”Lekande barn” – skyltar – ett vårtecken

Det har på sista tiden dykt upp (vilket uttryck – dykt upp, mer att man tänker att man dyker NER i något) handcolorerade skyltar av varierande kvalité med texten: "Lekande barn". Jag tycker det är rätt fascinerade med dessa eftersom varje gång jag ser skylten så finns det inte en unge/barn i närheten.

Det blir liksom "nu kommer vargen" – symptomen och man struntar i att se sig extra för efter dessa framspringande/cyklande små människor som inte ser sig för.

Vad vill man uppnå med dessa skyltar? Att bilisten ska vara uppmärksammad på att det kan plötsligt dyka upp barn; det förstår jag med sedan? Dessa skyltar ser lite här och där och man slutar se dem.

Jag vill ju inte tro att man sätter upp en skylt på en hårt trafikerad väg och sedan skjuter ut sina barn på deras första vårliga cykeltur för att öva. En förälder kan väl inte känna sig mer säker på att barnen inte blir påkörda av att sätta upp en skylt? Kan man begära att andra trafikanter ska ta extra hänsyn just vid MIN skylt. Det är mer alla trafikanters ansvar.

Jag och mina syskon är uppvuxen vid gamla RIX13 (lång raksträcka) och inte sattes det upp någon skylt om att vi fanns lekande på gården bredvid vägen. En katt levde sällan mer än ett år innan den blev överkörd. Farmor brukade varje vår tvinga ut oss på vägen, vi fick syna ett ihjälkört djur med alla inälvor utsmetade på asfalten, platt som en plåt och rätt död.

– Så kommer ni att se ut, kladdiga, blodiga, platta och väldigt döda om ni är ute på vägen och blir överkörda!!! Då hjälper inte ens stora plåsterrullen längre.

VI FÖRSTOD – och undvek landsvägen med alla lastbilar, bussar, bilar och motorcyklar.

2 kommentarer

  1. knut morén

    Trafiken är farlig för alla. Barnen måste lära sig att se upp för de stora fordonen. Det är inte läge för föräldrarna att via uppfattningen om någon slags allmän rättighet att inge barnen tron att de ska använda vägen som lekplats. Ingen trafikant vill skada barn.

  2. Lisbet

    Tack för dessa ord.

    Jag tänkte dem med skrev inte;
    ”..inge barnen tron på att de ska använda vägen som lekplats.”

    Det är svårt att lära sig cykla på sin uppfart utan många låter barnen cykla lite väl vårdslöst utan uppsikt ute på traffikerad väg. Det är sällan att trafikanten som skadar barnen med sin bil vinner någon större sympati av omgivningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.