Mutor hit och dit

Angående mutor som jag skrev om för några dagar sedan.

Jag tycker inte det är konstigt att man börjar granska "mutorna" inom bloggvärlden. Att man synar blondinbella och de unga kvinnorna (har inte sett debatten om några män) som mottar mutor, presenter om de skriver om dem i sin blogg och gör reklam för dem.

Företag får inte ta emot mutor och får på skallen för det – likaså journalister, varför ska då inte bloggare bli granskade?

 

Vad är en muta?

 "Fyllde 50 – fick en häst." En inköpsdirektör på Systemet fick en HÄST.

Seminarier och på vissa fester –  får man saker, stora påsar med smink, kläder, parfymprover och babyprodukter. Är det en MUTA?


Mobilföretag som bjuder till fest för att visa en ny mobil, och det är bara att gå dit och kvittera ut en sprillans mobil, är det en MUTA?


Nya restauranger som bjuder journalister på hur mycket mat och dryck som helst bara för att få en liten notis, är det en MUTA? 
 Hanäbäst

7 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Läste om en sopåkare som blev av med sitt jobb, han fick gratis lunch på en restaurang och tog som tack för det, hand om skräpet därifrån utan att redovisa det. Jag kan tycka att det är lite småaktigt, såna saker kan ju vara just det som gör att arbetaren trivs med det han gör. Men det är svårt att veta vart gränserna ska gå, arbetsgivaren ska inte heller behöva lida över det. Ha det gott!

  2. Lisbet Olofsson

    Svar till Helena Nilsson Springare (2010-04-22 08:12)
    Det är ju det som är lite kul – själv tänker man inte på att det man får ibland kan vara en mute. Men när andra får…kan det var alite avundsjuka…!!!

    JAG VILL OCKSÅ HA SAKER GRATIS – jag är klart avundsjuk..

  3. Elmar Friesli

    Relationsfrämjande åtgärder förekommer i olika former inom näringslivet. Det kan vara representation, festevenemang, idrottstävlingar, olika bonusarrangemang, nöjesresor, presenter eller sidoleveranser av varor eller tjänster. I Sverige kan detta under vissa omständigheter klassas som muta enligt brottsbalken. Mutor påverkar alla som har en relation till företaget och dess rykte och varumärke riskerar att skadas. Dessutom leder mutor till högre kostnader och snedvrider konkurrensen på marknaden och styr både rättsstaten och marknadsekonomin och måste därför bekämpas.

  4. Elmar Friesli

    T ex sker korruption och skattefusk dagligen och vissa människor följer strikt den traditionella mänskliga uppfattningen att vi föds som egoister och i grunden drivs av behovet att roffa åt oss så mycket som möjligt och de struntar fullständigt i att moral och ansvar är något vi av omständigheterna tvingas att tillägna oss för att samhället skall kunna fungera. Till exempel kostar skattesvindeln den amerikanska staten minst hundratrettio miljarder dollar årligen och även i Sverige uppnår skattefusket ett ansenligt belopp. Och olika bonusavtal visar att girighet är mänsklighetens gissel.

  5. Elmar Friesli

    Oärlighet påträffas i överflöd inom so gott alla områden av samhället och på alla nivåer av mänsklig kommunikation, när det gäller såväl flyktiga kontakter som det mest komplicerade turerna inom näringslivet och i det politiska spelet. Men man måste komma ihåg att många använder och åberopar ofta uttalanden av vissa filosofer och sociologer. En del hävdar till exempel att det är tveksamt om en enskild individ eller ett samhälle i själva verket skulle kunna överleva med fullständig ärlighet som ledstjärna, för att viss folk i vilket fall som helst inte vill höra sanningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.