Årets mörkaste dag går tveklöst mot en ljusare tid

Renarna betar bara några meter från stugknuten och mina jordgubbsplantor blir gallrade. Inget större problem och det känns faktiskt ganska exotiskt. Tänker ära denna dag som går mot ljuset med att hugga årets julgran och genom att visa på Centerpartiets syn på äldre och äldreomsorg. Ljusare tider kan vara ökad valfrihet för äldre även i vår egen kommun.

Ett citat från Sandvikens kommun som är en av 100 kommuner i Sverige som inte infört LOV lagen – Lagen om valfrihetssystem. Citatet lyder ” De äldre blir bara förvirrade om de skall fatta den här typen av beslut”

 

Centerpartiet vill se tre tydliga förändringar som ger makten till de äldre.

För oss är det självklart att alla äldre, oavsett vilken kommun de lever i, ska ha den fulla rätten att själva bestämma vem som kommer in i hemmet och ger hjälp och stöd i vardagen. De vet själva bäst vem de trivs med att ha i sitt hem och sin närhet. Därför är det en självklarhet för Centerpartiet att valet av hemtjänstutförare ska fattas av den äldre själv inte av lokala politiker och tjänstemän.

Den äldre måste också ges rätten att styra över innehållet i hemtjänsten. Idag beviljas hemtjänst utifrån ett antal centralt beslutade behov. Tandborstning, toalettbesök, duschning, matlagning och städning, allt preciseras i detaljbeslut utan att den äldre tillåts avgöra vad som är viktigast för honom eller henne. Centerpartiet vill se en lagändring så att den äldre som är i behov av hemtjänst själv får avgöra vad som är viktigast. Makten ska inte ligga hos biståndshandläggaren och hemtjänstchefen utan hos den äldre. Den som fått beviljat en timmes hemtjänst per dag ska själv avgöra hur denna ska spenderas.

De flesta äldre vill så länge som möjligt bo kvar i sitt hem. Men många känner sig också otrygga och inlåsta i sin lägenhet eller i sitt hus. Idag fattar kommunen beslut om det är kvarboende i egen bostad eller någon form av äldreboende som tillåts. Det beslutet måste fattas utifrån den äldres önskemål. Om en gammal människa upplever en otrygghet i sitt eget boende eller känner sig instängd och vill komma till en bostad som är mer anpassad för äldre så måste det vara av helt avgörande betydelse för kommunens biståndsbeslut.

Dessa tre förändringar är av avgörande betydelse om utvecklingen av det självbestämmande Sverige ska fortsätta och omfatta alla oavsett ålder och bostadsort. Det är dags för de politiker som motsätter sig detta, på lokal såväl som nationell nivå, att släppa taget om sin egen makt och ge människor rätten att bestämma över sina egna liv.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.