Rätt att hävda sin vilja

Vad vill den sjukskrivne uppnå? Vad är målet, det önskade läget? Ibland kan hen bli arg och ifrågasätta vad man menar och att det är väl inte hens sak att avgöra. Det är väl ingen som bryr sig om vad jag vill kan hen säga. Vilka övertygelser ligger bakom för att en person ska reagera så?

Sannolikt har hen en inre föreställning om att hon inte har rätt att hävda sin vilja.

 

I så fall behöver hen hjälp att börja använda sin vilja på ett medvetet sätt. Andra uttrycker sina mål på ett så svävande diffust sätt, att det mer låter som allmänna drömmar av typen nyårslöften. Vi vet alla hur det brukar bli med sådana mål. De låter bra, men är så klent underbyggda att förutsättningarna rasar vid minsta lilla motgång. När målet formuleras konkret och man tänker igenom vad det innebär och om man har de resurser som krävs för att det ska bli verklighet, kan det bli en stark drivkraft.

medvetet, hälsozam. onlinekurs

Ett visst mål kan verka lockande på kort sikt, men leder kanske till konsekvenser, som man inte vill ha.

”Visst, det är rena drömjobbet, men det innebär att jag måste vara borta hemifrån flera nätter i veckan. Vill jag det?”

Det är därför viktigt att tänka igenom vad kan leda till på kort och lång sikt. Vilka resurser behövs?

Detta är steget där åtgärder planeras. Om man har definierat, situationen som den är nu, på ett noggrant sätt, borde det inte vara svårt att komma fram till vilka åtgärder som kan behövas.

Lär dig mer: Friskvård – Företag; En gratis onlinekurs, e-kurs.

 

Ni hittar mig numera även på HälsoZam och bloggen där.

Lisbet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>