16-15

Ställningen 16-15 har blivit ett signum för omröstningar i Åsele kommun där 15 står för framtidstro och utveckling och 16 står för nerläggning och centralisering.

Gårdagens kommunfullmäktigemöte genomförde två voteringar. Punkterna Budget 2013 och Flerårsplan 2014-2015 slutade med votering. Oppositionen kommer att lämna in skriftlig reservation som kan läsas av alla intresserade. Under mötet påpekades att skriftliga reservationer måste följa med i protokollen vilket inte alltid varit fallet.

Gårdagens möte hade äldreomsorgen som huvudrubrik. Äldreomsorgsplatserna  i Fredrika vid Duvan skall flyttas in till Åsele. Duvan skall bli ett trygghetsboende utan bemanning nattetid. För att detta skall kunna genomföras krävs ombyggnader inom äldreomsorgsboende i  Åsele centrum

Under mötet framkom förtydligande av det regelverk för ombyggnad för boende inom äldreomsorgen. Det innebär att all ombyggnad som görs av äldreboenden måste installera sprinklersystem och branddörrar….. Denna paragraf har har funnits från den 1.1 2012 . De innebär att ombyggnaden av Vindskupan och Svalan vid servicehuset Åseborg kommer att bli betydligt dyrare än beräknat. Renoveringen av Svalan är ännu ej påbörjad.

Sedan 2008 har Åsele kommun arbetat med att ta fram en äldreomsorgsplan. Ännu har inga beslut fattats om denna plan trots att ett dokument har varit ute på remiss flera gånger. En äldreomsorgsplan borde vara ett grundläggande dokument inför kommande satsningar och avvecklingar av äldreomsorg i Åsele kommun. Vi har förhållandevis nybyggda och funktionella boenden i kommunen. Frågan jag vill ställa är : ska vi öka vår låneskuld och satsa pengar på att bygga om i vårt allra äldsta äldreomsorgsboende eller ska vi satsa lite mera på personalkostnader och nyttja de boende som vi redan har fullt ut.

Som anställd inom äldreomsorgen är du ofta ansluten till kommunalarbetarförbundet. Läs gärna deras debattartikel i DN. ( se länk nedan ). 

http://www.dn.se/debatt/radikalt-okade-resurser-kravs-for-sakrad-valfard

Julen kommer allt närmre och just i dag skall frivilliggruppen i Åsele skapa julkänsla på Åseborg  i Åsele. Risgrynsgröt och skinksmörgås och så kommer tomten förståss.

God Jul på er alla och matchen fortsätter. 16-15 är inget matchresultat att eftersträva om vi vill arbeta för Åseles framtid.

 

2 kommentarer

  1. Isak

    Tänk om ditt förslag om att bussa upp Danskar till bad-
    huset i Åsele vunnit med 16-15. Skulle Åseleborna haft
    råd med det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.