Med Doroteaborna till Landstingsfullmäktige

05.30 i morse parkerade jag vid Åsele busstation för att ta bussen till Umeå. Marcussons Buss från Dorotea fanns redan på plats trots att jag var en kvart för tidig.

13 Doroteabor och en från Åsele. Målet för resan var Landstingsfullmäktige. Möjligheten att ställa frågor – allmänhetens frågestund var dagens uppdrag. Fullmäktigemötet behandlade endast revisonsrapporten och det var endast utifrån den som vi åhörarna  fick  ställa våra frågor.

Detta hade aldrig tidigare hänt och det faktum att vi var där var av stort värde. Frågorna som var direkt formulerade utifrån texten i revisonsrapporten var valda utifrån vi som bor i Inlandet. Akutsjukvård, hemsjukvård och frågan om landstingsrådet anser att det finn en ”God Vård” i hela länet…..

Att vi fanns där innebar att Inlandsfrågorna och bristen på respekt för Folkomröstningen fanns med i hela debatten som följde, efter det att frågestunden var över.

Revisonsrapporten antogs trots att den påpekar stora brister i ledning o styrning och internkontroll.

Vi fick klara papper på att Väterbotten lägger minst pengar på primärvården- våra sjukstugor jmf Sverige i övrigt. Det vi redan lägger minst pengar, på det skall det ytterligare sparas. Doroteaborna fick tidigare  beskedet att ytterligare spara 25% i sin verksamhet.

Motförslagen finns och får vi människor nära och snabbt hjälp vid sjukdom sparar det pengar i hela vårdkedjan. En trygg och säker vård ska ha fungerande sjukstugor o ambulans i alla kommuner! Det ger god ekonomi !

Landstingsrådet Peter Olofsson redovisade under dagen sin ”budget i balans” men det är en budget med stora underskott,

Jag kunde inte hålla mig och ställde en fråga angående kosten. Den mat som serveras , det kött som köps in från länder där antibiotika får användas i förebyggande syfte, den maten gör att vi får ökad risk att utveckla resistens mot antibiotika. När vi verkligen behöver den som biter den inte om man säger så. Peter Olofsson sa inte emot!

Det finns mycket att ta tag i inom sjukvårdens område. Att Åsele ska ha tillbaka sin ambulans och att Dorotea ska ha sina ”riktiga” akutsjukvårdsplatser så att de äldre i Dorotea får tillbaka sina boenden på Bergvattengården.

 

 

 

 

2 kommentarer

  1. Helene sjödin

    Håller verkligen med, tur det finns nån som åker och berättar sanningen.. Kämpa på!/helene

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.