Härskarteknik bland våra politiker

I förra veckan kunde man läsa att kommunalrådet i Umeå, moderaten Anders Ågren, är irriterad över att vänsterpartiets gruppledare kallat honom för “springpojke”.

Härskartekniker är något som alla människor använder omedvetet men det vanligaste är att en dominerande grupp använder härskartekniker för att hålla den underordnade gruppen på plats och behålla sin makt.

Det är då mycket allvarligare och blir ett samhällsproblem. Härskarteknikerna används av alla dominerande grupper, som t.ex. vuxna mot barn, män mot kvinnor eller kvinnor mot män, män mot män, kvinnor mot kvinnor eller chef mot anställda.

 
På begriplig nivå så använder vi oss alla av det då och då när man känner att man inte kan argumentera för sin sak, orkar ta strid eller känner sig ointresserad av vad som sägs.

Här är de ”gamla” sätten att försöka härska, nedvärdera och kränka andra. (Berit Ås)

Osynliggörande
– när det blir din tur att prata så börjar andra prassla med papper, sörplar kaffe ljudligt, titta ut genom fönstret eller småprata med bordsgrannen. Osynliggörandet fråntar människor deras identitet eller påminner dem om att de är mindre värda. Att de är oviktiga och betydelselösa.
 
 
Förlöjligande
 – som när Anders Ågren blir kallad för ”springpojke” som känns väldigt nedvärderande.
Det kan även vara att man liknar människor vid djur eller påstår att om de bara får sig ett ”nyp” så ordnar sig allt.
 
 
Undanhållande av information
 – man undanhåller information för vissa så de ”gör bort” sig på möten när de inte fått rätt information. Detta bortförklaras och negligeras när man frågar varför man inte fått veta något – INFÖR KUND ELLER ANDRA. Det kan också innebära att man anordnar en after work med bastu (samma bastu för män och kvinnor) på arbetsplaster där ena könet är väldigt få i antal förhållande till det andra.
 
 
Dubbelbestraffning
– föräldrar kan ofta bli dubbelbestraffade när deras barn är sjuka och samtidigt bör vara på ett möte. Dubbelbestraffning försiggår när det är fel båda det man gör och det man inte gör. Den här tekniken tas i bruk mot dem som man har fördomar mot. T ex när män eller kvinnor beskylls för att vara orsak till att möten måste ställas in och samtidigt beskylls för att inte vara tillräckligt aktiva i ämnet.
 
Påförande av skuld och skam
 
        –    Vi måste organisera upp hur vi ska se till att städningen fungerar på  jobbet.
          Var och en har ett eget personligt ansvar att se till att städa sin arbetsplats.
          Uppenbarligen funkar det inte annars skulle jag inte ta upp problemet
          Men herregud, måste vi gå kurs i hur man ska städa eller. Det är ingen lekstuga alla själv får ta ansvar och städa. Lite sunt förnuft har alla. Hur enkelt som helst eller tycker du något annat?

Man känner sig dum. Det är kanske ett dåligt förslag. Vad ska de nu tänka om mig?
 
Objektifiering av kvinnors/mäns kroppar
Ett blanda in människor utseende där det inte spelar någon roll alls.
 
Våld eller hot om våld
Att hota andra, att utsätta andra för våld för att så sin vilja igenom.
 
Detta tar bloggaren Kicki Axengrip även upp den 2 september i sin blogg.
 
REKOMMENDERAR VARMT (klicka på rubrik)
Numer finns en bok av Elaine Bergqvist – HÄRSKARTEKNIK som pratar om de små kommentarerna, hur man kan hantera dessa och att man själv ska vara väldigt uppmärksammad på sig själv när man använder dem.
 
En helt underbar bok för oss som är väldigt ”på”, som vill mycket, som forcerar och vill få fram resultat – som inte märker att vi omedvetet HÄRSKAR men …. Men ….
 
Projiceringmetodendu påpekar att något är fel och får själv skulden för felet
Komplimangmetoden du faller för smicker och blir utnyttjad
Stereotypmetodendu straffas för att du är extra duktig
Uteslutningsmestodeningen ser dig
Hiarkimetodenöver- eller underläge utnyttjas för att tysta dig
Tidsmetoden hur länge de själva har jobbat i branschen, varit LO-ordförande, eller att de minsann slet med frågan innan diskussionspartnern knappt var född.
Självförvållad härskarteknik du förminskar dig själv och bjussar på övertaget.
 
