Holmlund – härskarteknik

Många har velat att jag ska kommentera reportaget som sändes i Aktuellt i förra veckan. Där Lennart Holmlund och SSU:s ordförande Jytte Guteland  besökte Lycksele.

Se inslag här i VK.

Lennart Holmlund är helt omedveten om vad han gör och går även till angrepp för att bli feltolkad och att man valt ut vissa obekväma avsnitt att sädna i TV. Men för mig så blir det väldigt tydligt och förstärker mina tankar om;

HÄRSKARTEKNIK

Osynliggörande
 

– när det blir din tur att prata så börjar andra prassla med papper, sörplar kaffe ljudligt, titta ut genom fönstret eller småprata med bordsgrannen. Osynliggörandet fråntar människor deras identitet eller påminner dem om att de är mindre värda. Att de är oviktiga och betydelselösa.

Läs mer om det i det blogginlägg som jag skrev   HÄR

 

Denna form där fokus flyttas från den personen som talar till en annan i gruppen är det äldsta, mest vanliga sätt att underminera vad som sägs av den som talar. Personen som börjar flippa, här med telefonen, stjäl uppmärksamheten från huvudpersonen.

Man ser det ofta just i denna konstelation där en äldre människa (här man) med viss pondus underminerar en ung människas (här kvinnas) anförande. Detta maktspel blir helt plötsligt mer intressant än vad som sägs annars skulle inte STV´s reporter ha uppmärksammat det hela.

 
Detta sker hela tiden, var medveten om det. Här fattar inte ens Lennart Holmlund vad han gör och vad han ställer till med. När reportern intervjuar Jytte Guteland  i slutet så försöker hon vika tillbaka till ämnet och inte fastna i frågan.
 
LÄR AV DETTA I ALLA SAMMANHANG

6 kommentarer

  1. Kalle

    Det är inte utan att man skäms när man som äldre man ser tillbaka i tiden och inser att man nog själv gjort sig skyldig till samma sak. Då är det inte direkt någon bra ursäkt att påstå att man gjorde det mer eller mindre omedvetet.

  2. Anne-Marie Mäkelä

    Det värsta är att det är så vanligt att många överhuvudtaget inte reagerar på det. Inte ens kvinnor som helt enkelt tystnar och låter mannen / männen ta över och ”breda ut sig” istället för att säga; ursäkta men nu talar jag och jag uppskattar om jag får tala färdigt. Varför gör vi så?

  3. Jan Nilsson

    Ibland är det hur medvetet som helst. Man kan också få vara med om att människor Försöker göra det här och misslyckas. Det blir ett fall på eget grepp som blir nästan underhållande i sin synlighet.
    Härskartekniker är kanske vanligast bland äldre alfahannar, i alla fall tydligare, men jag har sett det användas av båda kön och av människor i olika åldrar.
    Ofta när vi ”gör två saker samtidigt”, kan irritation och effekt bli rätt lika. T.ex. vid en konferens där vi tycks vara förtrogna eller inte berörda av ämnet för ögonblicket. Fast det egentligen inte alls är meningen att trampa på någon.

  4. Kicki Axengrip

    En person som, medvetet eller omedvetet, använder härskartekniker bör bli varse om det. För innan vi kan se problemet kan vi ju inte göra något åt det. En enstaka miss kan ju alla råka göra. Men om det dåliga beteendet återupprepas gång på gång så är det ett problem. Och problem är till för att lösas 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.