Sport – nyttan med den…

Satt en stund på lördag på biblioteket och ögnade i tidningar – fick syn på att min kära kommun har agerat i ’varselfrågan’ (Västerbottningen). De har kallat ihop lite aktörer för att titta på vad som kan tänkas göras. VAD GLAD JAG BLEV men jag vet alltför väl att det kan stanna vid detta på något sätt. Långbänksmentalitet, tröga beslut och uppgivenhetssyndrom.
Ska bli intressant och få se ALLA LÖSNINGAR man får fram.

JA SPORT JA
När jag för väldigt många år sedan gick utbildning, Idrottspedagogik, skrev jag någon slags uppsats i något sorts sammanhang angående nyttan med ELITIDROTT.

Läraren jag då hade som jag inte minns nu gick igång på alla cylindrar och uppmanade mig att debattera ämnet i tidningar. Minns inte nu vad min uppsats innehöll riktigt men minns att ingen tidning tog in artikeln. Försökte tre gånger, den första som vanlig debattartikel, den andra som debattartikel för sportsidan och för det tredje som under ’ordet fritt’. Men ingen ville/tordes debattera om det.

En del handlade om ’jäv’ och ’tala i egen sak’ som riktade sig till journalister som skriver om sitt egen sport. När man jobbar som lärare och pratar om sitt ämne så heter det att man ’talar för egen sak’. Nu minns jag inte ens mitt resonemang omkring det.

Med sedan kärnan i det hela – VILKEN NYTTA HAR ELITIDROTT?
Jag kan förstå idrottsfostran – hålla ungarna borta från elände, lära dem gruppdynamik etc.
Jag kan förstå ’rörelseaspekten’ i det hela som motion.
Men nu pratar jag ELITIDROTT.

Hur mycket pengar finns inom idrotten, varför är det så viktigt för Umeå att Marta blir kvar i laget? Vad är NYTTAN med det? Marknadsföring för Umeå – hela världen perspektiv.
Men vad är NYTTAN med det hela – hur mycket pengar kommer det in. Kan ett fotbollslag dra in lika mycket pengar som Volvo lastvagnar till kommunen?

Elitidrott får läkarkonsten att skaffa fram bra rebahmetoder, nya sätt att operera etc men hur stor är inte ’dopingvärlden’.

Är idrott bra för världsfreden, BNP, valutamarknanden etc
Eller är idrott som kungahuset – nått som bara ska vara och som kostar….

Hm…vad tycker ni…
Vad är nyttan med IDROTT.

En kommentar

  1. Smulan

    Intressant fråga det där. Vi skippar det här med nyttan av idrott för folk i allmänhet för det vet vi ju redan vilken nytta den är för oss människor.

    Och nyttan med elitidrotten då? Ja vad slags nytta kan vi alla få av den? Måste vi alla ha och se en nytta av allt vi har omkring oss? Och är det först när det kommer in pengar i saken som vi absolut behöver se den verkliga nyttan i form av pengar?

    Många frågor och funderingar dyker upp när man sätter sig ner och börjar gnugga tankarna. Jag antar att vikten av elitidrottens vara eller icke vara ligger hos väldigt många av oss. Elitidrotten ger kanske inte så mycket pengar som stora företag men socialt ger elitidrotten kanske så mycket mer till oss människor. När det är match eller andra idrottsliga begivenheter skiner människor upp i sin vardag. Visst kan en simpel fotbollsmatch ge livet en liten extra krydda också. Om det sen kostar i plånboken för den enskilde har kanske mindre betydelse.

    Men nog tror jag det kommer klirr i kassan på alla dessa spel som figurerar i alla möjliga modeller. Vilka som betalar det hela är väl en intressant fråga också.;-)

    Men hur vi vänder och vrider på frågan om nyttan så har elitidrotten an slags betydelse för våra barn och ungdomar. För utan idoler som lyckas i sina sporter tror jag det skulle bli svårare få våra små att överhuvudtaget intressera sig för idrott idag.

    Och visst förbrödrar idrotten. Även om det bara är för en kort stund.

    (funderingar från en f.d elitidrottare) 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.