Västerbottensbonska

 

Abbar.= Aborre. Aindjant.= Enformigt. Aira.= Öron. Airsnårr.= Trollslända. Andörja= Skidspår. Anren=Skider. Aitt.=Ett. At.=Åtta. Antjelitt=Ynklit. Aiterong.=Finne, ”akne”.Asä.=Också. Ajeln.=Kornax. Avit.=Avigt. Arshåle.=Ändan. Arbait.=Arbeta.Aren.=Årorna. Annäs.=Andas. Allri.=Aldrig. Aderst=Annanstans. Agga=Bakströmm.aintj=Änka. Ajeln=Kornax. Aintjes=Beklaga. Annlit=Lejja. Al=Potatisgrodd.Anlit=Lejja. Armest=Knappt. Astöle=Frånstulen. Atseienn=Uppmärksamm.Atslapp=Återstod. Attabak=Bakåt. Aulre=Alved. Avisjon=Aktion.

Blister.= Vissla. Baj.=Böj. Blåmmen.=Blommor. Böglesä.=Skrynglig. Banken.=Bänken.Bråtas.=Brottas. Blait.=Blöt. Branbära.=Hallon. Brånnä.=Vattenbrunn. Brånne.=Brunnit. Brånne opp.=Brunnit upp. Brånne ne= Brunnit ner. Böitta.=Bytta.Börstn.=Borsten. Blait.= Blöt. Blait oppsä.=Blöta upp sig. Beltä.=Bältet. Båsk.=Buske.Båsken.=Busken. Baina.=Benen. Bakenn.=Bakändan. Braut.=Bröt. Blask.=Blinka.Baislä=Betsel. Börning= Hus eller stuga

Djäravä.= Svårt. Dji dä, int.= ge dig, inte. Djaita.=Geten. Djörja.=Lervälling.Döuv.=Du. Djönninga.=Götsel. Djett.=Måste. Darje.=Barr. Djamsä.=Gömma sig.Djäravä.=Svårt. Djaiting.=Geting. Dörn.=Dörren. Djaisp.=Gäspa. Djerö.=Flitig.Dammena.=Domna bort. Döngut.=Skitigt.

Evighaita.=Evigheter. Eingerst.=Ingen stans. Einersti.=Längst inn.

Fusä.= Ladugård. Fir.=Fyra. Flövvun.=Fluga. Fela.=Filen. Filtjettn.=Filtäta.Frammana.=Frampå. Flin.=Le. Fajjen.=Uppåt. Flair.=Flera. Fegsnörä.=Bilbälte.Fatä.=Fatet. Flåtöt.=Flottigt. Faita.=Fettet. Fengrä.=Fingret. Fjuna.=Avta.Fölöt.=Färdig. Före.=Farit. Flair.=Flera. Feines deil.=Finnas till. Ferel.=Fjäril.

Graipa.= Grepen. Gråbba.=Gropen. Gruvsä.=Gruva sig. Grajen.=Grejjer.

Haigaffeln.=Högaffel. Hämtarn.=Hinken. Hajjbåla.=Höbörda. Henne.Hänt.Henren.=Händerna. Hädderna.=Dedär. Hair.=Höra. Hurves.=Skakas. Höms opp böxen.=Dra upp byxerna.Ham.=Hem. Hammanä.=Hemmanet. Hårt.=Hörde.Hajjä.=Höet. Hongrö.=Hungrig. Hammarn.=Hammare. Hail.=Hel. Hajjä.=Höet.Haitt.=Varm. Haitä.=Hette.

Idissel.=Tugga om. I Isint.=jag ids ej. I.=Jag. I ska.=Jag ska.

Jig.=Jag. Jammendeil.=Jämna till. Jola.=Jorden. Jammen ut.=Jämna till. Jamt.=Jämt.Järmes.=Klaga. Jig ha vöre.=Jag har varit.

Kvammena.=Kvävas. Kakuhåle.=mun. Knölut.=Bögligt. Kåx.=Titta.Kroköt.=Krokigt.Kåxiken.=Nötskrika. Kåx ätter:=Titta efter. Kvelln.=Kvällen.Klommerox.=Klantskalle. Kvitter.=Spela. Kåddn.=Kudden. Kårna.=Kallna. Knöl ihop.=Skrynkla ihop.

Laira.= Lera. Lantmätarlus.= Häftstift. Langnen.= Fisknät. Lejen=Lien. Lais.=Lös.Lökkes.=Lyckas. Lomp.=Klyva. Laisa.=lösa av. Lutakullsä.=Lägga sig. Lirä.=Lidret.Lödön.=Ladan. Löft.=Lyfta.

Maitraiv.=Metrev. Maida.=Medar. Måsan.=Mossa. Mötje.=Mycket. Maiseln.=Meisel.Måkkaråmme.=Götselränna. Mair.=Mera. Möje.=Mygg. Mårtn.=mörten Mårt.=Mört.Magan.=Magen. Mait.=Meta. Marjan.=Morron. Mjalkbruttun.=Mjölkbryta.Mailseln.=Mejsel. Meinäs.=Minnas. Mjalka.=Mjölken.