        
 
 
HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR HÄRSKARTEKNIK – BERÄTTA!! 
 
Etiketter: ,

24 kommentarer

  1. Ana P.

    DU ÄGER!!!!!

    Så jäkla bra skrivet. Jag gick på ”smicker” tekniken när jag jobbade på ett högskola. Jisses vad man tyckte jag var duktig som åstakom både det ena och det andra. Men mär det verkligen GÄLLDE då var det rektorn och vissa lärare som tog åt sig ALL ÄRA. Fasiken vad jag kände mig billig och trodde det var MITT EGET FEL. Nu ser jag att det finns en teknik som liknar denna.

    TACK

  2. Raggarkungen

    Det händer överallt. Nu och då, jämt och ständigt och det är så enerverande.

    Varför ska mitt ord vara så betydelselöst att andra stiger upp och går från bordet när man ska berätta något. Eller varför fråga mig något närde enda inte har tid att sitta stilla och höra mitt svar. Denna fråga fick jag av min äldsta son när han hade varit på ett möte angående en musikfest som skulle anordnas. Det ser bra ut att ha med ungdomar men att lyssna på dem…näää….

  3. Soffan

    Jag har alltid funderat över varför en MAN som hämtar sina barn från dagis är en KANONKARL som jobbar hårt och gör nytta men när en KVINNA hämtar sitt barn så missköter hon sitt barn och läter barnet vara för länge på dagis. FAST det är väl mer en jämnställdhetsfråga.

    Så skönt att få säga detta. HÖGT så många får läsa.

  4. Hanneli

    ATt ständigt och jämt bli avbruten. mitt i meningen. Vad jag blir innerligt LESS på detta. Sedan när man markerar och säger;
    SNälla du, kan du sluta avbrytmig direkt jag börjat prata.
    Då går de till attack – det gör jag inte. Det är DU som är känslig.

    Pang – så kastar man tillbaka problemet på MIG.

  5. Peter S

    Du måste snart vinna något pris för intressant innehåll på din blogg. Jisses vad intressanta och blandade ämnen du tar upp. Otroligt intressant att läsa.

  6. Kalippen

    Det värsta är att man inte vet om det man är med om är INBILLAT eller om det verkligen är sant.
    Man blir kalad småsaker för att bryta ned en, små elaka stick i bröstet som inte syns så mycket utåt men som känns.
    Nu tror jag inte den nämna politikern tar år sig över att bli kallad springpojke av en flicksnärta men det är irriterande. Och just nu så kallade jag den som sade springpojke för flicksnärta utan att ens känna eller veta vem denna person är.

    Vågskålen är fin och skör – mottagarens självförtroende sviktar och man tar åt sig mer ibland än en annan gång.

    BRA skrivit – TA UPP MER sånt här för det berör.

  7. Karin Klerfelt

    Hej! Det här med härskartekniker är intressant, visst förekommer de och visst är det så att när vi känner att vi hamnar i underläge, så använder vi dem lite till mans. Vi kan kalla dem härskartekniker eller kanske är de helt vanliga mänskliga sätt att agera på? Visst skulle vi vi vilja vara bättre, men ofta är vi det inte. På min hemsida finns tips kring hur man kan argumentera på bra sätt för att nå fram med sitt budskap och på så sätt undvika att ta till härskartekniker.

  8. Maria Lundmark Hällsten

    Nej, jag tror inte att jag varit utsatt för något sådant, inte vad jag kan komma på men…

    Jag har en tendens att köra med, ”kollrabort” tekniken, som innebär att när till exempel Jennifer, yngsta dottern, kommer med ett förslag som kanske inte är det bästa så försöker jag med en avledningsmanöver, få henne på andra tankar. Det brukar faktiskt funka riktigt bra, bara man har intressantare saker att komma med.

    Ha en bra dag!

  9. Smulan

    Hmm….intressant det här men…det som är mer intressant är hur vi fokuserar oss på vad andra gör än vad vi själva gör för att bemöta dessa s.k härskartekniker. Vi människor gör samma sak varje gång vi stöter på andra människors mindre bra beteende. Istället för fundera hur vi kan bemöta det hela så fokuserar vi på vad den andre gör mot oss och behandlar oss.

