Hela Sverige ska Leva.

Har lyssnat till kvällens TV Debatt.

Vem ska göra vad och när för att vända trenden för landsbygden ? Fridolin och Erlandssson m fl uttalade sig. Många talade i munnen på varandra!

Svensk inflyttning till större centra från landsbygden, är störst o starkast jmf med Europa och övriga världen. Svensk landsbygd avfolkas snabbast ! Sverige som land kan inte längre försörja sin egen befolkning. Vi måste importera mer  50% av den mat som vi handlar på ICA o Coop. Vi tål 5 dagars importstopp, större lager har vi inte i landet. Vi importerar djurfoder i lika stor utsträckning som livsmedel. Vi ligger risigt till!

Vi har grannlandet Norge som efter andra världskriget beslutade att ”hela landet skulle befolkas”. Det står Norge fast vid än i dag. Lätt för Norge kan någon tycka som det oljeland det är men det är inte så många år i jämförelse som Norge varit ett rikt oberoende oljeland. I Norge görs små kommuner ändå mindre för att det är bra för Norge. Besluten förs neråt i beslutspyramiden. I Sverige, hur gör vi här?

 

Grannlandet Finland går med i EU med stora famnen öppen. Finland arbetar aktivt utifrån att Finland ska kunna försörja sin befolkning. Finland lärde sin läxa under krigen och har nu en mycket hög självförsörjningsgrad som är mycket nära 100 %.

Skulle vi i Sverige öka vår produktion av livsmedel måste vi ha gjort hemläxan. Våra produkter måste ha en lokal marknad. Lokala kommunpolitiker måste starta arbetet med att våra lokalt producerade – våra svenskt producerade livsmedel måste efterfrågas i den offentliga sektorn. Kommunerna måste se till kvalité före pris.

När jag med flera i oppositionen i Åsele föreslog att barnen i skolan skall få lokalt producerad köttfärs röstades förslaget ner. Skillnaden i pris jmf med importerat till billigaste pris var en kostnad med 20.000/år.

Köttfärs från KRAV märkt ekologisk lokal producent innehåller inte 20-30% vatten som den importerade gör. Irland och Polen är länder som säljer mycket till Sverige. I de länderna är det tillåtet att ge djuren antibiotika i förebyggande syfte innan de blivit sjuka. Antibiotikan hamnar till sist i våra vatten.

Visst kan vi ändra på detta och skapa förutsättningar för ett gott liv på svensk landsbygd. Att öka vår produktion av mat skulle ge många nya jobb på landsbygden. Vi måste ta ansvar lokalt och handla de varor som produceras lokalt.

Mat och miljö hör ihop! Billigast är inte billigast i längden. Billigast blir dyrt! Kostar köttfärs 20.000 kr mera /år innebär det inte att skolmaten blir lika mycket dyrare. Köttfärsbiffarna smakar så mkt bättre. Svinnet minskar! Köttet innehåller rätt fettsyror när djuren fått äta gräs o växa i sin egen takt jmf att de fötts upp på kraftfoder för att växa snabbare.

Vi har goda förutsättningar att vända trenden, men vem gör vad och när och vilket ansvar måste kommunerna ta?

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.