Stipendieutdelning i Fredrika med framtidsdiskussion….

I går samlades vi i Fredrika skola för att avnjuta lokalt producerade produkter. Centerpartiet i Åsele Fredrika passade samtidigt på att dela ut årets miljöstpendie. 2013 är det första året som C beslutade att dela ut stipendier. Två stipendier, ett Ungdomsstipendie och ett Miljöstipendie.

När människor samlas och samtalar, träffas och trivs kommer frågorna. När vi förstår vilken stor fråga äldreomsorgen är för våra kommuninnevånare och hur viktigt det är att erbjuda äldreomsorg i hela kommunen. Utflyttningen från vår kommun p.g.a av bristande samhällsservice har varit stor nog. Nu gäller det att slå ner foten och bromsa. Äldre människor har ingen anledning att finna sig i det kommunala politiker bestämmer. Äldre människor kan flytta dit den service finns som man ser fram emot och behöver på äldre dagar.

I Åsele finns demensboende och andra särskilda äldreomsorgsboenden som tilldelas efter det att du bedömts av biståndshandläggare. I Fredrika vill majoriteten i Åsele ta bort all äldreomsorg utöver det som kallas trygghetsboende, en boendeform som inte har nattpersonal.

I Åsele är intresset stort av just trygghetsboende. Trygghetsboende finns inte att erbjuda i Åsele centrum. I Fredrika med de avstånd som det är till Åsele centrum kämpar vi för att Fredrika äldreomsorg ska erbjuda hela paletten av äldreomsorg. Det har Åsele kommun råd med.

151 personer  i Fredrika är mellan åldrarna 65-102 år.

49 personer är 80 år och äldre.

19 personer i Fredrika är mellan 75-79 år.

81 personer mellan åldrarna 65-74 år.

Kan äldreomsorg inte erbjudas på hemmaplan för våra kommuninnevånare finns det andra möjligheter som för kommunen innebär ökad utflyttning.

Det skall vara positivt att bli gammal i Åsele. Att se fram emot ett aktivt liv på äldre dar är en rättighet.

Inom oppositionen är vi eniga om ett alternativ som innebär att Duvan i Fredrika skall erbjuda platser inom särskilt boende och att i Åsele centrum skall flyttkarusellen och ombyggnadskarusellen stoppas. Tallmons demensboende skall vara kvar i befintligt skick som det enda demensboende som från början byggts som ett sådant. Demensplatser är just det vad kommunen lider brist på.

Bofinken, en avdelning i vårt gamla ålderdomshem Åseborg kan bli just det trygghetsboende som inte finns i Åsele centrum och som det finns ett stort sug efter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.