Grattis Orion

Det enda boende vi har i kommunen som drivs som intraprenad har varit på vård och omsorgsnämndens bord idag. Vi hade att anta budget inför 2009 och man hade tilldelat Orion mer besparing än andra vekrsamhweter klarat av och dessutom inte gett nattbemanning som personalen önskat under lång tid. Har haft förståelse att Orion vill vara intraprenad 24 timmar om dygnet. Men envetet arbete lönar sig. Döm om min förvåning då nämnden köpte våra argument fullt ut och dessutom antog tilläggsyrkande?strongt?

Känns som en seger för vårt arbete och framför allt för Orion som gjort ett mycket bra arbete där både brukare och anhöriga är mycket nöjda. Jag har förmånen att vara nämndens kontaktpolitiker där och det är med glädje man åker dit och möter dessa positiva människor. Att man som anställd kan påverka sin arbetsplats ger positiva effekter det vet vi.

Så här skrev vi i vårt yrkande: Vi är hela borgerliga alliansen i Vård o omsorg.
_________________________________________________________________
Tilläggsyrkande vid Vård o omsorgsnämndens sammanträde 081129 Ang budget 2009 och verksamhetskrav 2009 – 2011.

Vi inom den borgerliga alliansen har deltagit i budgetprocessen både vid det utökade budgetutskottets möten samt vid arbetsutskottets arbete med budgetprocessen.

Vi har funnit stor samsyn i budgetfrågorna och det har varit ett givande och tagande under arbetets gång. Men det är en fråga som vi anser oss inte fått gehör för. Frågan vi menar är behandlingen av det nya avtalsförslaget till intraprenaden Orion.

Vi anser att intraprenaden Orion under de tre år som intraprenaden funnits gjort ett mycket bra arbete. Personalen gör ett fantastiskt jobb och brukarna och anhöriga är mycket nöjda. Lägg därtill att Orion har lyckats spara en del slantar för utveckling av sin verksamhet. Därför anser vi att vi ska tillmötesgå dem så långt det är möjligt med det nya avtalet, samt att verka fler att fler intraprenader växer fram inom våra verksamheter.

Det är viktigt att se vad kommunfullmäktige och kommunstyrelsen sagt om just intraprenader.
Fullmäktige skriver i en av portalparagraferna i den strategiska planen: Den kommunala verksamheten skall fortsätta att utvecklas, Stelheten i den kommunala organisationen måste brytas upp. Utveckling ska stimuleras både inom den löpande verksamheten och genom Intraprenaden eller andra alternativa verksamhetsformer, inklusive entreprenader.
Kommunstyrelsen har också i ett antal paragrafer tyckt till om att takten borde tillta för bildande av fler intraprenaden. Så det torde inte råda någon osäkerhet vart kommunens ledande politiker står i denna fråga.

Vi anser att intraprenaden Orion inte ska få fördelar än andra verksamheter för sin driftsform men absolut inte heller förfördelas för detta. Detta skulle i så fall försvåra för kommunen att få ytterligare intraprenader tvärt emot vad fullmäktige och kommunstyrelsen sagt.

I den förslagna budgeten förslås att inte låta Orion vara intraprenad 24 timmar om dygnet då man inte får tilldelat budget för nattpersonalen. Vi motsätter oss detta. Vi anser också att alla kostnader i vår kommun ska kontoföras där den finns. Också en viktig synpunkt som revisorerna har.

Sedan anser vi inte att vi kan ålägga intraprenaden Orion större besparingskrav än vad övriga verksamheter fått och klarat av. Eftersom vi inte tillskjuter medel till intraprenaden under verksamhetsperioden är det extra viktigt att ingående värde i avtalet blir så rättvisande som möjligt.

Därför yrkar vi

– att vård och omsorgsnämnden i budget 2009 tillför Orion nattbemanning 0,6423 tjänst * 3 alltså 1,9269 årsarbetare till en summa av 920,000 kr. Medelsanvisning blir äldreomsorgen då summan redan ligger på Hjorten.

– att Orion erhåller samma besparing som andra verksamheter klarat av som ingångsvärde i sitt nya avtal. Verksamheterna har blivit ålagda 2,5 % på personalkostnaderna men endast klarat 30 % av den summan för 2008. Detta innebär 0,75 % besparing på personalkostnaden istället för det föreslagna 2,5 % för Orions del. Det ingående värdet i deras avtal blir följaktligen 2 717 000 istället för 2 673 000 enligt arbetsutskottets förslag i budget. Medelsanvisning blir gemensamma resurser.

– att övriga poster i budget och verksamhetsplanen fastställes.

Hans-Inge Smetana
Arnold Nåteryd
Elin Fridolfsson
Ingmarie Lindqvist
Gunilla Forsgren
_______________________________________________________________
Detta innebär att vi är eniga om budgeten inför 2009. Det känns bra. För jag anser att du som medborgare inte gagnas av att vi hela tiden strider med varandra. Utan konstruktiv förändring leder till större respekt för varandra. Sen önskar man ju lite valfrihet även i Vännäs………

Idag har regeringen haft sammanträde och beslutat om införande av LOV. Grattis Sverige till ett komplement till LOU som möjliggör valfrihet.
Läs vad Maria Larsson skriver på aftonbladet.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article3802608.ab

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.