Läsvärt

Intervju av Maud Olofsson i Dagens Nyheter

Förra Centerledaren Maud Olofsson var med och grundade den borgerliga fyrklövern. Här är hennes råd till statsministern – så får du Alliansen att samarbeta.

– Om man ska bjuda till samarbete så måste man bjuda något som motparten vill ha. Jag har aldrig hört honom säga någonsin vad den utsträckta handen innehåller, säger hon till DN.

Maud Olofsson lämnade politiken 2011 efter att ha suttit i regeringen i fem år. Bildandet av en borgerlig allians var till stor del hennes förtjänst. Nyckeln till fyrklöverns framgångsrika regeringssamarbetebygger på respekt, tillit ochförtroende, menar Olofsson. Något hon som utomstående betraktare saknar hos Stefan Löfven. I stället har han och finansminister Magdalena Andersson gått till generalangrepp på Alliansen.

Han har inte erkänt att något av det Alliansen gjort har varit bra, och det är det första man måste göra om han vill ha ett samarbete. Ingen börjar ett samarbetemed att skälla ut någon, det gäller alla förhandlingar, säger hon till DN.

En liknande attityd hade Moderaterna i början av samtalen när de skulle bilda Alliansen, de trodde att de kunde diktera villkoren för de andra partierna.

– När Moderaterna ändrade sin attityd och insåg att alla skulle vinna på samarbetet blev vi starka. Det fanns en respekt för varandra och att alla partier hade goda idéer att bidra med. Det var då vi lyckades och det var hemligheten bakom alliansen, säger Maud Olofsson.

Här har Löfven en lärdom att dra menar hon – för att vinna något måste manvara beredd att offra något.

– Om Löfven hade menat allvar med sin utsträckta hand hade sagt att han hade varit beredd dra tillbaka några av sina egna förslag. Han kunde till exempel ha sagt att han skulle dra tillbaka trainee jobben, inte höja ungdomsarbetsgivaravgiften, inte försämra för välfärdsföretagen eller inte införa kilometerskatt som för Centern och Alliansen mycket provocerande förslag och inget de är beredd att förändra.

Statsministerns erbjudande om ministerposter till FP och C ger Olofsson inte mycket för.

– Om du inte tror på politiken varför ska man då ha en ministerpost. Det är sakinnehållet som räknas när det handlar om politik. Annie Lööf har inte ett sådant mandat från väljarna och skulle vara politiskt död om hon gick med på det.

– Han har själv försatt sig i den situation han är i dag där han inte får samarbeta med andra än Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det är min poäng.

Maud Olofsson anser också att regeringskrisen visar att Stefan Löfven inte är mogen sin uppgift och ett tecken på att han saknar politisk erfarenhet.

– Han är oerfaren från den politiska världen och det avspeglas nu. Politiken är en kunskap och ett hantverk där vi som har jobbat länge har fått lära oss hur man förhandlar och bygger upp relationer och argumenterar. Det lär man sig, och har man inte det kunnandet är det jättesvårt att ta på sig det absolut tuffaste och finaste uppdraget, säger hon.

Ett annat misstag av Löfven var att utlysa extraval. Makten som han har nu är otroligt kringskuren där den rödgröna regeringen dessutom tvingas genomföra Alliansens budget.

– Ett mardrömsläge.

Extravalet tror Maud Olofsson kommer handla om regeringsdugligheten. Avsaknaden av Fredrik Reinfeldt som potentiell statsminister om Alliansen vinner tror hon inte är en nackdel. Tvärtom. Om Anna Kinberg Batra väljs till Moderaternas partiledare blir hon en möjlig statsministerkandidat, och tillsammans med Annie Lööf har då den borgerliga sidan två ytterst kompetenta politiker, enligt Olofsson.

– Med dem får alliansen en mer modern och spännande profil. Det är mycket gubbigare och grabbigare på den andra sidan men värdefullt som komplement, säger hon.

Ska du kampanja?

– Det har jag inte bestämt. Men jag tycker genom den erfarenhet jag har från politiken kan berätta hur det kan gå till och det är min poäng. Jag har varit på insidan och kämpat för att bygga ett politiskt förtroende och bygga upp alliansen. Det Löfven menar med samarbete är väsenskilt från det vi hade, säger Maud Olofsson.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>