    Vi människor beter oss inte alltid så snällt mot varandra och det kommer alltid finnas en del som kommer fortsätta med det och när dom kommer ur vår väg så kommer nya att fylla på där. Så är livet, det för med sig både bra och mindre bra saker.

    Inte mycket vi kan göra åt det eftersom vi inte kan förändra andra människor men det finns nåt vi ändå kan göra och det är att förändra vårt eget förhållningssätt till det hela.

    Istället för lägga ner onödigt med energi på det vi inte kan förändra så kan vi hellre fundera ut hur vi på bästa sätt kan bemöta dessa försök från vissa individer att trampa ner andra människor.

    Varför inte bemöta den som försöker t.ex osynliggöra någon annan genom sitt prasslande att snällt be denne sluta prassla för nu har jag en åsikt jag skulle vilja dela med mig av? Eller varför inte beklaga att informationen har varit bristande vilket gjort att du trodde dig göra och säga det rätta men det visade sig vara fel. Alltså, inte ditt fel att du inte fått rätt information.

    Så här kan man kanske lära sig bemöta dessa härskartekniker på ett mer sunt sätt för sig själv. För vi vet ju att försöka ändra på andra är ett lönlöst försök och kommer bara kosta mer av en själv än nån annan.

    Men…glöm för all del inte tacka motparten för deras uppmärksamhet du då du snällt bad om den.;-)

  10. Tantarslet

    Drabbad av härskarteknik? Som f.d anställd på Scandiamant så kan jag nog skriva en bok om detta:). Många som jobbat där håller nog med om att det var vanligt förekommande.

  11. Ambassadörskamrat

    Hej kollega och kamrat!

    Detta är ett ytterst delikat och svårtbemästrat ämne. Men ack så intressant. Som du säger så gör nog många detta utan att veta bättre. Man slappnar av och frågar den andre vad klockan är eller något. Det är oerhört enerverande detta. Ibland är det bättre att vara en bullrig besvärlig person för då LYSSNAR folk, även om man är rätt rak på sak och funderar över VARFÖR de inte lyssnar. Man helt enkelt frågar dem RAKT ut. Vi svenskar är alltför försiktiga. Den bok du rekommenderar är väldigt matnyttig.

  12. Signe

    Jag tänker ofta när jag upptäcker att detta förekommer varför jag sitter där och bara känner mig illa till mods för den, i detta fall KVINNA blir utsatt för detta. Jag blir så innerligt förbannad på MIGSJÄLV som inte kan ställa mig upp och SÄGA ÅT ALLA ATT HÅLLA KLAFFEN och lyssna.

    MITT ANSVAR – det är vad det är.

  13. Funderar över

    Inga politik som ens KOMMENETRAR DETTA. Är inte det väldigt märkligt? Eller är de så fulla av sina egna åsikter att de inte ens vill diskutera detta. De åker kanske på pumpen då av oss andra…

    Fegt..

  14. Lisbet Olofsson

    Hej alla!

    Tack för att ni tagit er tid att skriva. Det uppskattar jag när jag ser hur ni funderar och tänker.
    Flertalet av oss har varit med om något som i alla fall liknar härskartekniker i olika former.

    Funderar över – jag vet inte varför inga politiker har svarat eller markerat. Ämnet kanske inte är alltför intressant eller så kan de känna sig träffade. Men mest så märker ma natt de just och pass svarar på de kommentarer de får in på sin egen sida.

    SIGNE – där säger du ett sant ord. Du och Smulan tänker i samma banor om att man borde verkligen STÖTTA dessa som råkar ut för detta patrask. Håller det på att vara så vanligt att man inte markerar att man märker att detta pågår. Själv vet jag att det kan vara så förfinmat verktyg att man inte riktigt är säker på om man utsätts men har man någon annan som slår näven i bordet får man STÖD för sitt känsla etc.

    Ambassadörskamrat – det är ofta de tysta och försiktiga som ofta blir överkörda och undanskuffade. Fram med mer bullrigt folk.

    Tantarslet – det verkar som om de får bita sig själv i svansen när det blev som det blev.

    Maria – vilken tur du har haft eller så har du pondus.

  15. Lisbet Olofsson

    Svar till Karin Klerfelt (2009-09-07 11:44)
    KanonKarin – Att kunna argumentera och göra sig hörd är en väg mot att ta mer plats.

