Himlen kan vänta

Ikväll går programmet "Himlen kan vänta" – 1 år senare.

Jag ser fram emot att se hur det har gått för alla de medverkande.Vet att Helena dog i sista avsnittet av sin hjärntumör. Så det ska bli med blandade känslor att se hur det gått för de andra.

När folk försvinner är det deras brister, de små egenheterna man minns och vill bevara. Det man själv bara vet om honom/henne och man hatar när minnet bleknar, rundas av och uddarna försvinner. Man märker att man inte minns blänket, glittret i hans ögon, omtanken som ligger som en varm filt omkring en och hans doft. Det fejdar sakta och säkert bort hur mycket man än försöker framkalla det hela.

Mia Skäringer sa i sitt sommarprogram (minns inte vilket år) att det värsta var att hon inte minns hur hennes pappa doftade. Har tänkt en hel på det att jag har ett dåligt doftminne av min make. Han doftade sjukhus, den där tråkiga skarpa doften av deinfektionsmedel och väldigt anonymt.

Så då brukar jag ta på mig hans jacka och dra in den svaga doften som finns kvar och det ger mig ett inre lugn. Han finns hos mig. Hans jacka, halsduk och keps hänger i hallen för att påminna mig och att jag haft förmånen att få dela livet med världens mest underbara man.

Hanäbäst

Etiketter: ,

24 kommentarer

  1. Eiwor

    Jag har alltid undrat över varför det ibland är så bråttom att försöka glömma bort. Hur kan man glömma bort en människa som funnits vid ens sida i flera år? Man vill mer minnas allt.

    TACK för fina ord på din blog blandat med din överlevarinsikt och rika humor.

  2. Ramstein

    Jag tänker också se himlen kan vänta. Har man någon nära eller har drabbats själv så börjar man märka av att det finns de som injuknar runt omkring en. Folk dör inte bara av sjukdom utan av olycka. Allt blir bara så mer verkligt när det är nära inpå. Det kan hända vem som helst…när som helst.

    Följer din blogg

  3. Maria Lundmark Hällsten

    När min morfar dog fick vi alla barnbarn, välja något som påminde om honom. Jag valde tre glas som han hade kvar, dom är runda som en liten kula och alltid då jag kom till honm som barn, blandade han saft med vichyvatten och det serverades i dessa glas, med pepparkakor till. Den smaken känner jag då jag ser glasen, även fast det var över 30 år sedan jag drack något liknande. Kanske ska köpa mig en vichyvatten och apelsinsaft 🙂

  4. Helena Nilsson Springare

    Det är synd att man inte kan lagra doftminnen på något sätt. Men ibland kan man förnimma någon doft och helt plötsligt står man där med en massa nyväckta minnen som man inte tänkt på på länge. Det är en ganska häftig känsla! Man vill ju liksom minnas ALLT men det är ju bara en bråkdel av alla fina minnen som ryms i minnesbanken över förlorade personer. Ha en toppendag! 🙂 Kram H

  5. Syster Yster

    Minnet av doften finns kvar! Men är komplicerat, som någon här ovan skrev, så kan en doft plötsligt försätta en i en annan sinnesstämning och tid.
    Och du vet så svårt det är att beskriva en doft t ex då man ska beskriva ett vin.

  6. Smulan

    Jo vissa minnen bleknar med tiden. Men kanske är det för att göra det lite lättare för oss efterlevande att fortsätta våra liv? Kanske är det så att minnen istället slår rot i vårt inre för att där lägga sig till ro och bli ett med oss själva?

    Funderingarna är många men vissa minnen av våra nära och kära kommer alltid finnas kvar hos oss.

  7. Helena

    Jag tycker om din blogg-läser den ofta och fattar inte varför inte fler läser den.

    Fast inte så många som kommenterar eftersom dina ämnen är lite besvärliga och ”heta”. Fortsätt så.

  8. Pekan

    Det är förfärligt att mista anhöringa. Man får sår i själen som långsamt läker – men de gör det till slut.

    Tack för att du delar med dig – du är stark.

  9. Henke

    Jag förlorade min fru i oktober – höll på att förlora mitt jobb på kuppen. Kunde inte fokusera om och börja jobba men när jag till slut kom mig dit så kändes det bättre. Men det är svårt, så förbaskat svårt att komma sig upp på morgonen.

  10. Lilja

    Minnena och doften kommer tillbaka när du minst anar det. Just nu är din kropp i chock och du känner bara det du orkar känna. Så fort du börjar komma i balans igen så kommer kroppen att börja fungera. Så var det för mig. Håll ut.

  11. Poitikertrams

    Detta borde alla politiker läsa. De som tror att de är guds gåva till befolkningen, lyfter hög lön och har privata sjukförsäkringar med rehabförsäkring inlagd. Gräddfil in till vården när de blir sjuka.

    De borde läsa och fatta vad det är som är viktigt här i livet. MÄNNISKOR – vi som ska överleva. Inte politik och tomma löften.

  12. Lisbet Olofsson

    Svar till Ramstein (2010-02-08 08:27)
    Dessutom håller jag på att vara i den åldern när folk börjar dö av olika anledningar. Och har man varit med om det så SEER man dem och känner med de drabbade.

  13. Lisbet Olofsson

    Svar till Helena (2010-02-09 22:51)
    Jag kommer inte att vinna tävlingen ”flest kommentarer och tummen upp* men det känns varken intressant eller viktigt för mig att vinna det.
    Vad står det för egentligen??
    TACK för de vänliga orden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.