Dagen efter den 8 mars och kampanjen 15:52

I går firade vi den Internationella kvinnodagen på IOGT gården i Åsele. Lite fredagsmysstämmning var det när kvinnorna intog IOGT lokalens stora röda hörnsoffa.

En kampanj för lika lön arbetar över Sveriges land. Inget nytt under solen. Lika lön för kvinnor och män har varit ett starkt krav över årtionden.

Sjuksköterkorna kämpar för en högre ingångslön och landstinget bromsar. I soffan talade vi mycket om de kvinnor i Åsele som tar plats i manliga yrken. En man som sjuksyrra det har vi haft glädje av länge. En kvinna som vindkraftstekniker är något nytt som bör inspirera många unga tjejer att välja ett inte traditionsbundet yrkesval.

Bilderna från Pajala och gruvnäringen visar stora maskiner som körs av små kvinnor. Som bonus har det visat sig att maskinerna håller mycket bättre med en kvinna vid ratten. Kvinnorna får jobb och kan bo kvar i Norrbotten och försörja sig helt på egen hand.

Radionyheterna under den Internationella kvinnodagen förmedlade att det kommer att dröja längre än 100 år, med nuvarande takt, innan män och kvinnor delar lika på föräldraledigheten.

Kampanjen för lika lön har namnet 15:52. Det skrivs som ett klockslag. Kampanjen visar att om vår arbetstid är mellan 08:00-17:00 så får kvinnorna lön fram till 15:52. Tiden därefter arbetar de gratis. Männen får lön hela dagen. Löneskillnaderna är stora. Över en livslång arbetstid innebär detta att männen tjänat 3,6 miljoner mera under sin livsarbetstid jmf kvinnorna.

Kampanjens mål är:

  • Lika lön för likvärdigt arbete
  • Att jämställda löner blir en viktig väljarfråga 2014
  • Att bidra till att kvinnor får lön hela dagen

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>