Fredrika skola

Varje dag ökar stor Stockholm sin befolkning motsvarande 2 SL bussar. Varje dag som mindre kommuner fattar dåliga beslut om minskad service till kommunens innevånare förlorar de i skatteintäkter. Människor flyttar dit servicen finns och den negativa utvecklingsspiralen är ett faktum.

När kommuner fattat dåliga beslut så finns det alltid möjlighet att ändra sig. Klokskap förenat med framtidstro och ett mod att våga satsa är viktiga ingredienser i ett vinnande koncept.

Vännäs kommun har fattat negativa beslut om sina landsbygdsskolor och befolkningen startar genast upp arbetet för att visa på möjligheter.

Vindelns kommun har fyra landsbugdsskolor med sammanlagt 90 elever. De satsar på att utveckla IT teknik och ser möjligheter att behålla sina landsbygdsskolor med bibehållen kunskapskvalié.

I Åsele komun har vi två Landsbygdsskolor. Båda skolorna är viktiga för kommunens utveckling.

Det arbete som pågår för att Åsele skall skapa en kommun med större attraktionskraft för inflyttning och ett arbete där kommuninnevånarna skall behandlas med lika rätt till service.

Ansökan om byggnadslov har inlämnats för det buddistiska templet i Fredrika. Vindkraften och Vattenfall satsar stort i området. Majoriteten i Åsele har uttalat att inflyttning är viktigt och attarbetet med befolkningsminskningen måste prioriteras men på vilket sätt visar majoriteten denna vilja?

2 kommentarer

  1. Karl

    Hej Sylvia

    Har du inte läst dagen tidning om Vindeln och deras ekonomi och spekulationerna om skolornas liv och leverne
    en tråkig utveckling men tydlige en verklighet som inte bara drabbar oss i inlandet, man funderar vad är det som gör att det ser nästan ut i alla kommuner?

  2. Sylvia Samuelsson

    Ja och det är inte bara Vindeln om vi ser till Västerbotten i stort. Förslagen duggar tätt. Åker jag och besöker Göteborg så pratar man även i den landsändan om att lägga ner mindre skolor.

    Det är lätt att stryka kostnader genom att lägga ner en skolenhet i en budget men det är betydligt svårare att tänka framåt och arbeta mot tillväxt som mål och inte avveckling och avfolkning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.