Nalta.=Lite. Nesan.=Näsan. Nei.=Nio. Nevan.=Handen. Njus.=Nysa. Nevrä.=Näver.Nermest.=Närmast. Nederåm.=Nedanför. Nagerst.=Nånstans. Nöstä.=Nystan.Nöjtent.=Nytänd. Nöitt.=Nytt.

Ofölö.=Ofärdig. Odjort.=Inte gjort. Ole.=Ordet. Onelitt.=Underligt. Onga.=Ungar.Ovöre.=Ej varit. Ohedeli.= Oärlig. Osmort.=Osmörjd.

Potaten.=Potatis. Pelles.=Röra på sig. Påsan.=Påsen. Pankakun.=Pankaka.Pjusk.=Smyga. Pärän.=Potatis.

Riskasa.=Rishög. Ratjes.=Sträcka på sig. Ron.=Vrån. Rall.=Skvallra. Rain.=Ren.Råstö.=Rostig. Risöt.=Risigt. Raint.=Rent. Rånnä.=Runnit.

Sköffla.=Spaden. Smia. Smedjan. Stangslä.=Stängsel. Sax.=Sex. Smetöt.=Halkit.Skrekkskon.=Skridskor. Skea.=Skeden. Snarö.=Snorig. Sömnö.Sömnig.Sakken.=Säcken. Stommen.=Stubben. Spon.=Takspån. Slean.=Släden. Sleka.=Glapp.Svåli.=Svälja. Svaittes.=Svettas. Storskallesnell.=Trollslända. Spreint.=Springa.Språnte.=Sprungit. Slaiva.=Sleven. Sjia.=Skiderna. Skefte.=Skiftet. Sjong.=Sjunga.Sjonke.Sjunkit. Sjonk .=Sjunka Skakker.=Skakas. Skutte.=Skjutit. Slarvö.=Trasig.Slarva.= Trasan. Snett.=Vint. Skaln.=Huvudet. Snaröt.=Snorig. Snör.=Kasta.Snårt.=Kastat. Smörgasa.=Smörgåsen. Smetöt.=Halkit. Snitsä=Snyta sig.Spjutö=Spetsig.

Tjälan.=Tjälen. Tjangskon.=Näbbskor. Tjörka.=Kyrkan. Tjvå=Två. Trej=Tre.Tjättingen.=Kätting. Tongt.Tungt. Tjerun.=Tjära. Tej.=Tio. Tjivaitn.Vedboss.Tjajjes.=Spysjuk. Tjett.=Tätt. Tjetö.=Kittlig. Töst.=Tyst. Toköt.=Tokig. Takke.=Täcket.Tjvett.=Tvätta. Tjäglen.=Kottar. Tjörmöt.=Dåligt humör. Tjöksbole.=Köksbordet.Tjures.=Trilskas. Tjuröt.=Tjurig. Tanga.=Tången. Tran.=Tråden. Törrverä.=Torrväder.Tjettat.=Täta igen. Tonga.=Tungan. Tenren.=Tänderna. Trönöerla.=Sädesärla.Tvell.=Snurra. Tvellinga.=Tvillingar. Ten eln.=Tända eld. Törstö.=Torstig. Törr.=Torr.Toväsä.=Tova sig. Tjack.Tjock. Törk.=Torka.

Unnerst.=Underst. Utana.=Utanpå.

Veatre.=Vedträ. Vait=Vet. Vetdjeru.=Frågvis.Veakastn=Vedtraven. Vårs.=Var.Vattötjell.=Vattenpöl. Vatjen.=Vaken. Vöre.=Varit. Vårs nagerst.=Var nånstans.Vartn.=Vårtan. Velut.=Virrig. Vorn.=Våren. Våffer.=Varför. Veint.=Vint.Veabål.=Vedbörda. Våffel.=Våffla. Vättun.=Bryne. Vere.=Väder. Vell.=Vänd.Vatjarn.=Väkkare. Vaiva.=Veven. Vattjen.=Vaken. Vartn.=Vårtan.

Yttersti.=Längst ut.

Återsä.=Ångra sig. Åvana.=Åvanpå. Åstn.=Osten. Åbäkasä.=Göra väsen av något.

Ärtren.=Ärtor. Änner sä.=Ändra sig. Älihåne.=Älghornet.

Öxa=Yxa. Överst.=Åvanpå. Ögel..=Ögla. Öppen.=Öppna.

Att räken oppa bonska:= aitt tjvå trej fir fäm sax sju at nej tej älva tolv trättan fjortan fämtan saxtan sjöttan artan nittan tjugö. trätti förti fämti saxti sjutti atti nitti a hunre.

En kommentar

  1. annika

    ajeln är inte vilket kornax som helst utan det första tecknet på att det kommer att bli ett ax överhuvudtaget på ett växande kornstrå…det där gröna fjunet som sticker upp….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>