Åsele Centerparti´s MAT möte

I går inbjöd Åsele/Fredrika Centerkrets till en samtal runt vår mat. Focus under kvällen var på maten vi serverar i skolan och på våra olika kommunala boenden, mat som vi betalar med våra skattepengar.

Mat, miljö och jobb hör ihop. Ett landsbruksföretag genereras fyra ytterligare arbetstillfällen utanför den egna gården. Transportföretag, livsmedelstillverkare som mejerier o slakterier, ja listan kan göras längre.

Det finns flera goda exempel i Sverige där kommuner medvetet arbetar med maten. Södertälje kommun har beslutat att servera Östersjövänlig mat. Här får man tänka till. Östersjövänlig mat !

Under morgonens TV nyheter kommer reportaget om bottendöden i Östersjön som fortsätter att breda ut sig. Södertälje kommun serverar alltså inte mat som framställts med konstgödsel som genom regn urlakas ur jorden och till sist hamnar i Österssjön. Övergödning ger bottendöd!

En så stor uppköpare av mat som en kommun är så ger kommunala beslut ringar på vattnet. När Göteborgs stad beslutade att servera enbart ekologisk mjölk gav det följdverkningar i producentledet.

Vi kan inte säga att vi skall köpa Svensk mat i våra kommuner men vi kan besluta att vi skall enbart köpa in mat som inte innehåller antibiotika och mat som producerats efter regelverket i Svensk djurskyddslagstiftning. Vi kan ställa krav att maten inte skall transporteras i onödan. Det nya förslaget till upphandlingsregler som nu implemiteras  blir det ännu tydligare att det är inte billigaste som är det som är avgörande i en upphandling.

Vi får det vi efterfrågar.

Inom landstinget är frågan aktuell. Vi människor svarar inte upp mot behandling med antibiotika. Vi har blivit resistenta. I billigt importerat kött finns antibiotika?

Alla tycker inte lika i den politiska grupp som vi har att välja ur när vi går till val i september. Att vi i Sverige har en självförsörjningsgrad på enbart 49% rör inte våra större partier i ryggen. I Sverige kan vi försörja vår befolkning i fem dagar om vi blir avskurna från import. Kan vi inte i våra kommuner fatta kloka beslut om vår upphandling av mat kommer inte vår Svenska produktion av livsmedel att finnas framöver.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.