Intäkter och utgifter och att öka attraktionskraften för vår kommun

Att arbeta mot en budget i balans och en kommun i utveckling är en utmaning. Som fritidspolitiker i en liten kommun är inte utmaningarna mindre jmf om jag skulle befinna mig i en mera befolkningstät.

Skatteintäkterna i Åsele fördelar sig såhär: 27% kommer från små företag ( 1-47 anställda), 30 % av skatteintäkterna kommer från pensionärer och 36% från offentligt anställda.( Det som fattas upp till 100% redovisas i statistiken som annat.)

Vi vet alla att de nya riktiga arbetena skapas i våra mindre företag. Så är det över hela landet.

Kostnaderna för att anställa kan komma att bli dyrare om regeringens förslag går igenom. Att anställa ungdomar har inneburit en subvention på arbetsgivaravgiften. Skulle förslaget som nu ligger gå igenom så får ungdomar det svårare att komma in i arbetslivet. Kommuner får dyrare kostnader speciellt i sommartider/vikarietider då många ungdomar får arbete inom offentliga sektorn.

Att Åsele kommun får 30% av sina skatteintäkter från pensionärer känns spännande. Gruppen 65 år och äldre kommer att vara den som är mest stabil i vår kommun – statistiskt sett.

Att erbjuda äldre attraktiva boenden utan omsorgsprövning skulle innebära att Åsele kommun skulle bli en attraktiv kommun att återflytta till som pensionär. Hälften av Sveriges kommuner har redan Trygghetsboenden. Åsele har det inte ännu men skulle kunna skapa denna boendeform för äldre.

36 % av skatteintäkterna i vår kommun kommer från anställda inom skola och omsorg-offentligt anställda.

För mera än ett år sedan dristade jag mig till att lämna in en motion angående att införa ett entreprenöriellt arbetssätt i vår kommun. Att generera mervärden och att skapa en attraktiv kommun. Att arbeta mot tydliga mål. Motionen skall nu få ett svar vid kommande kommunfullmäktige och anses därmed besvarad.

I arbetet med att skapa en attraktiv kommun är offentligt anställda  mycket viktiga.

Att i vårens tid blicka tillbaka till vinterns nerförsbackar är inte svårt. Att betala 800kr för ett familjekort för en skidbacke som aldrig blev pistat. 800kr för ingenting. Arbetsfördelningen är hur tydlig som helst där den offentliga sektorn skall pista och den ideella sköta om liften i en skidbacke som höjer livskvalitén för främst barnfamiljer.

I vår kommun besparades det på gatubelysning. Inget konstigt för varför skall lampor lysa där det inte finns boende. I nägra fall blev besparingen olycklig. Lampor togs bort där det i allra högsta grad vistas människor. När bybor bokade samrådstid med offentlig anställd angående belysningen lämnades återbud en halv timma innan mötet skulle starta, återbud via sms.

Två exempel på där entreprenöriellt arbetssätt inte fungerar. Frågorna bollas mellan tjänstemannaansvar eller politiskt beslutsansvar.

Under tiden minskar kommunens attraktionskraft som på sikt kommer att drabba kommunens intäkter.

 

 

4 kommentarer

 1. Gunnel Linné

  Betr. skidbacken så stämmer inte påståendet att den ALDRIG blev pistad. Den pistades så snart snötillgången var tillräcklig, ett par veckor gick det att åka i stora backen. Sen gjorde den ideella sektorn sitt för att genom servering i stugan och att hålla lilla backen öppen. Att tänka sig en snökanon för att motverka dålig snötillgång är bara att drömma om i dessa budgettider. Det krävs avancerad matematik för att räkna hem den investeringen. Kanske kan den ge flera övernattningar, matinköp, tankningar om vi med en lång säsong i backen kan locka långväga gäster. Men då krävs att det ses som entreprenad.

 2. Thord

  Men snälla Sylvia det är väl inte kommunanställda som rår för att det inte finns nån snö att pista.
  // Thord

 3. Thord

  Men snälla Sylvia, det måste ju finnas något att pista. Det är ju inte kommunens personal som rår för att det inet finns snö.

 4. Arg

  För mera än ett år sedan dristade jag mig till att lämna in en motion angående att införa ett entreprenöriellt arbetssätt i vår kommun. Att generera mervärden och att skapa en attraktiv kommun. Att arbeta mot tydliga mål. Motionen skall nu få ett svar vid kommande kommunfullmäktige och anses därmed besvarad. = Snacka skit går ju som borgarna alltid gjort, ta från dom fattiga och ge till dom rika, lägg ner nu Sylvia, gå i pension och ta med dig alla dina gamla borgare, Åsele politik består ju av pensionärer, stor del, tragiskt är ordet :( !!!!!!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>