Maktens korridorer – Lissabonfördraget

Av olika anledningar var jag igår nere i maktens korridorer. En vän av rationalism och effektivitet kan få sig en mörk stund när man går förbi all dessa rum med riksdagsledamöter och kanslister i mängder. Men demokratin kostar.

Gick bl a förbi Åke Sandström så vi satt på hans rum och såg lite av debatten om Lissabonfördraget. Utan att ha för stor insikt i frågan (hinner inte läsa på allt) så känns det inte bra att bli ytterligare uppknuten till EU. Vi vet att idag är det ca 70 % av alla beslut vi tar i kommunstyrelsen och fullmäktige beroende på beslut i EU parlamentet. Du som medborgare bör känna till detta. Jag kan fundera hur detta går ihop med det jag tidigare nämnt i vår "debatt med K-G. Subsidiaritetsprincipen (visst blev det rättstavat denna gång) alltså beslut på lägsta möjliga nivå.

Vi ska ha klart för oss att det är jättebra med EU samarbete på många nivåer. Ta bara det samarbete man hade om barnpornografi. Man gjorde gemensamt tillslag samtidigt i många länder och lyckades på så vis få betydligt bättre effekt då dessa kedjor ofta är internationella. Detta är bara ett exempel, det finns flera.
Men ändå kan man ju fundera?.

Läs vad bl a tre kristdemokrater i riksdagen skriver i GP:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=459176

Tål att funderas på.
När jag lämnad Åke och vi följdes ut så kunde jag inte låta bli att ställa frågan: Är det verkligen verkstad i alla dessa rum? Fick av förklarliga skäl inte klart svar av Pengsjöbon. Men jag sa i alla fall att o vad bra det är på kommunal nivå. Där kan man se resultat av det man gör. Ofta i alla fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.