jag nog att en utredning skulle ge svar på en hel del frågor och kanske ge en mer nyanserad bild av fördelar och nackdelar med neutralitet. Detta förutsatt att utredningsuppdraget är rätt formulerat. Jag tror inte att denna fråga är antingen svart eller vit eller att det bara finns ett argument för eller emot.

    Jag tycker även man borde utreda vilken roll ett stärkt Svenskt försvar skulle spela för hotbilden från öst. Jag tror nämligen att det starkt nedmonterade Svenska försvaret kanske kan vara den största anledningen till oro. Jag tror att vare sig vi går med i Nato eller inte så kommer vi att behöva förstärka våran egen försvarsförmåga.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Inlägget är avsiktligt provocerande. Kanske i någon avlägsen framtid människorna inte tar religiösa böcker och antika personligheter alltför allvarligt. Har man den rätta tron enligt egen uppfattning kan man väl överse med att det ritas satiriska teckningar och skojas. Varför springa omkring och reta upp sig till den milda grad att man plågar och mördar folk. Skall gränser flyttas måste det provoceras och sättas ifråga. Det gäller nog både politik och religion.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Det blev först svar på en annan blogg. Beklagar! Om det sista i ditt inlägg är vi nog eniga. Sveriges neutralitet har ju varit lögn. Vi har haft nära samarbete med Nato ända sedan 1940-talet i det fördolda.USA har försvarat världen mot kommunismen och därvid inte alla gånger valt rätt strategi. Kanske för att det oftast varit att välja mellan ett antal dåliga alternativ. Vietnam är sedan 1968 ? en kommunistdiktatur. Sveriges journalister skriver inget om ”hur det gick” sedan kommunisterna tog över men vad jag vet är det en diktatur med allt vad det innebär. Den tidigare korrupta regimen i Sydvietnam var naturligtvis inte heller något att hänga i julgranen. Kambodjas kommunistregim under Pol Pot mördade en sjundedel av landets befolkning helt utan USA:s hjälp. Man kan också säga att om inte USA funnits och brytt sig hade kommunistdiktaturerna i Sovjet och Östeuropa funnits kvar i århundraden. De knäcktes ekonomiskt av kapprustningen med USA och västvärlden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.