Äta insekter istället för kött

Världens befolkning växer i snabb takt och i framtiden kommer vi ha svårt att få maten att räcka till, om vi fortsätter att äta på det sätt vi gör. En lösning på det här problemet skulle kunna vara att äta mindre kött och mer insekter

En stor del av världens befolkning äter redan insekter och fördelarna är många:

Det är nyttigare än kött. Det finns nästan 2000 ätbara insektsarter och många är sprängfyllda med protein, kalcium, fiber järn och zink. En liten portion gräshoppor kan t.ex. innehålla samma mängd protein som en köttbit i samma storlek, men med mycket mindre fett och färre kalorier.

Att föda upp insekter är billigt eller gratis och det krävs väldigt lite teknisk utrustning. Att föda upp insekter kunde bli ett levebröd för många av världens fattigaste människor.

Insekter är en mer hållbar matkälla än boskap. Boskap står för nästan en femtedel av världens utsläpp av växthusgaser, mer än vad transporter står för. Insekter å andra sidan producerar väldigt lite växthusgaser och att föda upp dom kräver mycket mindre mark och vatten. Plus att de äter nästan vad som helst.

Frågan är, skulle du själv kunna äta insekter istället för kött?

 

Lisbet Olofsson, hälsozam, onlinekurs

 

Ni hittar mig numera även på HälsoZam och bloggen där.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>