Glesbygden framtidslandet – men det ska stå Norrmejerier på mjölkpaketet

Att drömma om ett gott liv på landsbygden håller inte i längden. Det krävs tydliga förändringar på många håll för att landsbygdens näringar ska kunna frodas.

Synen på landsbygd och livsmedelsproduktion är inte lika bland alliansens partier. Skulle jag säga att M inte ser svenskt livsmedelsföretagande på samma sätt som C så skulle jag inte ljuga.

Frågorna är brännande. Vi har minskat vår självförsörjningsgrad till under 50%. Detta innebär att skulle Sverige stoppa importen av mat så skulle lagren på ICA o Coop vara tömda efter fem dagar.

Sveriges allra bästa jordbruksmark bebyggs med köpcentra och parkeringsplatser. Har vi byggt och asfalterat en gång är det mycket svårt om inte omöjligt att backa. Bebyggd odlingsmark går inte att återfå som högkvalitativ olingsmark.

 

I våra upphandlingar av MAT o livsmedel till skolor o äldreomsorg har priset varit styrande. Nu har regelverket för Lokal upphandling ändrats och inom en framtid ska vi kunna skriva in att det är djurskyddsregler, transportsträckor, giftfritt, leveranssäkerhet,färskt osv,.som är det som bestämmer vem vi ska handla ifrån. Göteborgs stad skrev in i sin matpolicy att de skall vara ekologisk mat till skolbarn och äldre. Ekologisk mjölk till hela Göteborgs stads skolor och äldreborenden gjorde att det blev rörelse i leden. Ekologisk kyckling var allra svårast att uppfylla. Det tar nu sin tid innan producenter av just kyckling ställt om produktionen. Finns det en efterfrågan så finns det producenter!

MAT frågan är så viktig när det gäller glesbygden. Här finns en stor potential att producera miljövänligt. Naturbeteskött som ett exempel är det mest ultimata ur miljösynpunkt och det de allra minsta utsläppen till miljön.

Vi måste göra vår hemläxa och handla lokalt, närodlat så långt det går. Att stödja svensk livsmedelsproduktion så att företagen vågar satsa.

Blir dyrare säger någon men låt oss återkomma till det  lite senare. Det vi håller på med just nu när det gäller mathantering kan bli mycket dyrt i längden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.