185 kommuner + Åsele

Jag det är 186 kommuner i Sverige, som efter det senaste valet inte kan visa upp en tydlig majoritet. 186 kommuner som är beroende av att hitta samarbetslösningar.

Hur vanligt det är, med lokala partier över Sveriges alla kommuner har jag inte tagit reda på. I Södra Lappland och vår region 8 finns flera lokala partier med längre verksamhet än en mandatperiod.

Ser vi på siffrorna för riksdagsvalet är det bara C och M som har riksdagskandidater norr om Uppsala. En lite skrämmande tanke kan man tycka att våra län norr om Uppsala inte har hela bredden av partirepresentation som kan föra länens talan i riksdagen.

Dessa 186 kommuner har funnit ut olika parlamentariska lösningar för att styra sina kommuner. Partier som inte kan stå på demokratisk grund utifrån synen på alla människors lika rättigheter är inte i styrande ställning.

Efter ett val är det tveklöst så,att det jag som Centerpartist gick till val på är det som jag vill genomföra under den mandatperiod som nu står för dörren. Vi vill skapa en modern kommun med valfrihet i boendealternativ för äldre. Vi vill skapa ett bra företagsklimat. Små och medelstora företag mellan 5-8 anställda visar sig vare de om anställer.

Planen som nu ligger framlagd är att vi skall ha en äldreomsorg i kommunal regi för 60 personer. Vi skall renovera för minst 20 miljoner. Pengarna skall räknas hem genom att vikarier kan samnyttjas mellan avdelningar och  demensboendet Tallmon och äldreomsorgen i Fredrika -. Duvan går en osäker framtid till mötes. Dessa beslut tas i en investeringsbudget !  Detta är ett förfaringssätt som länge använts av den socialdemokratiska majoriteten i Åsele kommun.

Jag som C vill föra in privata entreprenörer i kommunens verksamhet. Jag tycker inte att kommunalt anställda människor gör ett dåligt jobb.Det krävs 3 privata anställda i vår kommun som betalar skatt för att skapa ekonomi för att anställa en kommunalt avlönad. Slutsatsen blir att genom ett rikt företagande som kan anställa Åselebor skapar vi en hållbar kommunal ekonomi.

På dagordningen står inköp av sopbil för 2 miljoner.

Sopor och renhållning skall bära sina egna utgifter. Min soptunna är nyss tömd och sopbilen körde en mil extra för tre soppåsar. Kostnaden för detta slås ut på allas sopräkning. Jag menar att för att skapa en hållbar kommun är detta ett område som skall upphandlas. Sopor inte skall hämtas lagbundet utan vi kan utveckla ett helt annat körschema. Återvunna sopor är en inkomst för kommunen men hushållsavfall är en kostnad. Genom att väga soporna vid sophämtningen där vi betalar för det vi slänger var och en kommer att innebära att plåt, glas, förpackningar,plast och tidningar hamnar i vår återvinningsinsamling. Återvinningen vid alla våra kommunala arbetsplatser måste ses över

Centerpartiet i Åsele har gått till val på ett gemensamt valmanifest tillsammans med Fp och Åp. Vi har ingen egen majoritet för våra frågor. Åsele hör till de 186 kommunerna som måste finna samarbetslösningar. Inte lösningar för vår egen skull utan för Åseles Framtids skull.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>