    Ni andra här nedan och här uppe. Vi får ta lärdom av det hela och verkligen börja PRATA och argumentera. Att stödja varandra och markera etc.

  16. Lisbet Olofsson

    Svar till Hanneli (2009-09-07 07:36)
    När Maud Olofsson var i Robertsfors för att prata på Internationella kvinnodagen så hände en sak som jag inte reagerade på alls men som ANDRA blev skitsne på. Och hade jag själv hunnit se det som inträffade och reagerat så hade jag helt sonika sagt att HALLO….

    För när jag skulle prata om om uppdraget som ambassadör för kviinliga företaget så kom Västerbottens nytt och tog tag i Maud Olofsson för att intervjua henne utanför. Det tyckte MÅNGA VAR REJÄLT FULT.

    Man hade jag sett det eller tänkt på det sa hade jag lätt kunnat ge reportrarna en reprimand om att vänta tills jag hade pratat KLART.

  17. Marie JonssonSpringare

    Intressant ämne du skriver om. Hade för några år sedan möjlighet att se en videofilm med Berit ås, där det ingick en del avsnitt med tillfällen där härskarteknikerna framgick tydligt. Äger själv boken som du rekomenderar och vi borde alla påminna oss själva och andra om detta fenomen vilket kanske gör att vi som människor kan växa och hellre söka dialoger med varandra i stället för konfrontationer.

  18. Birgitta

    Lisbet!

    Gillar verkligen dina val av ämnen! Läser med intresse!

    När det gäller härskartekniker tycker jag att det är, var svårast att bemöta kvinnor som använder sig av det. På något sätt har, hade jag garden uppe för männens tekniker. Tänker på Madeleine Albright som sa ”there is a special place in hell for women who don’t support other woman”. Vet inte om det är speciellt för kvinnor men det kändes skönt att tänka på det när jag råkade ut för något jag inte kunde försvara mig mot.

    Har slutat jobba nu och det känns skönt, men detta är verkligen ett angeläget ämne.

  19. Lisbet Olofsson

    Svar till Birgitta (2009-09-08 20:35)
    Tack!

    Ja, jag har också förundrats över hur hårt klimat det är mellan oss kvinnor ibland. Det är så innerligt svårt att slå näven i bordet och SÄGA STOPP, utan att man kränker åter igen.

    För när det händer, så vet man inte om det verkligen har hänt eller om man bara inbillat sig etc. När man sedan bestämt sig då är det för sent. Eller att man har förlorat tillfället och om man tar upp det etc så blir man en ”gnällkärring”.

    Men som någon sa här nedan – när den goda kommunikationen BRYTS och det blir mer ord mot ord. Inget lösningsbaserat ”prat” så blir det än värre.

    Jag önskar att jag kunde finna mig och helt lugnt säga;
    – När du uprepar mina ord, flinar lite och negligerar det jag säger så kränker du mig. Jag blir orolig i kroppen så kan du sluta med det!

    Att markera direkt.

  20. Lisbet Olofsson

    Svar till Marie JonssonSpringare (2009-09-08 08:18)
    Jag skulle också vilja se den filmen. Mest för att påminna sig om att man faktiskt är en del i det hela ibland. Utan att vi tänker oss för på något sätt.

    Jag har en kompis elle rmer bekant inom Magma som pratat om att hon skulle vilja göra en film för ungdomar om dessa tekniker och hur man ska tackla detta. SÅ BRA det skulle vara.

    KOLLA min kompis Karins sida; Hon är suvve på det här med kommunikation.

    http://www.astarcan.se/

  21. Lisbet Olofsson

    Svar till Christine S (2009-09-07 21:01)
    Man behöver bli medveten om det..om och om igen.

    HELST jag som ibland susar fram i 180Km/h och kör över folk utan att jag hinner tänka på det. JAG BEHÖVER DET JÄTTEMYCKET

  22. Lisbet Olofsson

    Svar till Smulan (2009-09-07 13:42)
    Ja vad smart. Det är ”sådana hära” förslag på hur man kan hantera det hela som man vill HÖRA. I alla falla JAG som ibland funderar över hur man ska uttrycka sig etc.

    TYcker du har så rärr och bra at du tar upp det. Att vi får inte falla offer utan vara aktiva. Förändra det vi kan förändra – OSS SJÄLVA. Vad jag glömmer det mellan varven.
    TACK tack

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.