Ung på landsbygden

Hela Sverige Ska Leva består av 5000 lokala grupper som arbetar för att skapa hållbara och företagssamma bygder.

För några veckor sedan kom deras utskick i brevlådan. I utskicket presenterades en sammanfattning av konferensen #ungapålandsbygden. I konferensen deltog 50 personer-unga från Sveriges landsbygd.

Konferensen säger i klartext att inflyttningen till städer sker snabbare i Sverige än i övriga Europa. Orsaken anges den vanliga med bristen på arbete och service på landsbygden.

Idén om att det är i storstaden som du kan lyckas är en viktig faktor för att lämna landsbygden och flytta till större centra. Storstaden är den norm som landsbygden skall jämföra sig med.

- Att förändra normer är inte gjort i en handvändning. Men en norm lever inte av sig själv. Ju flera personer som utövar normen desto starkare blir den. För att förändra en norm krävs det att det är många som anser att den är negativ. Det gäller alla normer även storstadsnormen. ( citat rapport från konferensen #ungapålandsbygden)

Sedan kommer det som Åsele verkligen bör tänka till om. ”Hela 30% av de unga som väljer att bo kvar i mindre orter tror inte att kommunpolitikerna vill ha dem där.”

Det är allvarligt om det är så !

Nyligen hade Akademi Norr sitt sammandrag på Åsele Wärdshus. Rubriken var kompetenförsörjning i våra kommuner. Hur kan vi bygga upp den kunskap och yrkeskunnande som kräv för att vår kommun skall klara att fortleva och utvecklas.

Konferensen innehöll en del helt oväntade inslag. När Lilly Bäcklund fr Lycksele uppmanas av föredragshållaren att klippa av mustaschen under rubriken ” vi måste våga tänka nytt” !

I nästa andetag, nu med avklippt skägg förmedlade han hur viktigt det är med att ta tillvara på ungdomars entreprenörsanda. Varje kommun måste skapa ett rum för ungdomars företagsamhets och företagsutveckling av idéer.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>