Påsk en av våra största mathelger

Lammsteken från Nya Zeeland är nu redan avnjuten. Skulle jag ätit en från Sverige så borde jag haft en mycket längre startsträcka än när jag nu gjorde mina inköp inför påskhelgen. Jag menar att jag skulle redan i höstas  insett att det kommer en påsk och beställt av fårproducent någon stans i Sverige.

Grönsakerna, sockerärtorna och gröna brytbönor kommer från Kenya eller Uganda. Direkt influgna och förpackade i Västerås(eftersom jag nu denna Påsk handlade på ICA). Från Västerås säkerligen transporterade med lastbil genom Sverige.

Skulle jag som konsument betalt det verkliga priset på min påskmiddag så skulle den bli dyr. Jag menar alla de kostnader som transporterna innebär men som nu betalas via en annan omväg. Ingenting är gratis! Allt har sin kostnad, sitt pris!

Flera platser i Sverige har beslutat att betala 1 kr mer för en liter mjölk. Detta förutsatt att mjölken är lokalt producerad. Norrmejerier levererar från Västerbotten och Ångermanlands mjölkbönder som blir allt färre till antalet. Priset för produkten är så lågt att det går helt enkelt inte ihop. ICA och COOP har nu egna märken i mjölkdisken med lägre priser. ICA och COOP produkterna har oftast flera ursprungsländer.

Här finns det mycket att fundera över. Hur ska vi i framtiden kunna ha en egen tillverkning av mat i Sverige ?

Ute flödar en sol som aldrig för så nu styr jag färden mot solen. Nästa påsk ska jag ha en Svensk lammstek som får kosta mer än 87kr/kg eller…..

 

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.